Hopp til innhold

Her er mesterligaens favoritter

Endelig sparkes mesterligaen i gang. Her er NRK.nos vurdering av favorittene.

Trofe

Jakten på dette trofeet starter i kveld. Nrk.no vurderer favorittenes styrker og svakheter.

Foto: Maxime Schmid / Ap

– Det vil nok stå mellom de spanske og de engelske lagene, sier NRKs fotballekspert Arne Scheie, og tenker først og fremst på Barcelona, Real Madrid, de to Manchester-lagene og Chelsea.

– Tyskerne outsidere

Tyskerne med Bayern Munchen og Borussia Dortmund ser Scheie på som outsidere, mens han ikke ser noen italienske lag som kan gå helt til topps.

Arne Scheie

Arne Scheie tror årets mesterligatrofe havner i Spania eller England.

Foto: Maria Laila Lindberg / NRK

– Det nærmeste må vel være Juventus. Jeg har ikke troen på AC Milan i år etter at de solgte Ibrahimovic og Thiago Silva til PSG, sier han.

– Jeg er spent på franskmennene, men tror ikke de går helt til topps i år, legger han til.

De fem favorittene

NRKs ekspert har talt, ni lag er nevnt. Noen klarere favoritter enn andre, men alle er med i bildet.

Når vi begynner å nærme oss midnatt lørdag 25. mai vet vi hvem som kan juble. Trofeet vil bli løftet over hodet av en eller annen heldig kaptein, konfettien vil skytes til værs og et fullsatt Wembley vil hylle de nye mesterne.

NRK.no har sett nærmere på de fem største favorittene; spanjolene og engelskmennene. På deres styrker og svakheter, fordeler og ulemper.

Trener, spillerstall, samhold i laget, organisering offensivt og defensivt, erfaring, nåværende form, historikk og motivasjon er noen av kriteriene som er lagt til grunn.

Barcelona

Spillere inn: Jordi Alba, Alex Song.

Tito Vilanova

Barcelonas nye trener, Tito Vilanova.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Spillere ut: Seydou Keita, Ibrahim Afellay (lån).

I gruppe G med Celtic (Skottland), Spartak Moskva (Russland) og Benfica (Portugal).

Styrker: Verdens mest imponerende lag de siste årene, og vil alltid være en favoritt, uansett hvilken turnering de deltar i. Har fått en god start under den nye treneren Tito Vilanova, til tross for supercuptap for erkerival Real Madrid. Med spillere som Messi, Xavi, Iniesta, Fabregas, Villa og så videre, har man alltid et favorittstempel. Deres høye press, ballbesittelse, gjennombruddshissighet og individuelle ferdigheter har bragt dem suksess de siste fem årene, og vil nok gjøre det i en del år fremover.

Artikkelen fortsetter under bildet

FBL-ESP-SUPERCUP-BARCELONA-REAL MADRID

Med spillere som dette må Barca alltid regnes med. Messi (t.v.) og xavi foran. Busquets og Iniesta bak.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Svakheter: En kan aldri vite hva man får med en ny trener. Tito Vilanova har fått en god start i sjefsstolen, men mange mener Barcelona ikke spiller like imponerende som før. Man stusser også over at Vilanova ikke har hentet inn en ny midtstopper foran denne sesongen. Puyol begynner å dra på årene og er ikke like stødig som før, Pique sliter fortsatt med å finne formen og Mascherano gjør for ofte avgjørende feil, som får konsekvenser for laget. Dessuten har spillere som Cesc Fabregas og Alexis Sanchez slitt med å prestere i Barcelona-trøya, og under en lang sesong der førstevalgene Iniesta og Xavi vil komme til å trenge avlastning, må de finne tilbake til sitt gamle jeg. Fabregas viste gode takter mot Getafe i sist ligakamp, så får man se om oppturen fortsetter.

Real Madrid

Spillere inn: Luka Modric, Michael Essien (lån).

Spillere ut: Esteban Granero, Lassana Diarra, Hamit Altintop, Royston Drenthe, Sergio Canales, Fernando Gago, Nuri Sahin (lån).

Cristiano Ronaldo

Det har ikke gått helt veien for Ronaldo så langt. For ikke lenge siden uttalte han at han ikke var fornøyd i Real.

Foto: Jorge Guerrero / Afp

I gruppe D med Manchester City (England), Ajax (Nederland) og Borussia Dortmund (Tyskland).

Styrker: Med spillere som Cristiano Ronaldo, Higuain, Benzema, Modric, Kaka, Özil, Di Maria og Callejon, vet du at det er snakk om et lag som kan angripe, og skape en rekke målsjanser. Real Madrid er også for det meste stabile i forsvar, og har med Iker Casillas en av verdens beste målvakter mellom stengene. På benken styres laget av en de mest suksessfulle trenerne de siste ti årene, og Jose Mourinho er sterkt motivert for å endelig vinne mesterligaen med Real Madrid – han vi i så fall bli den første som gjør det med tre klubber.

Svakheter: Real Madrid har ikke vært like flinke i angrep så langt denne sesongen. Problemet der oppe kan ha smittet det defensive, da lagets

modric

Luka Modric, Reals nye signering, fortviler.

Foto: Marcelo del Pozo / Reuters

angrepsspillere ikke klarer å presse motstanderens agressivt nok og gjøre den samme førsteforsvarsjobben som tidligere. Spansk presse mener dette skyldes at laget foreløpig ikke er på topp fysisk nivå. Fire poeng etter fire kamper i spansk serie er uansett sjelden kost for Real og gruppespillet blir heller ikke noe walkover.

Manchester United

Spillere inn: Robin van Persie, Shinji Kagawa, Alexander Buttner, Nick Powell.

Spillere ut: Dimitar Berbatov, Ji-Sung Park, Michael Owen, Fabio da Silva (lån), Ben Amos (lån), Zeki Fryers , Reece Brown (lån), John Cofie (lån), Olivier Norwood, Thomas Kuszczak, Ritchie de Laet, Matthew James.

I gruppe H med Galatasaray (Tyrkia), Cluj (Romania) og Braga (Portugal).

FBL-ENG-PR-MAN UTD-VAN PERSIE

United sikret seg van Persie før årets sesong.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Styrker: Mange lovpriset Uniteds signeringer før denne sesongen. Og dette viser seg så langt å stemme. Van Persie og Kagawa har hatt en strålende sesongåpning, og til og med mer ukjente Buttner og Powell viste at de var å regne med da laget møtte Wigan i helgen. Det sterke kollektivet til United har mye å revansjere etter fjorårets mesterligafiasko, og er helt sikkert motivert. Det har nok Ferguson sørget for. Dessuten har de historien på sin side. Da de tabbet seg ut i turneringen sist gang (2005/06-sesongen) med en sisteplass i gruppen sin, slo de tilbake med semifinale året etter og gikk hele veien til topps året etter der igjen. Det skal heller ikke skyves under en stol at United, med Galatasaray, Cluj og Braga, har havnet i en relativt overkommelig gruppe.

Artikkelen fortsetter under bildet

FBL-EUR-C1-BASEL-MANUTD 124529669

Skaden har forfulgt United, spesielt i forsvar. Her bæres Vidic av under kam mot Basel i fjor.

Foto: VALERIANO DI DOMENICO / Afp

Svakheter: Skader. Flest skadedager i Premier League forrige sesong, og det fortsetter i år. Startet sesongen med en amputert bakre firer og slapp inn fem mål på sine tre første ligakamper. Så ble Wayne Rooney skadet, en Rooney som ikke har vært i sin beste form den siste tiden. Han bør nok spille opp mot sitt beste nivå for å være den tungen på vektskålen som United kan trenge. Dessuten er det per dags dato et spørsmål om United har nok fart sentralt på midtbanen og i midtforsvaret til å stanse lag som Barcelona og Real Madrid. Dette har Barcelona avslørt dem på tidligere.

Manchester City

Spillere inn: Javi Garcia, Maicon, Scott Sinclair, Matija Nastasic, Jack Rodwell, Richard Wright.

Spillere ut: Nigel de Jong, Adam Johnson, Stefan Savic, Roque Santa Cruz (lån), Emmanuel Adebayor, Wayne Bridge (lån), Owen Hargreaves, Dedryck Boyata (lån), Ryan McGivern (lån), Mohammed Abu (lån), harry Bunn (lån), Vladimir Weiss, Greg Cunningham, Gai Assulin, Stuart Taylor, Abdisalam Ibrahim (lån).

I gruppe D med Real Madrid (Spania), Ajax (Nederland) og Borussia Dortmund (Tyskland).

Britain Soccer Premier League

Tevez er tilbake igjen for City.

Foto: CLINT HUGHES / Ap

Styrker: Bredde. Mancini klagde på manglende spillerkjøp tidligere i sommer, men sto igjen med Javi Garcia, Maicon, Scott Sinclair, Matija Nastasic, Jack Rodwell og Richard Wright 1. september. Ikke de største navnene kanskje, men mer enn nok til å supplementere den allerede sterke stallen til italieneren. Dermed var bredden sikret. Tar man med at City ikke mistet særlig mange av spillerne som var med i troppen forrige sesong, så ser laget på papiret enda sterkere ut. Spesielt med tanke på at Carlos Tevez igjen trives i den lyseblå trøya, og har vist fabelaktig form i sesongåpningen. City har flere fantastiske spillere i hver posisjon, og muligens stallen med mest dybde av disse favorittene.

Italy Soccer Champions League

I fjor røk City ut av gruppespillet. Spørsmålet er om erfaringer er der i år?

Foto: Salvatore Laporta / Ap

Svakheter: De engelske mesterne er med sin høye forsvarslinje utsatt for overganger i mot, noe blant andre Southampton utnytten i første serierunde. Den høye linjen medfører også flere spillere bak ballen hos motstanderen, noe som gjør det vanskeligere å spille seg til målsjanser. I fjor var Citys problem erfaringen på dette nivået. Kanskje har de lært, men det skal mer enn én sesong i mesterligaen til for å ha den samme pondusen som Barcelona, Real Madrid, United og Chelsea. Ta med at de har havnet i en svært vanskelig gruppe - og Mancini kan ha en jobb å gjøre med å få spillernes hoder på riktig sted.

Chelsea

Spillere inn: Eden Hazard, Oscar, Victor Moses, Marko Marin, Cesar Azpilicueta, Thorgan Hazard.

Spillere ut: Michael Essien (lån), Yossi Benayoun (lån), Romelu Lukaku (lån), Jose Bosingwa, Didier Drogba, Salomon Kalou, Gael Kakuta (lån), Nathaniel Chalobah (lån), Archange Nkumu (lån), Josh McEachran (lån), Conor Clifford (lån), Sam Hutchinson (lån), Sam Walker (lån), Ben Gordon (lån), Kevin De Bruyne (lån), Rohan Ince (lån), Patrick can Aanholt (lån), Rhys Taylor, Jacob Melis.

I gruppe E med Sjakhtar Donetsk (Ukraina), Juventus (Italia) og Nordsjælland (Danmark).

Hazard Torres

Hazard er en hit og til og med Torres presterer for Chelsea.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Styrker: Eden Hazard har allerede rukket å bli en hit i Premier League, og kan fort bli avgjørende for Chelsea også i mesterligaen. Det er mye fart i laget offensivt og Chelsea er gode på overganger. Til og med Torres viser glimt av sitt gamle jeg. En god start på sesongen er alltid å foretrekke og Chelsea topper Premier League-tabellen etter fire kamper. I tillegg har laget en bred stall. De spiller en i en formasjon som virker å kle dem. Trener Roberto Di Matteo Sjonglerte mellom 4-2-3-1 og 4-3-3 forrige sesong, men har nå valgt å holde seg til den siste. Det virker som et veldig bra valg.

Svakheter: Selv om Chelsea har en bred stall, er det fortsatt noen posisjoner som er tynt besatt. Først og fremst spissplassen. Det eneste virkelige alternativet til Fernando Torres på topp, er Daniel Sturridge. Tar man Torres sin ustabile form med i betraktningen, så skjønner man at det kan bli knapt. Drogba var avgjørende for lagets mesterligatriumf i fjor, men han er nå borte uten å ha blitt erstattet tilstrekkelig. Den sentrale midtbaneposisjonen er også utsatt. Etter salget av Raul Meireles og utlånet av Michael Essien, er Lampard og Mikel de eneste alternativene som dyptliggende midtbanespillere. Man må heller ikke glemme at Cech, Terry og Cole begynner å dra på årene, og er ikke lenger de bautaene de en gang var i Chelseas forsvar. Selv om de fortsatt får jobben gjort.

Hvem er dine favoritter under årets mesterliga? Kommenter under.

Drogba

Didier Drogba var avgjørende for chelsea i mesterligaen i fjor. Han er borte nå, og en erstatter mangler.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Fotball

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
  • Lyon til CL-semifinale uten Hegerberg

    Tittelgrossisten Lyon er klar for mesterligaens semifinale etter å ha slått Benfica 4-1 hjemme og 6-2 sammenlagt. Det skjedde uten Ada Hegerberg.

    – Ada er ikke klar til kampen. Vi tar det dag for dag, sa Lyon-trener Sonia Bompastor før kampen på spørsmål om Hegerbergs skade.

    Forrige kamp for Hegerberg var cupsemifinalen mot Fleury 9. mars, da hun måtte ut før halvspilt første omgang. Lyon tapte den kampen etter straffesparkkonkurranse.

    Delphine Cascarino, som nylig var tilbake etter en korsbåndskade, tok ansvar i Hegerbergs fravær og scoret hjemmelagets to første mål. Kadidiatou Diani økte ledelsen to ganger på overtid. Marie Alidou scoret Benficas ene mål.

    Lyon har vunnet mesterligaen åtte ganger, hvorav seks siden Hegerberg kom til klubben i 2014. Hun har scoret 63 mesterligamål, flere enn noen annen kvinne. (NTB)

    Lyon
    Foto: Reuters
  • Lode klar for Häcken: – Føles veldig rart å forlate Bodø/Glimt

    Marius Lode er ferdig i Bodø/Glimt og har signert for den svenske fotballklubben Häcken.

    Det opplyser klubben i sine mediekanaler. Lode fikk i alt 193 kamper for Glimt før han nå flytter til Göteborg og den svenske toppdivisjonen.

    – Det føles veldig rart å forlate Bodø/Glimt, for det er en klubb og en by jeg har blitt veldig glad i. Totalt sett ser jeg tilbake på en fantastisk tid i Bodø, sier han.

    31-åringen med to landskamper for Norge havnet bak i køen for spilletid hos Glimt og åpnet tidligere i mars opp om et ønske om klubbskifte.

    Tidligere Odd-trener Pål Arne «Paco» Johansen leder Häcken etter at han erstattet Per-Mathias Høgmo. (NTB)

    Marius Lode
    Foto: NTB
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland