Robben brøt finaleforbannelsen: – Jeg kan ikke tro det

Gledesbrølet etter scoringen sa alt. Arjen Robben, som så ofte har mislyktes i viktige kamper, avgjorde mesterligafinalen bare tre minutter før slutt.

Philipp Lahm

Bayerns kaptein Philipp Lahm løfter troféet i sin tredje mesterligafinale.

Foto: Alex Grimm / Getty Images

Kampreferat: Borussia Dortmund - Bayern München 1-2

– Det har ikke helt gått opp for meg ennå, men det kommer det til å gjøre. Det er mange følelser. Jeg kan ikke tro det, sier Arjen Robben ifølge UEFA.com.

Robben tråklet seg inn i feltet og rullet inn den avgjørende scoringen bare tre minutter før slutt.

Dermed ble omsider den utskjelte nederlenderen helten på den aller største scenen.

– Arjen Robben er en fantastisk spiller, og jeg unner ham denne seieren. Nå glemmer han fort straffemissen fra i fjor, sier tidligere Borussia Dortmund-spiller Steinar Pedersen til NRK.no.

Robbens store revansj

Robben har vunnet masse i løpet av sin lange karriere, men har opplevd noen formidable nedturer de siste årene:

** Han har tapt to mesterligafinaler og en VM-finale de siste tre årene.

** I VM-finalen 2010 bommet han alene med keeper, og Nederland tapte i det 116. minutt.

** I mesterligafinalen i fjor bommet han på straffe i ekstraomgangene.

** I semifinalen i mesterligaen 2007 bommet han på straffe da Chelsea røk ut.

** I tillegg har han opplevd å bli benket i lange perioder både for Real Madrid og Bayern, senest i starten av denne sesongen.

– Nedturene sitter i minnet gjennom hele karrieren, har Robben sagt til Fox Sports.

Arjen Robben

Bildene av Arjen Robben på banketten etter mesterligatapet i fjor gikk verden rundt.

Foto: Alexander Hassenstein / Ap

Seneste vinnermål siden Solskjær

Ifølge Opta Analyse hadde Robben løsnet hele 24 skudd i løpet av sine tre mesterligafinaler - før han omsider scoret med sitt 25.

Derfor var det ingen som jublet høyere enn Robben på lørdag. Den lille ballmagikeren fortsatte å fylle natteluften med gledesbrøl - og tårer - lenge etter sluttsignalet lød.

Robben skapte trøbbel for Dortmund gjennom hele kampen, og var strålende også i semifinalene.

Lørdag endte han med både scoring og målgivende pasning - og scoret det seneste vinnermålet i en mesterligafinale siden Ole Gunnar Solskjær i 1999.

– Dette er morsomt for Bayern generelt, men også Robben spesielt, sier tidligere Dortmund-spiller Jan Derek Sørensen til NRK.no.

Dramatisk, fartsfylt kamp

Arjen Robben

Arjen Robben kysser sitt første trofé på europeisk nivå.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Mesterligafinalen hadde alt: målsjanser i fleng, full tenning, nydelige tekniske detaljer og kontroversielle dommeravgjørelser.

– Det var en spennende finale. Som hadde nerve helt til siste sekund. Dortmund kjempet bra, men jeg synes Bayern vinner fortjent, sier Steinar Pedersen.

Begge lagene åpnet i skyhøyt tempo - som vanlig. Og det tok ikke lang tid før sjansene begynte å komme.

Keeperne ble pepret med skudd, og både Manuel Neuer i Bayern-målet og Roman Weidenfeller hos Dortmund leverte glimrende redninger.

– Det var morsomt at det ikke ble en klassisk finale, preget av stillingskrig. Begge lagene var angrepsvillige når de fikk ballen. Og til slutt vant det laget jeg ikke holdt med, sier Jan Derek Sørensen.

Ribery skulle vært utvist

Omgangens største «snakkis» var likevel Fränk Riberys albue. Lynvingen fra Frankrike dunket albuen rett i ansiktet til stjernespiss Robert Lewandowski i en duell, og Lewandowski gikk i bakken. Dommeren dømte frispark - og ingenting mer. Ribery kunne fort blitt utvist.

Kampen fortsatte i samme fartsfylte spor etter pause, og etter 59 minutter kom den første scoringen.

Ribery og Robben samarbeidet fint på venstresiden, og Robben fant Bayerns tankspiss Mario Mandzukic alene to meter foran målstreken. Måljegeren Mandzukic bommet selvfølgelig ikke.

Klumsete takling i eget felt

Men Dortmund gir seg aldri. Og etter 68 minutter kom utligningen.

Bayerns Dante bommet fullstendig med en takling inne i 16-meteren, og når man sparker en motspiller rett i magen blir det som regel straffe. Ilkay Gündogan scoret sikkert fra 11-meteren.

Fem minutter senere fikk Bayern en vidunderlig sjanse. Müller fikk ballen på åpent mål, men valgte å sentre fra skrått hold.

I noen lange, lange sekunder trillet ballen langs målstreken - rett mot Arjen Robben - men før nederlenderen kunne styre ballen i mål, kom Neven Subotic susende inn og klarerte ballen. En enorm sjanse.

Skrudde inn vinnermålet

Stemningen på banen ble mer og mer amper, og etter 73 minutter fikk Dortmunds Kevin Grosskreutz nok av Fränck Ribery da franskmannen falt svært lett inne i feltet. Grosskreutz gikk rett bort til Ribery og dyttet borti ham, og den lille Bayern-magikeren svarte med å slå til Dortmund-spilleren i brystet. Begge fikk gult kort.

Det kom flere målsjanser begge veier, men ingen greide å score før sluttminuttene.

Da ble Robben spilt gjennom med hælen, og den utskjelte nederlenderen skrudde ballen nydelig forbi Dortmunds keeper.

De gulkledde greide å skape et par sjanser, men det var og ble Robbens kveld.

– Bayern forsvarer seg heroisk på slutten, men jeg synes Dortmund var best i starten av kampen. Spesielt Dortmund-keeper Roman Weidenfeller spiller en veldig god kamp, sier Steinar Pedersen.

– Dette var en feiende flott fotballkamp. Dortmund var best i første omgang. I andre omgang viste Bayern rutine og kvalitet, og var best. Til slutt vinner de fortjent, sier Jan Derek Sørensen.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Brøndby-fansen krev boikott

  Fansen til den danske fotballklubben Brøndby krev boikott av VM-sluttspelet i Qatar, det skriv klubben på sine heimesider. Klubben oppfordrar det danske fotballforbundet (DBU) til å samle fleire nasjonale forbund for å boikotte meisterskapet til neste år.

  Brøndby-fans
  Foto: Thibault Savary / AFP
 • Selnæs utlånt til konkurrent

  Ole Selnæs (26) blir lånte ut frå Shenzhen til Hebei i den kinesiske superligaen ut sesongen 2021.

  Titan Sports Plus skriv at Shenzhen har fylt utanlandskvoten etter å ha signert tre nye spelarar, og at Shenzhen-trenar Jordi Cruyff dermed ikkje lenger har bruk for nordmannen.

  Selnæs har vore tilknytt Shenzhen sidan 2019.

  Pressetreff med fotballandslaget
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Godsets nye trener: – Klovneklubb

  Strømsgodsets nye trenerduo Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen møtte i dag pressen utenfor Marienlyst. «BP» Ingebretsen var ærlig på at den siste uka har vært utfordrende for alle med hjertet i Drammen.

  – Det har ikke vært noen god situasjon. Jeg har ikke vært direkte involvert, men for meg, sett utenfra så er Strømsgodset nå en klovneklubb. Så det er det vi må ta tak i nå. Samle spillerne som vi sier. Vi starter med dette i dag. Hva hver enkelt spiller kan bidra med. Nå må vi stå sammen, alle sammen, sier han til NRK.

  Wibe-Lund var assistenttrener under Henrik Pedersen, mens Ingebrigtsen er tidligere hovedtrener i klubben.

  Wibe-Lund sier at han tok jobben på én betingelse: At «BP» også sa ja. Nå ser han framover.

  – Første pri er å bygge det opp igjen. For meg hadde det vært veldig vanskelig å tro på dette uten å ha med de folka som jeg vet har kapasiteten og det riktige verktøyet til å begynne den prosessen som Godset skal gjennom nå. Om det blir et lengre perspektiv vil tiden vise, sier han.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund (3-2)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Rekker ikke PSG

  Bayern Münchens stjernespiss Robert Lewandowski gjennomførte mandag sin første trening med løp etter kneskaden som har satt ham ut av spill en stund.

  Lewandowski pådro seg kneskaden under landslagsoppholdet for Polen mot Ungarn 25. mars.

  Bayern München opplyser ikke om når toppscoreren i Bundesliga kan spille igjen, men at han ikke er aktuell til tirsdagens returmøte i mesterligaen borte mot Paris Saint-Germain. Det franske laget vant det første møtet i München 3–2.

  Lewandowski har vært ute i de tre siste kampene. Lørdag møter Bayern München tredjeplasserte Wolfsburg i Bundesliga. (NTB)

  Robert Lewandowski
  Foto: Christof Stache / AFP