Hopp til innhold

Freeski-stjerne vil ikke ha homofile ledere på kristne arrangementer

Den tidligere freeski-stjernen Andreas Håtveit mener ikke hvem som helst kan bli ledere i kristne organisasjoner og trekker frem homofile og samboende utenfor ekteskap. Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) reagerer sterkt.

Andreas Håtveit

OMSTRIDT: – Du kan jo ikke ha en som spiser kjøtt som instruktør på en camp for veganere, sier Andreas Håtveit.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Det er i et intervju med den kristne avisen Dagen at Håtveit sier han er bekymret for hvor man setter standarden for ledere i Kristen Idrettskontakt (KRIK), som er en kristen ungdomsorganisasjon med rundt 17.400 medlemmer.

– Etter at jeg ble far selv, har jeg blitt mer bevisst på at ledere er forbilder. På leir er lederne ofte de tøffeste og de som man ser opp til. Da må vi ikke ha slappe kriterier for hva lederne tror på.

Håtveit er en av Norges fremste freeski-stjerner Han har blant annet gull i slopestyle fra X Games og en 4.-plass fra OL. Mange kjenner ham også som deltager i «Mesternes mester». I dag er han instruktør i den kristne organisasjonen.

Bakgrunnen for utspillet til Håtveit er et vedtak som KRIK gjorde i august, der det ble åpnet for at ledere kunne ha et annet syn enn KRIK og at samlivsform ikke lenger skulle være avgjørende for valget av frivillig leder.

– Ikke trenere eller forbilder

Det er altså dette den tidligere X Games-vinneren reagerer på. Skimagasinet Fri Flyt har også omtalt saken. Der sier Håtveit følgende:

– Jeg har mange venner som er både homofile og andre som er samboende utenfor ekteskap. Og det er helt greit, jeg er veldig glade i dem! Men i kristne sammenhenger syns jeg ikke de kan opptre som trenere eller forbilder.

Det kan sammenlignes med veganere. Du kan jo ikke ha en som spiser kjøtt som instruktør på en camp for veganere heller, sier han.

Til NRK gjentar Andreas Håtveit sammenligningen med veganere og kjøttspisere.

– Hvis retningslinjene på en vegansk sommerleir hadde blitt sånn at man kunne spise kjøtt, da tenker kanskje barna at det er det som er å være veganer, da. Da tenker jeg at det er det samme på en kristen idrettsleir. Men jeg hadde ikke hatt noe imot å sende barna mine på en ren idrettsleir, uansett hva lederne stod for. Da hadde det ikke hatt noe med kristendom å gjøre, påpeker han.

Ingvild Endestad

Ingvild Endestad, leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI).

Foto: Xenia Villafranca

– Diskriminerende holdning

Ingvild Endestad, leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), synes Håtveits uttalelser er diskriminerende.

– Det er en diskriminerende holdning. Men det er dessverre også holdningen til mange religiøse grupper, sier hun til NRK.

– Det skaper et A- og et B-lag, der enkelte ikke blir funnet verdige til å være ledere på grunn av sin legning, kommenterer lederen.

Håtveit mener likevel ikke at homofile har noen grunn til å føle seg støtt i denne saken.

– Jeg hadde hatt forståelse for at homofile hadde blitt støtt hvis de hadde blitt møtt av en holdning der kristne ikke ville ha noe med homofile å gjøre. Men jeg personlig blir ikke støtt om jeg ikke kan være leder på vegansk sommerleir, for jeg er ikke veganer. Veganere må ha forståelse for at jeg spiser kjøtt, og jeg må ha forståelse for at de ikke ønsker å spise kjøtt, som mener dette ikke er et spørsmål om homofili.

– Jeg har akkurat det samme svaret til de som har sex før ekteskapet. Jeg har mange venner som har sex før ekteskapet, men det betyr ikke at jeg ønsker at de skal være ledere i en kristen leir. Alle homofile som jeg har som venner og har meg som forbilde, de respekterer jeg som mennesker, understreker han.

Vidar Haanes er rektor ved Menighetsfakultetet.

Rektor og professor ved Menighetsfakultet vitenskapelige høyskole, Vidar Leif Haanes.

Foto: Menighetsfakultetet.

– Det viktigste hva Bibelen sier

– Men synes du at homofile burde bli ledere?

– Jeg synes at hvis man skal ha K-en med i KRIK, så må det viktigste være hva Bibelen sier om emnet. Det kan fort bli tatt ut av kontekst. Jeg kunne godt sendt barna mine til en idrettsleir hvor lederne var homofile hvis de ikke hadde den delen med «kristen» med i bildet, svarer den tidligere slopestyle-spesialisten.

FRI-leder Endestad mener Håtveits holdninger gjør det enda vanskeligere for homofile i toppidretten å være åpne.

– Jeg synes det er synd at han ikke er bevisst på at han er et forbilde for mange. En leder skal være et forbilde og bidra til at ingen opplever diskriminering, sier Ingvild Endestad.

Styreleder i KRIK, Erlend Haus, understreker imidlertid at Håtveits syn ikke er det samme som styrets i denne saken.

– Det er han selvfølgelig velkommen til å mene, samtidig som jeg i tråd med styrets vedtak mener at dette er noe vi som kristne kan være uenige om. Det mener jeg det skal være rom for i KRIK.

Han understreker at landsstyret har åpnet for at samboere, også homofile, skal kunne være ledere på arrangementer i KRIK-regi.

– Ja, vi har sagt at samlivsform ikke skal være ekskluderende for hvem som skal kunne være leder hos oss.

Rektor og professor ved Menighetsfakultet vitenskapelige høyskole, Vidar Leif Haanes, sier at Andreas Håtveits syn ikke er uvanlig blant norske kristne.

– Men KRIK er en organisasjon som samler kristne ungdommer fra mange forskjellige sammenhenger. Det vekker nok litt mer oppsikt å ha så stramme krav til ledere i KRIK enn i for eksempel i misjonssambandet eller Normisjon, som er organisasjoner med bestemte retningslinjer.

– Håtveit tilhører den mest konservative delen av KRIK, forteller han til NRK.

Siste nytt

  • Borterekken brutt for Manchester United

    Etter tre strake Premier League-seire ble seiersrekken brutt for Manchester United da de tapte borte mot Newcastle lørdag kveld.

    22 år gamle Anthony Gordon ble matchvinner etter at han sendte vertene i ledelsen ti minutter etter sidebytte.

    Manchester United-angriper Antony trodde han utlignet og reddet ett poeng på overtid, men ballen gikk via en offsideplassert Harry Maguire og målet ble korrekt annullert for offside.

    Manchester United jaktet sin femte strake borteseier, men Newcastle, som har vært ett av sesongens beste hjemmelag i Premier League, satte tidlig gjestene fra Manchester under et voldsomt press. Nærmest var Kieran Trippier da han kun var millimeter unna et drømmemål fem minutter før pause da han smalt et frispark i tverrliggeren og ned på linja.

    Med sesongens åttende seier klatrer Newcastle til en femteplass med 26 poeng, syv poeng bak ligaleder Arsenal.

    Etter 14 serierunder står Manchester United, som på kort varsel måtte bytte ut fly med busstransport til Newcastle lørdag formiddag etter værutfordringer, med 24 poeng og befinner seg på en syvendeplass.

    Bruno Fernandes
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • Hovland spilte med Tiger Woods og tok ham igjen

    Viktor Hovland gikk i ball med selveste Tiger Woods på 3. runde i World Challenge og var ett slag bedre enn ham på runden.

    Hovlands 70-runde gjorde at han tok igjen Woods så de er på delt 16.-plass blant de 20 deltakerne før den avsluttende runden søndag. Begge er på par totalt.

    Nordmannen kom til Bahamas i håp om å ta sin tredje strake seier i Tiger Woods' egen turnering, men sjansen var borte etter 73-runder både torsdag og fredag. Hovland var to slag over par og elleve bak lederduoen, men han fikk gå den tredje runden sammen med Woods.

    Den amerikanske legenden startet med bogey på de to første hullene, mens Hovland noterte birdie på 3. og 5. hull og var to under par. Woods ville ikke la seg herje med, og innen halvspilt runde hadde han senket fire birdieputter slik at han selv var to under par.

    Da Hovland måtte tåle bogey på 9. hull, var han plutselig bak Woods ikke bare i sammendraget, men også for dagen.

    Woods fikk bogey på 11. hull, og de var likt igjen. Begge greide birdie på 14. hull, men Hovlands birdie på det neste hullet ble utslagsgivende for miniduellen på lørdagens runde. Begge misset parputter på 18. hull og måtte tåle bogey der.

    (©NTB)

    Viktor Hovland
    Foto: Mads Thygesen / NRK
  • Topp ti etter sterk finaleomgang

    Thea Louise Stjernesund leverte en sterk andreomgang i canadiske Tremblant, og kjørte seg opp seks plasser i finaleomgangen til en niendeplass i lørdagens storslalåmrenn.

    Lagvenninnene Ragnhild Mowinckel og Kristin Lysdahl ble henholdsvis nummer 19 og 25. Mina Fürst Holtmann kjørte ut i første omgang.

    Italienske Federica Brignone vant, 19 hundredeler foran slovenske Petra Vlhova, mens amerikaske Mikalea Shiffrin ble nummer tre.

    Thea Louise Stjernesund ned Mount Tremblant i Canada.
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal