Hevder Norsk Tipping godtar brudd på egne regler for å tjene penger

Norsk Tipping er blitt varslet flere ganger om at deres egne regler for spillerkort blir brutt jevnlig av kioskeiere og spillere. De hevder selv at denne typen juks skjer sjelden.

furuholmen

Advokat Morten Furuholmen mener Norsk Tipping bevisst ser gjennom fingrene og lar storspillere omgå deres eget regelverk. (FOTO: NRK)

– Jeg tror ikke Norsk Tipping har hatt lyst å ta særlig initiativ til å spore opp de som bryter disse reglene, for de har tjent gode penger på det selv, sier Morten Furuholmen.

Han er advokaten til kommisjonæren som er siktet i den såkalte kampfiksingssaken.

Kjent fenomen i seks-syv år

I etterforskingen av kampfiksingssaken er det blitt avslørt at Norsk Tippings regler for personlige spillerkort blir brutt jevnlig.

Den siktede kommisjonæren har i avhør innrømmet at han har jukset omfattende med spillerkort.

Ved å la enkelte få spille på kort registert i andres navn åpnet han for at storspillere kunne tippe for langt høyere summer enn de egentlig har lov til.

– Min klient har vært åpen om dette med politiet. Det har vært et kjent fenomen i bransjen i seks-syv år, sier Furuholmen, og utdyper:

– Det er mange spillere som ønsker å tippe for høyere summer enn det Norsk Tipping tillater. Kommisjonærene har ønsket å gi dem muligheten til dette. Alternativet er at disse spillerne i stedet velger spill på nett og utlandet. Både kommisjonærene og Norsk Tipping er tjent med å holde på disse spillerne.

Å jukse med spillerkort er ikke brudd på norsk lov, men på Norsk Tippings egne regler.

Det er slike regelbrudd som har gjort det mulig å tippe for så store summer som i de to de to 2.-divisjonskampene politiet etterforsker for mulig kampfiksing.

– Varslet Norsk Tipping flere ganger

britt

Britt Hege Monsen i Spillavhengighet Norge sier hun får stadig høre historier om kommisjonærer som omgår regelverket til Norsk Tipping.

Britt Hege Monsen i Spillavhengighet Norge sier til NRK at de har varslet både Norsk Tipping og Lotteritilsynet om brudd på disse reglene flere ganger.

– Vi meldt fra om flere helt konkrete historier vi har fått høre. Det er veldig mange tilfeller. De handler om kioskeiere som leier ut flere spillerkort til folk som sliter med spilleavhengighet. Kioskeierne tjener gode penger på dette, sier Monsen.

Hun forstår derfor ikke hvorfor Norsk Tipping hevder denne typen juks er lite utbredt.

– Jeg tror de vet, men de vil ikke innrømme det, sier hun.

Sogndal-spiller Ørjan Hopen har fortalt NRK hvordan han på et tidspunkt hadde 6-8 spillerkort han benyttet seg av for å omgå Norsk Tippings regler.

Det kan du lese mer om her.

Kampfiksingssaken i norsk fotball avslører nå omfattende juks med spiller-kortene til Norsk Tipping. I politiavhør har en siktet kommisjonær innrømmet dette. Og flere mener Norsk Tipping Må ha visst hvordan storspillerne omgår reglene.

Hopen brukte flere spillkort

– Kan kaste ut kommisjonærer

NRK vet at også kommisjonærer har varslet Norsk Tipping om at denne typen juks forekommer.

– Vi vet at i noen tilfeller har spillerkort blitt lånt ut til andre. Dersom vi får det bevist, kan vi kaste ut spilleren. Det gjelder også kommisjonærer, sier Einar Busterud, kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping.

Han sier de har hatt få saker som gjelder denne typen juks.

– Vi undersøker rykter vi hører, men vi kan ikke straffe noen før vi får bevis, sier Busterud.

– Slår hardt ned på det

Norsk Tipping innførte spillerkort i 2009. Målet var å hindre spillere fra å tippe store summer på kamper, blant annet for å forhindre spillavhengighet.

I tillegg skulle kortene gi Norsk Tipping bedre kontroll over hvem som tipper.

– Spillkortet skal være en sikkerhet både for spillerne og oss. Dersom noen bryter reglene for spillkortet, er det noe vi vil slå ned på. Det er helt ulovlig, sier Busterud.

Kampfiksingssaken i norsk fotball avslører nå omfattende juks med spiller-kortene til Norsk Tipping. I politiavhør har en siktet kommisjonær innrømmet dette. Og flere mener Norsk Tipping Må ha visst hvordan storspillerne omgår reglene.

SE VIDEO: Slik jukset de med spiller-kortene til Norsk Tipping.

Fotballnyheter