NRK Meny
Normal

Vil revurdere landslagets nattelivsreglement

Toppfotballsjef Nils Johan Semb vil revurdere landslagets åpne reglement om natteliv og alkohol hvis det stemmer at flere profilerte spillere skal ha vært på byen bare fire dager før landskampen mot Danmark.

Nils Johan Semb

Nils Johan Semb må vurdere landslagets mantra om «frihet under ansvar» om de konkluderer med at opplysningene om en bytur natt til lørdag viser seg å stemme.

Foto: NRK

Dansk jubel

Danmark herjet med Norge på tirsdag. Drillo mente de norske spillerne manglet energi.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Ifølge P4 skal flere av Norges største fotballprofiler ha vært ute på byen til klokka 04.00 fredag, bare fire dager før det skjebnesvangre EM-kvaliktapet mot Danmark.

Norges fotballforbund hevder de ikke vet om noen spillere som har kommet hjem for sent. Likevel vurderer de nå å stramme inn landslagets reglement.

– Denne saken har kommet opp for oss nå. Det er mange rykter, men hvis det viser seg at man har tøyd grenser, er det et regelverk vi selvfølgelig må evaluere, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NRK.

– Dette blir i tilfelle en intern sak hvor vi må ta en prat med spillergruppa om disse tingene, så får vi vurdere hvilken praksis vi skal ha i framtiden etter det, sier Semb.

– Kommer det til å bli konsekvenser for noen enkeltspillere etter det som skjedde på fredag?

– Vi får se hva som er fakta, så får vi ta det derfra, sier Semb.

«Frihet under ansvar»

Det norske landslaget har de siste to tiårene operert med et relativt fritt regelverk om leggetider og alkohol.

Mantraet har vært «frihet under ansvar», altså at spillerne selv tar ansvar for å holde seg innenfor rimelighetens grenser.

Ifølge Semb er det en klar forståelse at det er «tilnærmet nulltoleranse for alkohol».

– Spillerne skal ha mulighet til å koble av litt mellom kamper, de må få komme seg ut av hotellrommet og møte venner og familie. Også gjelder det å bruke sunn fornuft når det gjelder å komme seg i seng tidsnok, slik at man er opplaget til trening dagen etter, sier Semb.

– Trenger å komme seg ut av hotellet

Egil Olsen

Egil «Drillo» Olsen sier til NRK at fredagens bytur ikke var noe tema før kampen mot Danmark.

Foto: NRK

Landslagstrener Egil «Drillo» Olsen mener dagens reglement har fungert fint de siste 20 årene, og mener fredagens bytur ikke var så ille som mediene skal ha det til.

– For det første var de aller fleste spillerne inne lenge før 04.00. Spillerne trenger litt fri for å komme seg ut av hotellet og treffe andre. Stort sett fungerer det bra, sier landslagstrener Egil «Drillo» Olsen til NRK.

Også toppfotballsjefen mener regelverket har fungert fint de siste årene. Det til tross for at landslagsspillere har havnet i fokus på grunn av alkoholbruk flere ganger de siste to tiårene.

– Ikke greit når det skjer

Under VM i 1998 var Henning Berg og Erik Mykland ute til klokken 04.00 bare noen få dager før kampen mot Skottland. Først forklarte de to spillerne overfor Drillo at de ikke hadde drukket alkohol, men senere innrømmet de at de var beruset.

Ti år senere var det Steffen Iversens tur til å havne i medienes søkelys på grunn av en bytur. Iversen møtte opp for sent til landslagssamling etter en fuktig bytur kvelden og natten før. Trønderen ble sendt hjem fra samling, og senere beklaget han hendelsen.

– Det er ikke greit når det skjer, og vi har prøvd å rydde opp i de tilfellene det har skjedd tidligere, sier Egil «Drillo» Olsen til NRK.

– Dette er en praksis vi har hatt i over 20 år. Vi har hatt noen enkeltsaker, men jevnt over er det en ordning som har fungert strålende, sier Nils Johan Semb.

Video e423c06a-e42b-4853-9f68-762ebbdaa278.jpg

VIDEO: Drillo mente Norge manglet energi mot Danmark da han møtte pressen etter tapet.

– Uholdbar kultur

Erik Soler

Tidligere fotballagent Erik Solér har vært ute og kritisert drikkekulturen i fotballen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Erik Solér, sportslig leder i New York Red Bulls, er blant dem som har kritisert landslagets holdninger til alkohol. I 2007 gikk han i Dagbladet ut mot det han kaller en utbredt kultur som gir fotballspillere «lov» til å ta en ordentlig fyllekule etter kamp.

– Dette gjelder både landslagsspillerne og de som har hatt fri, og det er uholdbart. Én øl er greit, men det blir et problem når det dreier seg om store mengder alkohol, sa Solér.

Også det svenske landslaget har havnet i fokus på grunn av byturer.

I 2006 valgte daværende landslagstrener Lars Lagerbäck å sende Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg og Christian Wilhelmsson hjem fra landslagssamling rett før en EM-kvalifiseringskamp mot Liechtenstein. Spillerne hadde visstnok ikke nytt alkohol, men var ikke tilbake før rundt 01.15.

  • Er det greit at landslagsspillere er på byen før viktige kamper? Diskutér i kommentarfeltet!

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.