Hopp til innhold

Russland mister VM i skiskyting: – Det var mange som klappet

IBU fratok onsdag russiske Tjumen skiskytter-VM i 2021 på en ekstraordinær kongress, etter å ha blitt truet av WADA. Konsekvensen kunne vært at ingen skiskyttere ville få delta i OL i Pyeongchang, mener NRKs ekspert.

Skiskyttere

KRAV: IBU ber Russland om å gi fra seg VM 2021.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Russland mister VM i skiskyting som skulle arrangeres i Tjumen i 2021. Dette kom frem under IBUs ekstraordinære kongress onsdag.

IBU-styret krever at russerne må gi fra seg VM i 2021 innen 24. februar. Hvis ikke vil styret frata dem mesterskapet.

Guvernøren for Tjumen-regionen bekrefter til NRK at de ikke vil si ifra seg mesterskapet, noe som betyr at IBU vil ta fra dem mesterskapet.

Ble truet av WADA

WADA har tidligere bedt IBU redegjøre for hvorfor de ga VM til et land som ikke følger antidopingreglene, den såkalte Wada-koden.

IBU-president Anders Besseberg forklarer at IBU ble truet av WADA til å ta fra russerne mesterskapet fordi Russland ikke har et godkjent antidoping-program. Hvis ikke kunne WADA vurdere forbundet til ikke å være i samsvar med Wada-koden.

Den risikoen var for stor til å ta.

– Vi kan stå i fare for å bli erklært «non compliant». Det ser vi som på en for stor risiko å ta. Derfor tok vi denne for å være proaktive. Vi har en frist til 28. februar for å forklare WADA hva vi gjorde for å forhindre det, sier Besseberg til NRK.

NRKs skiskytterekspert, Halvard Hanevold, synes avgjørelsen er unik.

– Konsekvensen kunne ha vært at ingen skiskyttere ville ha kunne deltatt i OL i Pyeongchang, hvis de hadde opprettholdt den tildelingen til Tjumen, sier Hanevold til NRK.

Russisk VM-nei fikk applaus

President i Norges Skiskytterforbund, Erlend Slokvik, er fornøyd med at Tjumen ikke skal

Utøverbrev

Utøvernes underskriftskampanje, der blant andre Bjørndalen har skrevet under.

arrangere VM. Da avgjørelsen om at russerne mister mesterskapet var populært blant enkelte på kongressen.

– Da det som opp på skjermen var det mange som klappet, forteller Slokvik til NRK.

Store profiler som Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen reagerte sterkt da IBU nylig signaliserte at de ikke ville gjøre noe med dopingkravene fra utøverne før om tidligst ett og et halvt år.

De sterke reaksjonene fra utøverne tvang skiskytterforbundet til å beramme en ekstraordinær kongress rett før VM.

– Utøverne skal ha æren for at vi nå tok noen avgjørelser raskere enn planlagt, forteller Besseberg til NRK.

En ny arrangør av VM i 2021 vil bli avgjort på IBU-kongressen i 2018. President i Det russiske skiskytterforbundet, Aleksandr Kravtsov, garanterer at alle russiske utøvere som skal være med i VM i Hochfilzen er rene. Han vil ikke gi seg uten kamp.

– Vi kommer til å kjempe for beslutningen på kongressen i Moldova der Tjumen på rettferdig vis vant retten til å arrangere VM i 2021, forteller Kravtsov til NRK.

Vil skjerpe straffene

Det internasjonale skiskytterforbundet ønsker også å skjerpe dopingstraffene og går inn for åtte års utestengelse for dopingtatte utøvere. Det ble vedtatt å skjerpe straffene på følgende måte:

 • Åtte års utelukkelse for doping, en tidobling av pengestraffene til 1 million euro, og inndragning av en VM-, OL- og verdenscupkvoteplass for hver dopingsak.

I dag er maks utestengelse fire år.

Det er imidlertid WADA som må endre de nåværende straffene ved å revidere Wada-koden.

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen har ikke vært fornøyd med IBUs behandling av utøverkravene.

Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Kongressen vedtok derfor at IBU skal sende et konkret brev til WADA der de foreslår strengere dopingstraffer. Alt dette ble vedtatt med et overveldende flertall.

160 utøvere signerte underskriftskampanje

I vinter har 160 utøvere gått sammen og signert en underskriftskampanje, der man krever kraftigere sanksjoner i dopingsaker.

Bakgrunnen for brevet fra utøverne er McLaren-rapporten der 31 russiske skiskyttere blir nevnt.

Av de 31 russerne som er nevnt i den mye omtalte McLaren-rapporten er bare to suspendert av IBU. Det er de to som IOC allerede har innledet dopingsak mot. For øvrig har begge lagt opp.

IBU innledet etterforskning av de 29 andre, men 22 av sakene er siden henlagt på grunn av manglende bevis. For de sju andres del pågår etterforskningen fortsatt.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

 • Warholm-rival klar for Bislett-duell

  Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

  Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

  Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

  I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

  Verdensmesterskapet i friidrett 2022
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

  Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

  Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

  Det sier generalsekretær Christian Scherer.

  Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

  Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

  Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

  – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

  Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

  – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

  Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

  Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

  Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

  Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

  – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

  Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

  – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

  Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

  Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

  (NTB)

  Alcaraz
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal