Svenske eksperter vil slanke Allsvenskan

Daniel Nannskog og Markus Johannesson mener kvaliteten i den øverste divisjonen i Sverige er for dårlig.

IFK Gøteborg jubler etter cupgull

ØNSKER SUKSESS: Daniel Nannskog har tatt til orde for å slanke de to øverste divisjonene i Sverige for å oppnå mer suksess. Her jubler IFK Göteborg for cupgull i 2013.

Foto: ERIK MÃ…RTENSSON / NTB scanpix

Malmö jubler mot Salzburg

SUKSESSHISTORIE: Selv om Malmö klarte å kvalifisere seg til årets mesterliga er svenske fotballeksperter skeptiske til å ha 16 lag i Allsvenskan.

Foto: BJORN LINDGREN / Afp

– Det er ikke et godt nok spillergrunnlag til å ha 16 lag i Allsvenskan. Kravene for å være en spiller i Allsvenskan blir for lave, sier Markus Johannesson til SVT og legger til:

– Det blir for mange dårlige kamper som gjør at interessen blir lavere og det blir vanskeligere å konkurrere i Europa, konkluderer Johannesson.

Den tidligere svenske landslagsspilleren Johannesson og Daniel Nannskog mener den øverste divisjonen i Sverige har blitt svekket og de ønsker nå å slanke Allsvenskan til tolv lag.

– Vi har sett veldig mange kamper og det føles ut som det er litt for enkelt å bli spiller i Allsvenskan. Det burde være noe som er veldig fint og unikt å bli. Nå føles det derimot ut som om spillere som ikke er i Allsvenskan-klassen, blir Allsvenskan-spillere. Det føles ikke bra, sier Daniel Nannskog i SVTs sportsstudio.

Diskutert i Norge også

Spørsmålet om antall lag i eliteserien er et tilbakevendende tema i norsk fotballdebatt også.

NRKs fotballekspert Karl Petter Løken tok til orde for færre lag for tre år siden og Ole Gunnar Solskjær sa mens han var trener i Molde at det ville vært bedre og redusert eliteserien med to eller fire lag.

– Jeg har blitt spurt mye om dette i det siste og etter å ha snakket litt med Ståle Solbakken så synes jeg den modellen de har i Danmark med tolv lag er bra, sa Solskjær den gang.

I august kom spørsmålet igjen til overflaten da Lars Tjærnås skrev hos Aftenposten at serien burde kuttes til tolv lag for å gjenreise norsk fotball etter Europa-fiaskoen. Også Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mente at eliteserien må kutte antall lag.

Ser til Danmark

I Sverige har Allsvenskan hatt 16 lag siden 2008. Og selv om Malmö med Åge Hareide som trener har kommet seg til mesterligaens gruppespill, mener Nannskog at kvaliteten på svensk fotball er for dårlig.

– Det føles ikke ut som vi har spillere til 16 lag i Sverige for øyeblikket, konkluderer Nannskog til SVT.

Løsningen Nannskog og Johannesson lanserer er basert på den danske modellen med tolv lag. Samt at Superettan, nivå to i Sverige, reduseres til 14 lag.

– Vi ønsker en serie med tolv lag der alle lag møter hverandre tre ganger. Danmark har dette og det fungerer veldig bra der. Jeg har snakket med flere som har spilt i den danske ligaen som mener at det ikke er et spørsmål i Danmark hvordan ligamodellen er, forklarer Johannesson.

Klubbene skeptiske

På tross av mange ujevne resultater og ett lag som er fortapt i bunnen, ønsker ikke de allsvenske klubbene å endre strukturen på ligaen.

Etter en ringerunde til alle klubbene viser det seg at ti klubber ønsker å beholde nåværende form, fire vil redusere antallet klubber og to ønsker ikke ta stilling til spørsmålet, ifølge SVT.

– Hadde vi hatt en tolvlagsserie forrige sesong ville Djurgården rykket ned og i år er det Helsingborg som sliter tilsvarende. Ønsker man alle de store lagene i den øverste divisjonen fungerer ikke denne modellen, sier sportssjef i Åtvidaberg Mats Karlsson til SVT.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Botheim ble Glimt-helt

  Bodø/Glimt stanget og staget i 79 minutter, før kaptein Ulrik Saltnes satt på turboen. Etter to tverrliggertreff og flere misbrukte sjanser kunne Erik Botheim pirke inn en retur.

  – Jeg og «Salten» har et fint samspill. Han får spilt opp på meg og jeg vet nøyaktig hvor han går, så detter ballen foran meg og jeg får skuffa den inn. Det var veldig deilig, og jeg synes det var fortjent, sier Botheim etter kampen.

  Vålerenga la seg lavt og satset på kontringer fra start. mens de gulkledde åpnet i et forrykende tempo, og allerede etter fem minutter sang det i treverket fra Fredrik Bjørkan.

  Bodø/Glimt ropte på straffespark etter en halvtime, da Sondre Brunstad Fet gikk i bakken i en duell med Vålerenga-keeper Kjetil Haug. Men dommer vinket spillet videre.

  Tobias Christensen holdt på å stjele med seg en ledelse inn til pause, men langskuddet traff tverrliggeren.

  Nærmere kom aldri Vålerenga. Bjørkan hadde enda en til i treverket, før Botheim ble helten. Med det gikk Bodø/Glimt forbi Molde på tabellen, og leder nå Eliteserien.

  Eliteserien i fotball for menn 2021: Bodø/Glimt - Vålerenga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Tre mål på tre minutter i Molde

  Tre spinnville minutter snudde kampen mellom Molde og Viking på hodet.

  Eirik Ulland Andersen hadde sendt Molde i føringen etter en halvtimes spill, men det var senere i kampen dramatikken skulle utfolde seg.

  På stillingen 1-0 til Molde utliknet Samúel Fridjónsson for Viking etter 70 minutters spill. Rett fra avspark gikk Molde i angrep, og Eliteseriens toppscorer Ohi Omoijuanfo satte lekkert inn 2-1.

  Men det ga seg ikke der. For rett fra avspark igjen gikk Viking i angrep. Shayne Pattynama styrte inn utlikningen via Martin Linnes, og rogalendingene hadde kommet tilbake for andre gang på tre minutter.

  Det var også det siste målet i kampen. Molde taper to poeng i gullkampen.

  Eliteserien i fotball 2021: Molde - Viking
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • André Hansen ut med skade

  Skadene hoper seg opp for landslaget før de viktige kampene mot Tyrkia og Montenegro om to uker. I kveld måtte keeper Hansen gi seg halvveis ut i andre omgang med det som så ut som en smell i kneet.

  – Han går av fordi han har vondt i venstre kne, en vridning i kneet som gjør vondt. Det er for tidlig å si noe om landskampene, sa RBK-lege Reidar Due etter kampen.

  Selve kampen vant Rosenborg til slutt 3-1. Formspiller Stefano Vecchia satte inn 1-0 etter 26 minutter spill. Kent Håvard Eriksen utliknet ti minutt ut i andre omgang.

  Men Rosenborg kom tilbake. Vecchia headet inn sitt andre for kvelden et kvarter før slutt, mens Noah Holm punkterte kampen på overtid med RBKs tredje scoring.

  Med det tar Rosenborg viktige poeng i medaljestriden.

  Eliteserien fotball 2021: Rosenborg - Mjøndalen.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Kjempetabbe avgjorde for Vålerenga

  Agnete Nielsen utnyttet en tabbe av gjestene og senket erkerivalene rett før slutt. Malin Brenn mistet ballen på klønete vis, og Nielsen kunne enkelt avgjøre kampen.

  – Det skjedde veldig plutselig. Jeg hadde bare en tanke i hode, og det var at den ballen skal bare inn. Det var deilig. sier Nielsen.

  Det var også Vålerenga som kom best i gang i hovedstaden. Etter en halvtimes spill chippet Marie Dølvik Markussen Vålerenga i ledelsen etter en strålende kontring.

  Kampen var tett og jevn gjennom samtlige 90 minutter. Og LSK slo tilbake et kvarter før slutt. Mimmi Löfwenius ble truffet av innlegget til Emilie Haavi, og ballen skrudde så vidt inn ved lengste stolpe.

  Men drøye ti minutt før slutt avgjorde Agnete Nielsen, og sendte Vålerenga opp i ryggen på LSK på tabellen. Seieren holder også liv i medaljedrømmen til hovedstadslaget.

  – Det var en veldig viktig kamp rent innbyrdes også, for tabellen. Jeg har hørt at disse kampene er spesielle, og det var mange på stadion og god stemning, avslutter Nielsen.

 • Tviler på fullsatt Lerkendal

  Det åpnes for fulle stadioner igjen i helgen, men Rosenborg tror ikke det blir fullsatt på Lerkendal når 80-åringen Nils Arne Eggen skal hylles i kampen mot Mjøndalen søndag.

  Men selv om samfunnet da er gjenåpnet, tror ikke markedssjef Harald Lundemo i Rosenborg at det blir fulle tribuner allerede da.

  – Vi håper på 9-10.000, sier Lundemo til NTB.

  Det er langt under Lerkendals kapasitet på 21.400 tilskuere.

  – Folk trenger tid på å omstille seg, beskjeden om gjenåpning kom i seneste laget for denne kampen. Men mot Vålerenga skal vi ha en skikkelig åpningsfest der målet er å fylle Lerkendal, sier Lundemo om oppgjøret 17. oktober.

  mZarcfiz-V8
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo