NRK Meny
Normal

Svenske eksperter vil slanke Allsvenskan

Daniel Nannskog og Markus Johannesson mener kvaliteten i den øverste divisjonen i Sverige er for dårlig.

IFK Gøteborg jubler etter cupgull

ØNSKER SUKSESS: Daniel Nannskog har tatt til orde for å slanke de to øverste divisjonene i Sverige for å oppnå mer suksess. Her jubler IFK Göteborg for cupgull i 2013.

Foto: ERIK MÃ…RTENSSON / NTB scanpix

Malmö jubler mot Salzburg

SUKSESSHISTORIE: Selv om Malmö klarte å kvalifisere seg til årets mesterliga er svenske fotballeksperter skeptiske til å ha 16 lag i Allsvenskan.

Foto: BJORN LINDGREN / Afp

– Det er ikke et godt nok spillergrunnlag til å ha 16 lag i Allsvenskan. Kravene for å være en spiller i Allsvenskan blir for lave, sier Markus Johannesson til SVT og legger til:

– Det blir for mange dårlige kamper som gjør at interessen blir lavere og det blir vanskeligere å konkurrere i Europa, konkluderer Johannesson.

Den tidligere svenske landslagsspilleren Johannesson og Daniel Nannskog mener den øverste divisjonen i Sverige har blitt svekket og de ønsker nå å slanke Allsvenskan til tolv lag.

– Vi har sett veldig mange kamper og det føles ut som det er litt for enkelt å bli spiller i Allsvenskan. Det burde være noe som er veldig fint og unikt å bli. Nå føles det derimot ut som om spillere som ikke er i Allsvenskan-klassen, blir Allsvenskan-spillere. Det føles ikke bra, sier Daniel Nannskog i SVTs sportsstudio.

Diskutert i Norge også

Spørsmålet om antall lag i eliteserien er et tilbakevendende tema i norsk fotballdebatt også.

NRKs fotballekspert Karl Petter Løken tok til orde for færre lag for tre år siden og Ole Gunnar Solskjær sa mens han var trener i Molde at det ville vært bedre og redusert eliteserien med to eller fire lag.

– Jeg har blitt spurt mye om dette i det siste og etter å ha snakket litt med Ståle Solbakken så synes jeg den modellen de har i Danmark med tolv lag er bra, sa Solskjær den gang.

I august kom spørsmålet igjen til overflaten da Lars Tjærnås skrev hos Aftenposten at serien burde kuttes til tolv lag for å gjenreise norsk fotball etter Europa-fiaskoen. Også Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mente at eliteserien må kutte antall lag.

Ser til Danmark

I Sverige har Allsvenskan hatt 16 lag siden 2008. Og selv om Malmö med Åge Hareide som trener har kommet seg til mesterligaens gruppespill, mener Nannskog at kvaliteten på svensk fotball er for dårlig.

– Det føles ikke ut som vi har spillere til 16 lag i Sverige for øyeblikket, konkluderer Nannskog til SVT.

Løsningen Nannskog og Johannesson lanserer er basert på den danske modellen med tolv lag. Samt at Superettan, nivå to i Sverige, reduseres til 14 lag.

– Vi ønsker en serie med tolv lag der alle lag møter hverandre tre ganger. Danmark har dette og det fungerer veldig bra der. Jeg har snakket med flere som har spilt i den danske ligaen som mener at det ikke er et spørsmål i Danmark hvordan ligamodellen er, forklarer Johannesson.

Klubbene skeptiske

På tross av mange ujevne resultater og ett lag som er fortapt i bunnen, ønsker ikke de allsvenske klubbene å endre strukturen på ligaen.

Etter en ringerunde til alle klubbene viser det seg at ti klubber ønsker å beholde nåværende form, fire vil redusere antallet klubber og to ønsker ikke ta stilling til spørsmålet, ifølge SVT.

– Hadde vi hatt en tolvlagsserie forrige sesong ville Djurgården rykket ned og i år er det Helsingborg som sliter tilsvarende. Ønsker man alle de store lagene i den øverste divisjonen fungerer ikke denne modellen, sier sportssjef i Åtvidaberg Mats Karlsson til SVT.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.