Hopp til innhold

Freeski-stjerne vil ikke ha homofile ledere på kristne arrangementer

Den tidligere freeski-stjernen Andreas Håtveit mener ikke hvem som helst kan bli ledere i kristne organisasjoner og trekker frem homofile og samboende utenfor ekteskap. Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) reagerer sterkt.

Andreas Håtveit

OMSTRIDT: – Du kan jo ikke ha en som spiser kjøtt som instruktør på en camp for veganere, sier Andreas Håtveit.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Det er i et intervju med den kristne avisen Dagen at Håtveit sier han er bekymret for hvor man setter standarden for ledere i Kristen Idrettskontakt (KRIK), som er en kristen ungdomsorganisasjon med rundt 17.400 medlemmer.

– Etter at jeg ble far selv, har jeg blitt mer bevisst på at ledere er forbilder. På leir er lederne ofte de tøffeste og de som man ser opp til. Da må vi ikke ha slappe kriterier for hva lederne tror på.

Håtveit er en av Norges fremste freeski-stjerner Han har blant annet gull i slopestyle fra X Games og en 4.-plass fra OL. Mange kjenner ham også som deltager i «Mesternes mester». I dag er han instruktør i den kristne organisasjonen.

Bakgrunnen for utspillet til Håtveit er et vedtak som KRIK gjorde i august, der det ble åpnet for at ledere kunne ha et annet syn enn KRIK og at samlivsform ikke lenger skulle være avgjørende for valget av frivillig leder.

– Ikke trenere eller forbilder

Det er altså dette den tidligere X Games-vinneren reagerer på. Skimagasinet Fri Flyt har også omtalt saken. Der sier Håtveit følgende:

– Jeg har mange venner som er både homofile og andre som er samboende utenfor ekteskap. Og det er helt greit, jeg er veldig glade i dem! Men i kristne sammenhenger syns jeg ikke de kan opptre som trenere eller forbilder.

Det kan sammenlignes med veganere. Du kan jo ikke ha en som spiser kjøtt som instruktør på en camp for veganere heller, sier han.

Til NRK gjentar Andreas Håtveit sammenligningen med veganere og kjøttspisere.

– Hvis retningslinjene på en vegansk sommerleir hadde blitt sånn at man kunne spise kjøtt, da tenker kanskje barna at det er det som er å være veganer, da. Da tenker jeg at det er det samme på en kristen idrettsleir. Men jeg hadde ikke hatt noe imot å sende barna mine på en ren idrettsleir, uansett hva lederne stod for. Da hadde det ikke hatt noe med kristendom å gjøre, påpeker han.

Ingvild Endestad

Ingvild Endestad, leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI).

Foto: Xenia Villafranca

– Diskriminerende holdning

Ingvild Endestad, leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), synes Håtveits uttalelser er diskriminerende.

– Det er en diskriminerende holdning. Men det er dessverre også holdningen til mange religiøse grupper, sier hun til NRK.

– Det skaper et A- og et B-lag, der enkelte ikke blir funnet verdige til å være ledere på grunn av sin legning, kommenterer lederen.

Håtveit mener likevel ikke at homofile har noen grunn til å føle seg støtt i denne saken.

– Jeg hadde hatt forståelse for at homofile hadde blitt støtt hvis de hadde blitt møtt av en holdning der kristne ikke ville ha noe med homofile å gjøre. Men jeg personlig blir ikke støtt om jeg ikke kan være leder på vegansk sommerleir, for jeg er ikke veganer. Veganere må ha forståelse for at jeg spiser kjøtt, og jeg må ha forståelse for at de ikke ønsker å spise kjøtt, som mener dette ikke er et spørsmål om homofili.

– Jeg har akkurat det samme svaret til de som har sex før ekteskapet. Jeg har mange venner som har sex før ekteskapet, men det betyr ikke at jeg ønsker at de skal være ledere i en kristen leir. Alle homofile som jeg har som venner og har meg som forbilde, de respekterer jeg som mennesker, understreker han.

Vidar Haanes er rektor ved Menighetsfakultetet.

Rektor og professor ved Menighetsfakultet vitenskapelige høyskole, Vidar Leif Haanes.

Foto: Menighetsfakultetet.

– Det viktigste hva Bibelen sier

– Men synes du at homofile burde bli ledere?

– Jeg synes at hvis man skal ha K-en med i KRIK, så må det viktigste være hva Bibelen sier om emnet. Det kan fort bli tatt ut av kontekst. Jeg kunne godt sendt barna mine til en idrettsleir hvor lederne var homofile hvis de ikke hadde den delen med «kristen» med i bildet, svarer den tidligere slopestyle-spesialisten.

FRI-leder Endestad mener Håtveits holdninger gjør det enda vanskeligere for homofile i toppidretten å være åpne.

– Jeg synes det er synd at han ikke er bevisst på at han er et forbilde for mange. En leder skal være et forbilde og bidra til at ingen opplever diskriminering, sier Ingvild Endestad.

Styreleder i KRIK, Erlend Haus, understreker imidlertid at Håtveits syn ikke er det samme som styrets i denne saken.

– Det er han selvfølgelig velkommen til å mene, samtidig som jeg i tråd med styrets vedtak mener at dette er noe vi som kristne kan være uenige om. Det mener jeg det skal være rom for i KRIK.

Han understreker at landsstyret har åpnet for at samboere, også homofile, skal kunne være ledere på arrangementer i KRIK-regi.

– Ja, vi har sagt at samlivsform ikke skal være ekskluderende for hvem som skal kunne være leder hos oss.

Rektor og professor ved Menighetsfakultet vitenskapelige høyskole, Vidar Leif Haanes, sier at Andreas Håtveits syn ikke er uvanlig blant norske kristne.

– Men KRIK er en organisasjon som samler kristne ungdommer fra mange forskjellige sammenhenger. Det vekker nok litt mer oppsikt å ha så stramme krav til ledere i KRIK enn i for eksempel i misjonssambandet eller Normisjon, som er organisasjoner med bestemte retningslinjer.

– Håtveit tilhører den mest konservative delen av KRIK, forteller han til NRK.

Siste nytt

  • Norsk VM-bronse i curling

    Curlingekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten slo Sveits 6-5 i en spennende bronsekamp i VM blandet lag i Östersund.

    Dermed ble det igjen medaljejubel for paret som fra før har tatt sølv og bronse i både VM og OL.

    Skaslien og Nedregotten løftet seg etter fredagens semifinaletap mot Estland og vant den tette kampen mot sveitserne.

    Den norske duoen avgjorde mye da de tok tre poeng i femte omgang og dermed tok ledelsen 5-3. Sveitserne tok ett poeng i hver av de to neste omgangene, og dermed kunne Skaslien og Nedregotten kontrollere inn seieren med sistestein i den avgjørende omgangen.

    (©NTB)

    597pS7pqseA
    Foto: AP
  • Roing: Juel og Solbakken til A-finale i EM

    Jonas Juel og Erik Solbakken skal kjempe om EM-medaljer i dobbeltsculler i ro-EM i Ungarn.

    De to nordmennene er klare for A-finale i sin klasse etter å ha blitt nummer tre i semifinalen lørdag. 3.-plassen holdt akkurat til å gå videre til A-finalen, men til gjengjeld var avstanden ned til 4.-plasserte Frankrike nesten tre sekunder.

    Tysklands Jonas Gelsen og Marc Weber vant semifinalen foran en italiensk båt. Juel og Solbakken ble slått med snaut ni sekunder av vinnerbåten.

    Juel og Solbakken er tatt ut til EM på bekostning av Oscar Helvig og Kristoffer Brun. De to sistnevnte har sørget for at én norsk dobbeltsculler er kvalifisert for OL i Paris, og det er ennå ikke avklart hvilken duo som får konkurrere der.

    I verdenscupregattaen i italienske Varese nylig var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    Ro-EM kan du se på NRK.

    (©NTB)

    OhNKv4qQYNk
    Foto: NTB
  • Norges cheerleadere nest best i verden: – En utrolig VM-dag

    Fredag var de de norske seniorlagene i aksjon i VM i cheerleading i Orlando, USA, og de leverte en rekke flotte prestasjoner.

    Norge sikret seg sølvmedalje i en av de gjeveste kategoriene, og fikk igjen bekreftet sin posisjon som en sterk nasjon innen sporten.

    – For en utrolig VM-dag vi har hatt! Våre seniorlag har virkelig vist hva norsk cheerleading står for, sier Thomas Kejser-Lervik, leder av Norges Amerikanske Idretters Forbund.

    Etter at de norske juniorlagene torsdag sikret seg sølv og to bronsemedaljer, var det seniorenes tur til å skinne på fredag. Norges lag leverte også veldig sterkt her.

    – Med sterk innsats og lagånd viste våre utøvere at de er å regne med på verdensscenen. Resultatet markerer en betydelig prestasjon, og vi ser frem til å bygge videre på dette og fortsette å utvikle sporten i Norge, avslutter han.

    y

Sendeplan

Kl. Program Kanal