Fourcade overrasket Svendsen etter målgang

ØSTERSUND (NRK.no): Franskmannen ga ledertrøyen til suverene Emil Hegle Svendsen i garderoben. – En fin gest, sier Svendsen.

Hegle Svendsen i gult

Emil Hegle Svenden har fått den gule trøya som bevis på at han leder verdenscupen.

Under vanskelige forhold knuste Emil Hegle Svendsen konkurrentene da han fyrte ned samtlige 20 blinker og vant 20-kilometeren i Østersund onsdag.

Da han satte seg ned for å skifte etter seieren ble han overrasket av en hyggelig gest fra sin argeste konkurrent - franske Martin Fourcade.

– Da han kom inn i garderoben tok han av seg den gule trøya og kastet den bort til meg. Det var en fin gest, sier Svendsen til NRK.no.

Saken fortsetter under videoen.

Hegle Svendsen med full pott

Emil Hegle Svendsen traff på alle skuddene i Østersund. Her fra siste skyting, hvor han måtte ta pause foran den siste blinken.

Siden Fourcade vant verdenscupen i fjor startet han årets første verdenscuprenn med den gule ledertrøya, men etter Super-Svendsens knock out i vinden i Østersund overtok nordmannen den gule trøya.

Martin Fourcade fikk det ikke til å stemme.

Martin Fourcade fikk det ikke til å stemme. Franskmannen bommet seks ganger og endte helt nede på 81. plass.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

For Fourcade selv ble onsdagens 20 kilometer et mareritt med hele fire bom på første skyting. Til slutt endte franskmannen på 81. plass, over ti minutter bak Svendsen, men etter målgang viste han likevel seg som en stor idrettsmann.

– Jeg gir gjerne bort den gule trøya til Emil i dag, sa Fourcade selv til NRK.no etter løpet.

Om selve løpe sier Svendsen følgende:

– Det er vanvittig deilig gå komme i gang på denne måten her. Jeg fulgte planen jeg har hatt suksess med før. Og det fungerte igjen, sier han med et stort smil.

– Husker du når du skjøt 20 treff på en 20 kilometer sist?

– Ehh, sier Svendsen og ser tenkende opp i lufta.

– Jeg pleier å være god på statistikk, men nå må jeg tenke.

Det går fortsatt noen sekunder før han sier:

– Jeg tror jeg bare har gjort det en gang før og det var min første verdenscupseier i 2007.

En drøy halvtime etterpå bekreftet han på pressekonferansen at informasjonen stemmer.

Mange skøyt seg bort

Regjerende verdenscupvinner Martin Fourcade fikk altså en elendig start på sesongen. Etter han fortsatte mange av konkurrentene med å bomme både én, to og tre ganger.

Ole Einar Bjørndalen ble nummer seks

Ole Einar Bjørndalen bommet tre ganger, men ble likevel nummer seks.

Foto: Marcus Eriksson / NTB scanpix

Hegle Svendsen mener han var heldig med forholdene i dag, men forteller måtte likevel ta seg en pause før det aller siste skuddet.

– Etter bommen på Beitostølen la jeg inn ett ekstra sekund. I dag var det vanskelig vind her og der, men det var stort sett rolig da jeg var inne, forklarer trønderen.

Bjørndalen på gang

Ole Einar Bjørndalen leverte strålende stående skyting, men bommet tre ganger på liggende. Det holdt til en 6. plass. Legenden var imponert over sin norske konkurrent da han snakket med NRK.no.

– Emil leverer et topp ti eller topp fem av sine beste løp gjennom karrieren. Det er en fantastisk prestasjon å skyte ned alle blinkene på 20 skytinger i dag, sier Bjørndalen.

– Fulgte planen

Hegle Svendsen gikk ut iført den røde distansetrøya. Men med dagens seier, sin sjuende i Østersund, og stigende langrennsform håper han å beholde den gule trøya.

– Det stemmer ikke helt i sporet ennå. Jeg merker jeg trenger en del løp for å komme i gang med sesongen. Jeg treffer ikke helt på skyvene, men håper det kommer med noen gjennomkjøringer, forklarer han.

Siste nytt

 • Målløst i Tuchel-debut

  Thomas Tuchel ble bekreftet som ny Chelsea-manager tirsdag. Allerede dagen etter sto han på sidelinja og ledet sin første kamp.

  Chelsea har slitt tungt den siste tiden under Frank Lampard. Det samme hadde onsdagens motstander Wolverhampton.

  I onsdagens oppgjør klarte ingen av lagene å finne nettmaskene og dermed endte det 0–0 på Stamford Bridge.

  Tuchel
  Foto: Frank Augstein / AFP
 • Verdenscuphelg avlyst

  Utenlandske idrettsutøvere kan ikke regne med å få slippe inn i Norge med de strengere innreisereglene regjeringen presenterte onsdag.

  Det skulle i utgangspunktet arrangeres hopp- og kombinertrenn i Lillehammer helgen 12.-14. februar. Det kan president i Skiforbundet, Erik Røste, bekrefte at ikke blir noe av.

  – Det er fortsatt en stund til verdenscuphelgene i mars, men verdenscuphelgen som vi skulle ha i midten av februar må vi nå gå til FIS og si at vi ikke kan arrangere, sier Røste.

  – Vi som alle andre håper at reglene som regjeringen setter nå skal få smittesituasjonen til å endre seg, også forholder vi oss til de reglene som blir satt.

  Fredag åpnet regjeringen, mot Helsedirektoratets anbefaling, for at det kan gjøres unntak fra karantenebestemmelsene slik at det kan arrangeres en rekke verdenscuprenn i Norge i februar og mars.

  Onsdag stengte statsminister Erna Solberg for denne muligheten da hun presenterte tiltak som i praksis er å stenge grensene til utlandet.

  Pressekonferanse om korona og innreise til Norge
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Carlsen sto imot angrepet

  Fabiano Caruana er ute etter Magnus Carlsens førsteplass på verdensrankingen og var på offensiven i deres duell onsdag, men Carlsen sto imot og berget remis.

  Partiet var både viktig for Carlsen med tanke på å forsvare førsteplassen på rankingen, men også for å henge med i seierskampen i den prestisjetunge Wijk aan Zee-turneringen. Carlsen hadde helst trengt seier for blande seg inn i toppen.

  Remisen gjør at han er Carlsen er et helt poeng bak ledelsen med kun tre partier igjen å spille.

  Fischersjakk-semifinaler dag 2
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal