Normal

Berg om Uniteds skademareritt: – En kjempeutfordring

Manchester United topper skadestatistikken suverent. Det er dårlig nytt foran en måned med flust av kamper i Europa og hjemlig serie.

Skader i United

Ashley Young, Phil Jones, Chris Smalling (til venstre), Darren Fletcher og Patrice Evra (til høyre på bildet) har alle slitt med skader.

Henning Berg

Henning Berg vant Premier League med både Manchester United og Blackburn.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / Scanpix

– Jeg har mistet tellingen. Hvor mange sesonger har ikke Manchester United startet sesongen med nesten hele forsvarsrekka ute med skade?, tvitret Raymond Verheijen, tidligere Wales- og City-trener, da årets Premier League-sesong startet.

Onsdag skal Manchester-klubben ut i mesterligaens gruppespill, og tyrkiske Galatasaray er første hinder på veien.

Men som i fjor har ikke United tilgang til hele stjernegalleriet. Flere av deres beste spillere er nemlig ute med skade.

Ashley Young, Phil Jones, Chris Smalling og Darren Fletcher er alle uaktuelle for spill den neste måneden – i en måned der United skal legge grunnlaget for suksess både i Premier League og i mesterligaen.

  • Følg alle kampene i mesterligaens første runde her!

Mange flere skader enn erkerivalen

I fjor var United øverst på skadelista med hele 1681 skadedager foran Tottenham (1450 dager).

Til sammenligning hadde rivalen Manchester City kun 186 skadedager i sin spillerstall (se oversikt i faktaboks).

Totalt ble det meldt om 39 skadetilfeller på United-spillere. City meldte om ni.

Ikke bare var United mest skadeutsatt, men deres skadde spillere var også de som brukte lengst tid på å returnere til fotballbanen.

– Stor utfordring

Henning Berg (43) fikk 66 kamper for United fra 1997 til 2000. Han tror de jobber på spreng på Old Trafford for å redusere skadedagene.

– Det er en kjempeutfordring for United med så mange skader. Ikke bare sportslig, men også med tanke på de enorme lønnsutgiftene. Det er noe alle klubber tar seriøst, sier den tidligere Manchester United-spilleren til NRK.no.

Han understreker at han ikke har god nok kjennskap til treningshverdagen i United i dag til å si noe konkret om hva som er årsaken.

– Men det handler om å styre intensiteten på treningene, at man treffer med riktig belastning. Trenerne måler og registrerer intensiteten, og de kjenner spillerne godt, men det er en krevende øvelse å finne den riktige balansen på trening og i kamp, sier Berg.

Rokeringer

Årets sesong har også åpnet med skadeproblemer for rødtrøyene.

Rio Ferdinand, Chris Smalling, Johnny Evans, Phil Jones og Patrice Evra har alle pådratt seg større eller mindre skader så langt i høst.

I sesonginnledningen var United-forsvaret så vekket at midtbanespiller Michael Carrick ble brukt som midtstopper, mens lynvingen Antonio Valencia spilte høyreback.

– Hvem har ansvaret for treningsopplegget til Manchester United? Hvem er ansvarlig for denne strukturelle skadekrisen? undrer Verheijen seg på Twitter.

Mange årsaker til skader

– Man trener tydeligvis feil, siden skadene er så mange. Kanskje spillerne blir satt til å trene for tidlig etter et lengre skadeavbrekk, sier RBKs medisinske koordinator Haakon Schwaabe til NRK.no.

Schwaabe har blant annet behandlet Steffen Iversen i en årrekke, og har ansvaret for å holde RBK-troppen frisk og rask.

Fysioterapeuten ønsker ikke å kommentere Uniteds treningsopplegg spesifikt, men uttaler seg gjerne på et generelt grunnlag. Han mener fotballklubber må bli flinkere til å legge opp treningen etter enkeltindivider.

– Spillere er veldig ulike når det kommer til hvor mye trening de tåler. Noen blir trent for hardt, noen blir trent passe og noen blir trent for lite. Det er utfordringen ved å ha en stor spillergruppe, sier Schwaabe.

Bygger medisinsk senter

Manchester United tar imidlertid den omfattende skadehistorikken på alvor: Nå bygges et legesenter på klubbens treningsfelt Carrington.

Legesenteret skal koste 13 millioner pund, og vil inneholde CT- og MRI-skannere. Senteret skal benyttes i stedet for Bridgewater Hospital, som benyttes til legeundersøkelser per nå.

Håpet er at et topp moderne legesenter innenfor Uniteds gjerder vil redusere det enorme antallet med skader.

Fotballnyheter