Hopp til innhold

Vil revurdere landslagets nattelivsreglement

Toppfotballsjef Nils Johan Semb vil revurdere landslagets åpne reglement om natteliv og alkohol hvis det stemmer at flere profilerte spillere skal ha vært på byen bare fire dager før landskampen mot Danmark.

Nils Johan Semb

Nils Johan Semb må vurdere landslagets mantra om «frihet under ansvar» om de konkluderer med at opplysningene om en bytur natt til lørdag viser seg å stemme.

Foto: NRK

Dansk jubel

Danmark herjet med Norge på tirsdag. Drillo mente de norske spillerne manglet energi.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Ifølge P4 skal flere av Norges største fotballprofiler ha vært ute på byen til klokka 04.00 fredag, bare fire dager før det skjebnesvangre EM-kvaliktapet mot Danmark.

Norges fotballforbund hevder de ikke vet om noen spillere som har kommet hjem for sent. Likevel vurderer de nå å stramme inn landslagets reglement.

– Denne saken har kommet opp for oss nå. Det er mange rykter, men hvis det viser seg at man har tøyd grenser, er det et regelverk vi selvfølgelig må evaluere, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NRK.

– Dette blir i tilfelle en intern sak hvor vi må ta en prat med spillergruppa om disse tingene, så får vi vurdere hvilken praksis vi skal ha i framtiden etter det, sier Semb.

– Kommer det til å bli konsekvenser for noen enkeltspillere etter det som skjedde på fredag?

– Vi får se hva som er fakta, så får vi ta det derfra, sier Semb.

«Frihet under ansvar»

Det norske landslaget har de siste to tiårene operert med et relativt fritt regelverk om leggetider og alkohol.

Mantraet har vært «frihet under ansvar», altså at spillerne selv tar ansvar for å holde seg innenfor rimelighetens grenser.

Ifølge Semb er det en klar forståelse at det er «tilnærmet nulltoleranse for alkohol».

– Spillerne skal ha mulighet til å koble av litt mellom kamper, de må få komme seg ut av hotellrommet og møte venner og familie. Også gjelder det å bruke sunn fornuft når det gjelder å komme seg i seng tidsnok, slik at man er opplaget til trening dagen etter, sier Semb.

– Trenger å komme seg ut av hotellet

Egil Olsen

Egil «Drillo» Olsen sier til NRK at fredagens bytur ikke var noe tema før kampen mot Danmark.

Foto: NRK

Landslagstrener Egil «Drillo» Olsen mener dagens reglement har fungert fint de siste 20 årene, og mener fredagens bytur ikke var så ille som mediene skal ha det til.

– For det første var de aller fleste spillerne inne lenge før 04.00. Spillerne trenger litt fri for å komme seg ut av hotellet og treffe andre. Stort sett fungerer det bra, sier landslagstrener Egil «Drillo» Olsen til NRK.

Også toppfotballsjefen mener regelverket har fungert fint de siste årene. Det til tross for at landslagsspillere har havnet i fokus på grunn av alkoholbruk flere ganger de siste to tiårene.

– Ikke greit når det skjer

Under VM i 1998 var Henning Berg og Erik Mykland ute til klokken 04.00 bare noen få dager før kampen mot Skottland. Først forklarte de to spillerne overfor Drillo at de ikke hadde drukket alkohol, men senere innrømmet de at de var beruset.

Ti år senere var det Steffen Iversens tur til å havne i medienes søkelys på grunn av en bytur. Iversen møtte opp for sent til landslagssamling etter en fuktig bytur kvelden og natten før. Trønderen ble sendt hjem fra samling, og senere beklaget han hendelsen.

– Det er ikke greit når det skjer, og vi har prøvd å rydde opp i de tilfellene det har skjedd tidligere, sier Egil «Drillo» Olsen til NRK.

– Dette er en praksis vi har hatt i over 20 år. Vi har hatt noen enkeltsaker, men jevnt over er det en ordning som har fungert strålende, sier Nils Johan Semb.

Video e423c06a-e42b-4853-9f68-762ebbdaa278.jpg

VIDEO: Drillo mente Norge manglet energi mot Danmark da han møtte pressen etter tapet.

– Uholdbar kultur

Erik Soler

Tidligere fotballagent Erik Solér har vært ute og kritisert drikkekulturen i fotballen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Erik Solér, sportslig leder i New York Red Bulls, er blant dem som har kritisert landslagets holdninger til alkohol. I 2007 gikk han i Dagbladet ut mot det han kaller en utbredt kultur som gir fotballspillere «lov» til å ta en ordentlig fyllekule etter kamp.

– Dette gjelder både landslagsspillerne og de som har hatt fri, og det er uholdbart. Én øl er greit, men det blir et problem når det dreier seg om store mengder alkohol, sa Solér.

Også det svenske landslaget har havnet i fokus på grunn av byturer.

I 2006 valgte daværende landslagstrener Lars Lagerbäck å sende Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg og Christian Wilhelmsson hjem fra landslagssamling rett før en EM-kvalifiseringskamp mot Liechtenstein. Spillerne hadde visstnok ikke nytt alkohol, men var ikke tilbake før rundt 01.15.

  • Er det greit at landslagsspillere er på byen før viktige kamper? Diskutér i kommentarfeltet!

Fotball

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland