Russland mister VM i skiskyting: – Det var mange som klappet

IBU fratok onsdag russiske Tjumen skiskytter-VM i 2021 på en ekstraordinær kongress, etter å ha blitt truet av WADA. Konsekvensen kunne vært at ingen skiskyttere ville få delta i OL i Pyeongchang, mener NRKs ekspert.

Skiskyttere

KRAV: IBU ber Russland om å gi fra seg VM 2021.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Russland mister VM i skiskyting som skulle arrangeres i Tjumen i 2021. Dette kom frem under IBUs ekstraordinære kongress onsdag.

IBU-styret krever at russerne må gi fra seg VM i 2021 innen 24. februar. Hvis ikke vil styret frata dem mesterskapet.

Guvernøren for Tjumen-regionen bekrefter til NRK at de ikke vil si ifra seg mesterskapet, noe som betyr at IBU vil ta fra dem mesterskapet.

Ble truet av WADA

WADA har tidligere bedt IBU redegjøre for hvorfor de ga VM til et land som ikke følger antidopingreglene, den såkalte Wada-koden.

IBU-president Anders Besseberg forklarer at IBU ble truet av WADA til å ta fra russerne mesterskapet fordi Russland ikke har et godkjent antidoping-program. Hvis ikke kunne WADA vurdere forbundet til ikke å være i samsvar med Wada-koden.

Den risikoen var for stor til å ta.

– Vi kan stå i fare for å bli erklært «non compliant». Det ser vi som på en for stor risiko å ta. Derfor tok vi denne for å være proaktive. Vi har en frist til 28. februar for å forklare WADA hva vi gjorde for å forhindre det, sier Besseberg til NRK.

NRKs skiskytterekspert, Halvard Hanevold, synes avgjørelsen er unik.

– Konsekvensen kunne ha vært at ingen skiskyttere ville ha kunne deltatt i OL i Pyeongchang, hvis de hadde opprettholdt den tildelingen til Tjumen, sier Hanevold til NRK.

Russisk VM-nei fikk applaus

President i Norges Skiskytterforbund, Erlend Slokvik, er fornøyd med at Tjumen ikke skal

Utøverbrev

Utøvernes underskriftskampanje, der blant andre Bjørndalen har skrevet under.

arrangere VM. Da avgjørelsen om at russerne mister mesterskapet var populært blant enkelte på kongressen.

– Da det som opp på skjermen var det mange som klappet, forteller Slokvik til NRK.

Store profiler som Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen reagerte sterkt da IBU nylig signaliserte at de ikke ville gjøre noe med dopingkravene fra utøverne før om tidligst ett og et halvt år.

De sterke reaksjonene fra utøverne tvang skiskytterforbundet til å beramme en ekstraordinær kongress rett før VM.

– Utøverne skal ha æren for at vi nå tok noen avgjørelser raskere enn planlagt, forteller Besseberg til NRK.

En ny arrangør av VM i 2021 vil bli avgjort på IBU-kongressen i 2018. President i Det russiske skiskytterforbundet, Aleksandr Kravtsov, garanterer at alle russiske utøvere som skal være med i VM i Hochfilzen er rene. Han vil ikke gi seg uten kamp.

– Vi kommer til å kjempe for beslutningen på kongressen i Moldova der Tjumen på rettferdig vis vant retten til å arrangere VM i 2021, forteller Kravtsov til NRK.

Vil skjerpe straffene

Det internasjonale skiskytterforbundet ønsker også å skjerpe dopingstraffene og går inn for åtte års utestengelse for dopingtatte utøvere. Det ble vedtatt å skjerpe straffene på følgende måte:

 • Åtte års utelukkelse for doping, en tidobling av pengestraffene til 1 million euro, og inndragning av en VM-, OL- og verdenscupkvoteplass for hver dopingsak.

I dag er maks utestengelse fire år.

Det er imidlertid WADA som må endre de nåværende straffene ved å revidere Wada-koden.

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen har ikke vært fornøyd med IBUs behandling av utøverkravene.

Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Kongressen vedtok derfor at IBU skal sende et konkret brev til WADA der de foreslår strengere dopingstraffer. Alt dette ble vedtatt med et overveldende flertall.

160 utøvere signerte underskriftskampanje

I vinter har 160 utøvere gått sammen og signert en underskriftskampanje, der man krever kraftigere sanksjoner i dopingsaker.

Bakgrunnen for brevet fra utøverne er McLaren-rapporten der 31 russiske skiskyttere blir nevnt.

Av de 31 russerne som er nevnt i den mye omtalte McLaren-rapporten er bare to suspendert av IBU. Det er de to som IOC allerede har innledet dopingsak mot. For øvrig har begge lagt opp.

IBU innledet etterforskning av de 29 andre, men 22 av sakene er siden henlagt på grunn av manglende bevis. For de sju andres del pågår etterforskningen fortsatt.

Siste nytt

 • Kristoffersen med knepent finaletap

  Henrik Kristoffersen har flere ganger sagt hva han mener om disiplinen, men fredag sikret han en sterk andreplass i parallellstorslalåm.

  Kristoffersen har aldri vunnet et parallellslalåmrenn. Han hadde fra før en 2.-plass som bestenotering.

  Alpinisten har flere ganger sagt at han ikke er noen tilhenger av disiplinen, som han mener handler mer om flaks enn om prestasjoner.

  Fredag så han imidlertid ut til å trives i parallell-løypa i Østerrike.

  Nordmannen kvalifiserte seg til finalen etter å ha vist svært sterk kjøring i semifinalen. I finalen møtte han Alexis Pinturault, som tok første stikk i duellen med 16 hundredeler.

  Franskmannen var også raskest i det andre møtet og vant dermed rennet. Kristoffersen ble slått med 11 hundredeler i østerrikske Lech.

  Han var eneste nordmann som tok seg videre til kvartfinalene.

  Tidligere fredag nådde ikke Lucas Braathen opp i kvalifiseringen. Norges alpinkomet vant verdenscuppremieren i storslalåm i oktober, men i Lech fikk unggutten en nedtur.

  Henrik Kristoffersen
  Foto: Martti Kainulainen / AFP
 • Alle de norske hopperne gikk videre

  Alle de norske hopperne gikk videre til morgendagens renn, etter en lite spenstig kvalifisering.

  Halvor Egner Granerud ble beste norske og havnet på tredjeplass i kvalifiseringen, bak tyske Karl Geiger og polske Dawid Kubacki.

  Øvrig norske: Johann André Forfang ble nummer 15, Sander Vossan Eriksen nummer 24, Anders Håre nummer 30, Marius Lindvik nummer 38, Robert Johansson nummer 43 og Daniel-André Tande ble nummer 48 av de 50 som kvalifiserte seg.

  Det var i en liten periode knyttet spenning rundt Daniel-André Tande som var avhengig av at andre hoppet dårligere. Han kom seg videre han også, men freste etter at han hadde hoppet.

  – Nei, det er faktisk noe av det latterligste jeg har vært med på. Så lav fart med så mye bakvind over kulen. Det blir rett og slett for dumt, sa Tande til NRK, etter et skuffende hopp.

  Tande
  Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP
 • Strengere regime i toppfotballen

  Det har hopet seg opp med smittefilfeller i den norske toppfotballen de siste ukene.

  Nå gjør Norges Fotballforbund noen endringer i toppfotballens smittevernprotokoll. Det melder NFF selv i en pressemelding.

  – Vi gjør nå noen innstramminger og presiseringer i protokollene som vil gjelde i sesonginnspurten. Vi har fått god bistand fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, og tar selvsagt deres innspill til følge i de oppdaterte protokollene, sier leder av konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn.

  Blant de nye endringene er at treningskamper nå kun tillates etter søknad. Det er også krav til negativ test før spillere kan gjenoppta trening etter symptomer på luftveisinfeksjon.

  Patrick Berg og Fredrik Bjørkan.
  Foto: Mats Torbergsen

Sendeplan

Kl. Program Kanal