Hopp til innhold
Kommentar

Fotballens egne mirakler

290 dager etter at han falt om på gresset i Parken i København var Christian Eriksen tilbake på det samme gresset. Som kaptein. Og målskårer. Historien om Christian Eriksen er den reneste fotballmagi.

EVENTYR: Christian Eriksen kunne juble for sitt mål nummer to i landslagsdrakta, 290 dager etter hjertestansen på samme arena i EMs åpningskamp mot Finland.

Den mektige sveitsiske FIFA-presidenten elsker å snakke om «fotballens kraft». Som i hans virkelighetsbeskrivelse kan bringe fred til en splittet, globalisert verden, intet mindre. De siste dagene har vist at kraften til de grader finnes, men i helt andre former enn de Gianni Infantino snakker om.

Idag fikk vi fotballøyeblikket ingen trodde man skulle få oppleve. Ingen, utenom hovedpersonen selv.

290 dager er nemlig tiden fra 12. juni 2021 til 29. mars 2022.

Det er tiden fra danske Christian Eriksen falt om i Parken i København under Danmarks første EM-kamp mot Finland til han igjen løp inn på den samme gressmatten som dansk kaptein mot Serbia.

Sports Pictures of the Year 2021

FALT OM: De danske landslagsspillerne slo ring om Christian Eriksen da han kollapset i Parken 12. juni 2021.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

For første gang på 17 år var den danske nasjonalarenaen utsolgt til en privatlandskamp, da en hel nasjon ville hylle sin store helts hjemkomst.

I dette tilfellet kunne vi faktisk heller brukt ordet «gjenoppstandelse».

Det var etter 41 minutter i kampen mot Finland at Eriksen kollapser idet han løper for å ta imot innkastet fra venstreback Joakim Mæhle. Hjertet har stoppet.

Livet reddes av særdeles snarrådige lagkamerater og helsepersonell inne på stadion. Likevel er Eriksen klinisk død i fem lange minutter.

Forloveden Sabrina løp gråtende ut på banen, hvor hun ble tatt hånd om av kapteinen Simon Kjær og målvakten Kasper Schmeichel.

Frykten for at Danmarks EM-debut på hjemmebane skulle ende i den absolutte tragedie ble dempet i timene etter at Eriksen ble båret ut av Parken, omgitt av lagkameratene i en beskyttende sirkel.

Denmark Serbia Soccer

JUBEL: Her blir Eriksen omringet av lagkameratene etter at han punkterte kampen mot Serbia i det 57. minutt.

Foto: Liselotte Sabroe / AP

Like før kl. 18 denne siste tirsdagen i mars fikk man øyeblikket som kan gi oss alle en form for håp.

Da ledet Christian Eriksen Danmarks 11 utvalgte menn ut foran godt over 30 000 jublende og mest av alt takknemlige tilskuere.

Ute på gressmatta ble han tatt imot av ingen ringere enn den forrige landslagstreneren, Åge Hareide, nordmannen som ledet Danmark til fjorårets dramatiske EM.

77 minutter senere gikk Eriksen av banen, denne gang for egen maskin. Og til applaus fra samtlige tilskuere i Parken, inkludert de serbiske. Innen den tid hadde nevnte Joakim Mæhle gitt Danmark ledelsen. Og Christian Eriksen hadde fastsatt resultatet til 3-0.

Se hyllesten sammen med Åge Hareide og Christian Eriksen før kampen her.

Livets egen ledelse

Det var sist lørdag at Christian Eriksen for første gang var tilbake med Dannebrog som symbolsk beskyttelse over sitt hardt prøvede hjerte, i oppgjøret mot Nederland i Amsterdam.

Eriksen ble byttet inn i pausen mot de oransjekledde. To minutter senere eksploderte hans gamle hjemmebane, Johan Cruijff ArenA, i unison jubel, etter at danskenes nummer 10 på kunstnerens vis hadde satt ballen i bortre kryss og redusert den nederlandske ledelsen til 3–2.

Hans 37. landslagsmål var det i særklasse viktigste, selv om det kom i en på papiret betydningsløs privatlandskamp.

Så vel Nederland som Eriksens Danmark er for lengst VM-klare. Målet dreide seg altså om noe helt annet.

Det var ikke Danmark som reduserte. Det var Livet som gikk opp i en uinntagelig ledelse.

hwxkd_sfNCY

BYTTET INN: Eriksen ble byttet inn ved pause i landskampen mot Nederland i Amsterdam. Da ledet hjemmelaget 3-1, men han trengte bare ett minutt og 50 sekunder på å redusere på vakkert vis. Det ble det store høydepunktet i en kamp Nederland vant 4–2.

Foto: JOHN THYS / AFP

Den utrolige retur

For tanken på at Christian Eriksen noen gang skulle tilbake på en fotballbane var ikke-eksisterende for alle.

Med ett unntak: Eriksen selv.

For da han tidlig i 2022 for første gang snakket om sitt ønske om ikke bare å spille fotball, men også ville og tro på at han skal spille VM i Qatar for Danmark, virket det fortsatt fullstendig urealistisk.

Under tre måneder senere har danske eksperter allerede konkludert med at den danske offensiven er sikret. Nå kan man konsentrere seg om å løse forsvarsproblemene. Grunnen heter altså Christian Eriksen.

Det kan kalles en eksepsjonell vilje. Eller et fotballens mirakel.

Non grata i Italia

Klubbkarrieren i det italienske mesterlaget Inter måtte avsluttes. Eriksen har fått operert inn det som på folkemunne kalles en ICD, eller «Implantable Caridoverter Defibrillator», altså en slags mini-hjertestarter.

Italienske regler forbyr profesjonelt fotballspill når man har en sånn.

Men om den italiensk fotballen var ferdig med Eriksen, var altså ikke Eriksen ferdig med fotballen. Den nøkterne fynbo var veldig tydelig på at om perspektivene på livet er endret for alltid, var ikke det tilfelle for ambisjonene som fotballspiller.

«Jeg har alltid visst hvem jeg er som spiller. Jeg er alltid den samme», som Eriksen selv uttrykte det på gårsdagens pressekonferanse i Parken.

Og etter opptrening i Ajax, klubben som gjorde ham kjent, gikk ferden tilbake til Premier League. Eriksen hadde flere tilbud, men valgte til slutt å spille under sin gamle ungdomstrener Thomas Frank i Brentford.

Premier League - Brentford v Burnley

NY KLUBB: Christian Eriksen spiller nå for Brentford og manager Thomas Frank i Premier League.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

26. februar var den danske midtbaneelegant på banen igjen for Brentford mot Newcastle.

Nøyaktig en måned senere spilte han sin 110. landskamp for Danmark.

Nå var han tilbake i København for den enda mer følelsesladde 111.- og dét som kaptein. Simon Kjær er skadet. Visekaptein Kasper Schmeichel, som hadde gikk selv til landslagstrener Kasper Hjulmand og foreslo at Eriksen skulle bære kapteinsbindet.

Starten på det neste kapittelet i dansk landslagsfotball kunne ikke vært mer gripende enn det vi opplevde i København i kveld.

Nå er det ingen som lenger tviler på at Danmarks nummer 10 i VM i Qatar heter Eriksen. Med sin største stjerne tilbake kan danskene igjen tenke den vanvittige tanke at de faktisk har kapasitet til å bli verdensmestere.

Etter Eriksens kollaps spilte hans Danmark videre i fjorårets EM for å ære sin lagkamerat, som ble behandlet på Rigshospitalet i København.

Den kollektive kraften brakte dem helt til semifinalen, der de etter ekstraomganger tapte for England på Wembley.

Men det var Italia som ganske så overraskende ble europamestere.

Les også Berge forbauset etter Norge-returen: – Har aldri vært borti dette før

Football, International friendly, Norway - Slovakia

Italiensk smerte, nordmakedonsk mirakel

Landet som på mange måter kan kalles verdens mest ærerike fotballnasjon er landet der Christian Eriksen ikke lenger er skikket til å spille fotball.

Men det er også landet som ikke skal til VM i fotball i Qatar i 2022.

To dager før Eriksens landslagscomeback i Amsterdam forsvant ironisk nok de italienske VM-sjanser sensasjonelt etter deres første hjemmetap i en VM-kvalifiseringskamp noensinne.

Motstander i Palermo var Nord-Makedonia, en ekte fotballens lilleputt.

Det som for nord-makedonerne er ren magi, er for italienerne en reell fotballtragedie.

For andre gang på rad er de ute av et VM-sluttspill. Siden de vant VM i 2006 har Italia vunnet én eneste kamp i et VM-sluttspill, mot England i Brasil i 2014.

Nå skal den firedobbelte verdensmester bruke de neste fire årene til nasjonal fotballsmerte, kombinert med drømmen om et nytt sluttspill.

Den drømmen har vi også selv her lenger nord.

Ståle Solbakken spilte også fotball i København da hans hjerte stoppet på trening i 2001.

Sju minutter tok det før det begynte å slå igjen. For Solbakken betydde det slutten på fotballspill på toppnivå. I stedet ble det starten på en glitrende trenerkarriere, hvor det neste mål er å igjen kvalifisere Norge for et mesterskap.

Ingen er vel lenger i tvil om hva en slik prestasjon i så fall vil bli kalt.

Resultatet av en eksepsjonell vilje. Eller et fotballens mirakel.

Les også Eriksens comeback-ønske overrasker hjertespesialist

FILE PHOTO: Euro 2020 - Group B - Denmark v Finland

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal