Der andre raser, holder amerikanerne kjeft

– Mentaliteten til amerikanske spillere har alltid vært sterk, sier tidligere USA-sjef Bob Bradley (56).

USA

SE VIDEO: Ikke en gang da USA-kaptein Clint Dempsey ble sparket ned i tirsdagens kamp mot Ghana hisset de amerikanske spillerne seg opp. Sparket var riktignok ikke med vilje, men det var flere eksempler i kampen på stygge taklinger der andre spillere ville reagert med sinne. Noe amerikanerne ikke gjorde.

Laster innhold, vennligst vent..

Du la kanskje merke til det under USAs første VM-kamp mot Ghana: Spillerne kjeftet verken på dommeren eller motspillerne.

USA viste en disiplin som skiller seg fra mange andre landslag. Neppe tilfeldig, ifølge flere USA-kjennere NRK.no har snakket med.

– Spillerne elsker å spille for landslaget. De som får representere USA vil vise resten av verden hvor langt laget har kommet. Denne holdningen tror jeg du finner gjennom mange år på USAs landslag, sier Bob Bradley til NRK.no.

Bradley er tidligere amerikansk landslagstrener og ledet amerikanerne i VM for fire år siden. Nå er han Stabæk-trener og USAs åpningskamp mot Ghana så han fra Norge.

Bob Bradley

Tidligere USA-trener Bob Bradley (t.v.) mener alt er mulig for USA hvis de går videre fra VM-gruppa. Bodø/Glimt Jan Halvor Halvorsen (t.h.) har vært assistent i den amerikanske fobtallklubben New York Red Bulls, Halvorsen tror den gode lagmoralen i det amerikanske laget kan ta dem langt. Her er Bradley og Halvorsen sammen etter en eliteseriekamp i april.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Bare et oppgitt blikk

Kampen, som USA vant 2-1, inneholdt flere eksempler på at amerikanerne klarer å holde hodet kaldt der andre raser.

Særlig midtbanespiller Jermaine Jones gikk foran med et godt eksempel. Få minutter før pause ble han for eksempel sparket ned bakfra, men reagerte ikke med annet enn et oppgitt blikk.

– Amerikanske fotballspillere klager aldri, kommenterte NRKs Andreas Stabrun Smith etter taklingen.

Disiplin

– Mentaliteten til amerikanske spillere har alltid vært sterk, og amerikanske landslagstrenere har alltid jobbet hardt for at USA skal ha god disiplin, forklarer Bradley.

– Har amerikanske spillere bedre disiplin enn spillere i andre land ?

– Kampmoralen er høy blant amerikanske spillere, men det er den blant mange andre spillere også, blant annet i Norge. God disiplin og høy kampmoral er noe som kjennetegner gode lag, se for eksempel på Tyskland, sier amerikaneren.

NRKs ekspertkommentator Lars Tjærnås mener uansett at USA viste en imponerende holdning og stå-på-vilje mot Ghana.

Tjærnås oppsummerte kampen slik:

– USA er litt heldige som vinner, men det er en seier for det kollektive USA, for løpskraften, moralen og organiseringen i laget. Ghana har mest ball og flest avslutninger, men USA vinner på sin disiplin.

– Andre hadde blitt forbanna

Jermain Jones

USAs midtbanespiller Jermaine Jones (t.v.) var veldig opptatt av å skvære opp med Ghanas Sulley Ali Muntari etter at sistnevnte taklet Jones stygt i tirsdagens kamp.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Tirsdag kveld hadde Jermaine Jones mer av det enn noen annen på banen. Bare drøyt to minutter etter den første provoserende taklingen, ble han igjen klippet ned bakfra. Men hva skjedde?

Det var Ghanas Sulley Ali Muntari som hisset seg opp. Jones forholdt seg rolig, og det hele endte med at de tok hverandre i hånda.

Da måtte også NRKs ekspertkommentator Lars Tjærnås kommentere den unike holdningen.

– Det er imponerende. Det er nok av spillere fra andre nasjoner som hadde reagert med forbannelse her, sa den tidligere topptreneren.

Seks røde kort

Man trenger ikke se lengre enn til de andre lagene i USAs gruppe for å finne eksempler på det motsatte. Få timer før amerikanernes møte med Ghana sørget Portugals urokråke Pepé for lagets sjette røde kort på 15 VM-kamper.

Midtstopperen hisset på seg Tysklands Thomas Müller ved å knuffe borti ham med hodet.

Portugal er for øvrig kjent for å være blant lagene som ofte havner i dommerens søkelys. I 2006-VM var de for eksempel med på «skandalekampen» mot Nederland der det ble delt ut hele 16 gule og fire røde kort.

Se video: Pepé vises ut mot Tyskland

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Kampens første røde kort

SE VIDEO: Portugals midtstopper Pepé blir utvist etter å ha knuffet borti Tysklands Thomas Müller med hodet.

«Typisk» amerikansk

Jan Gunnar Solli

Jan Gunnar Solli spilte for New York-klubben New York Red Bulls fra 2011 til 2012. Her feirer han en scoring mot Houston Dynamo i 2012.

Foto: Mike Stobe / Afp

Nordmannen Jan Gunnar Solli (33) har spilt fotball i USA for New York Red Bulls. Han sier følgende om den amerikanske fotballkulturen som han kjenner godt:

– Amerikanerne er veldig proffe og tydelige på at riktig holdning er viktig. Man løser ting i garderoben, selv om man er veldig uenig i en situasjon i kampen, sier Solli som nå spiller for svenske Hammarby.

Den amerikanske disiplinen finner man også i andre typiske amerikanske idretter som for eksempel basketball.

– Kampmoralen er høy blant spillere i alle de amerikanske idretter, sier Bradley.

Dét har også Jan Gunnar Solli lagt merke til.

– I USA er det noe som heter «get your game face on». Det betyr at kamp er noe annet enn trening. Amerikanerne er veldig flinke til å få opp guts'en før konkurranse, det gjelder ikke bare i fotball, men i alle amerikanske idretter. Det er på kampdag det skal gjøres, sier han.

Møtes i jungelen

Søndag møtes Portugal og USA i en helt avgjørende gruppespillkamp i jungelbyen Manaus.

Portugal ta poeng for å kunne avansere til sluttspillet, mens USA er klare for åttedelsfinale med seier.

Bodø/Glimt-trener Jan Halvor Halvorsen har tidligere vært assistenttrener i New York Red Bulls. Han tror den unike lagmoralen vil hjelpe USA.

– Spillerne kommer til å ofre seg for laget, sier han og legger til:

– Amerikanerne spiller veldig med hjertet og gir alltid hundre prosent. Det kjennetegner også amerikanske spillere på skandinaviske klubblag.

– Lagmoralen kan avgjøre

Nå tror Jan Gunnar Solli at amerikanerne kan gå videre fra gruppa og i beste fall avansere i sluttspillet.

– Forskjellen på de aller beste og de nest beste lagene er blitt mindre, derfor kan en riktig lagmoral føre et lag langt i et VM-sluttspill, sier Solli.

– Når et lag går videre fra gruppa er alt mulig, sier Bradley.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter