Hopp til innhold

Russland mister VM i skiskyting: – Det var mange som klappet

IBU fratok onsdag russiske Tjumen skiskytter-VM i 2021 på en ekstraordinær kongress, etter å ha blitt truet av WADA. Konsekvensen kunne vært at ingen skiskyttere ville få delta i OL i Pyeongchang, mener NRKs ekspert.

Skiskyttere

KRAV: IBU ber Russland om å gi fra seg VM 2021.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Russland mister VM i skiskyting som skulle arrangeres i Tjumen i 2021. Dette kom frem under IBUs ekstraordinære kongress onsdag.

IBU-styret krever at russerne må gi fra seg VM i 2021 innen 24. februar. Hvis ikke vil styret frata dem mesterskapet.

Guvernøren for Tjumen-regionen bekrefter til NRK at de ikke vil si ifra seg mesterskapet, noe som betyr at IBU vil ta fra dem mesterskapet.

Ble truet av WADA

WADA har tidligere bedt IBU redegjøre for hvorfor de ga VM til et land som ikke følger antidopingreglene, den såkalte Wada-koden.

IBU-president Anders Besseberg forklarer at IBU ble truet av WADA til å ta fra russerne mesterskapet fordi Russland ikke har et godkjent antidoping-program. Hvis ikke kunne WADA vurdere forbundet til ikke å være i samsvar med Wada-koden.

Den risikoen var for stor til å ta.

– Vi kan stå i fare for å bli erklært «non compliant». Det ser vi som på en for stor risiko å ta. Derfor tok vi denne for å være proaktive. Vi har en frist til 28. februar for å forklare WADA hva vi gjorde for å forhindre det, sier Besseberg til NRK.

NRKs skiskytterekspert, Halvard Hanevold, synes avgjørelsen er unik.

– Konsekvensen kunne ha vært at ingen skiskyttere ville ha kunne deltatt i OL i Pyeongchang, hvis de hadde opprettholdt den tildelingen til Tjumen, sier Hanevold til NRK.

Russisk VM-nei fikk applaus

President i Norges Skiskytterforbund, Erlend Slokvik, er fornøyd med at Tjumen ikke skal

Utøverbrev

Utøvernes underskriftskampanje, der blant andre Bjørndalen har skrevet under.

arrangere VM. Da avgjørelsen om at russerne mister mesterskapet var populært blant enkelte på kongressen.

– Da det som opp på skjermen var det mange som klappet, forteller Slokvik til NRK.

Store profiler som Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen reagerte sterkt da IBU nylig signaliserte at de ikke ville gjøre noe med dopingkravene fra utøverne før om tidligst ett og et halvt år.

De sterke reaksjonene fra utøverne tvang skiskytterforbundet til å beramme en ekstraordinær kongress rett før VM.

– Utøverne skal ha æren for at vi nå tok noen avgjørelser raskere enn planlagt, forteller Besseberg til NRK.

En ny arrangør av VM i 2021 vil bli avgjort på IBU-kongressen i 2018. President i Det russiske skiskytterforbundet, Aleksandr Kravtsov, garanterer at alle russiske utøvere som skal være med i VM i Hochfilzen er rene. Han vil ikke gi seg uten kamp.

– Vi kommer til å kjempe for beslutningen på kongressen i Moldova der Tjumen på rettferdig vis vant retten til å arrangere VM i 2021, forteller Kravtsov til NRK.

Vil skjerpe straffene

Det internasjonale skiskytterforbundet ønsker også å skjerpe dopingstraffene og går inn for åtte års utestengelse for dopingtatte utøvere. Det ble vedtatt å skjerpe straffene på følgende måte:

  • Åtte års utelukkelse for doping, en tidobling av pengestraffene til 1 million euro, og inndragning av en VM-, OL- og verdenscupkvoteplass for hver dopingsak.

I dag er maks utestengelse fire år.

Det er imidlertid WADA som må endre de nåværende straffene ved å revidere Wada-koden.

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen har ikke vært fornøyd med IBUs behandling av utøverkravene.

Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Kongressen vedtok derfor at IBU skal sende et konkret brev til WADA der de foreslår strengere dopingstraffer. Alt dette ble vedtatt med et overveldende flertall.

160 utøvere signerte underskriftskampanje

I vinter har 160 utøvere gått sammen og signert en underskriftskampanje, der man krever kraftigere sanksjoner i dopingsaker.

Bakgrunnen for brevet fra utøverne er McLaren-rapporten der 31 russiske skiskyttere blir nevnt.

Av de 31 russerne som er nevnt i den mye omtalte McLaren-rapporten er bare to suspendert av IBU. Det er de to som IOC allerede har innledet dopingsak mot. For øvrig har begge lagt opp.

IBU innledet etterforskning av de 29 andre, men 22 av sakene er siden henlagt på grunn av manglende bevis. For de sju andres del pågår etterforskningen fortsatt.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal