Hopp til innhold

Robben brøt finaleforbannelsen: – Jeg kan ikke tro det

Gledesbrølet etter scoringen sa alt. Arjen Robben, som så ofte har mislyktes i viktige kamper, avgjorde mesterligafinalen bare tre minutter før slutt.

Philipp Lahm

Bayerns kaptein Philipp Lahm løfter troféet i sin tredje mesterligafinale.

Foto: Alex Grimm / Getty Images

Kampreferat: Borussia Dortmund - Bayern München 1-2

– Det har ikke helt gått opp for meg ennå, men det kommer det til å gjøre. Det er mange følelser. Jeg kan ikke tro det, sier Arjen Robben ifølge UEFA.com.

Robben tråklet seg inn i feltet og rullet inn den avgjørende scoringen bare tre minutter før slutt.

Dermed ble omsider den utskjelte nederlenderen helten på den aller største scenen.

– Arjen Robben er en fantastisk spiller, og jeg unner ham denne seieren. Nå glemmer han fort straffemissen fra i fjor, sier tidligere Borussia Dortmund-spiller Steinar Pedersen til NRK.no.

Robbens store revansj

Robben har vunnet masse i løpet av sin lange karriere, men har opplevd noen formidable nedturer de siste årene:

** Han har tapt to mesterligafinaler og en VM-finale de siste tre årene.

** I VM-finalen 2010 bommet han alene med keeper, og Nederland tapte i det 116. minutt.

** I mesterligafinalen i fjor bommet han på straffe i ekstraomgangene.

** I semifinalen i mesterligaen 2007 bommet han på straffe da Chelsea røk ut.

** I tillegg har han opplevd å bli benket i lange perioder både for Real Madrid og Bayern, senest i starten av denne sesongen.

– Nedturene sitter i minnet gjennom hele karrieren, har Robben sagt til Fox Sports.

Arjen Robben

Bildene av Arjen Robben på banketten etter mesterligatapet i fjor gikk verden rundt.

Foto: Alexander Hassenstein / Ap

Seneste vinnermål siden Solskjær

Ifølge Opta Analyse hadde Robben løsnet hele 24 skudd i løpet av sine tre mesterligafinaler - før han omsider scoret med sitt 25.

Derfor var det ingen som jublet høyere enn Robben på lørdag. Den lille ballmagikeren fortsatte å fylle natteluften med gledesbrøl - og tårer - lenge etter sluttsignalet lød.

Robben skapte trøbbel for Dortmund gjennom hele kampen, og var strålende også i semifinalene.

Lørdag endte han med både scoring og målgivende pasning - og scoret det seneste vinnermålet i en mesterligafinale siden Ole Gunnar Solskjær i 1999.

– Dette er morsomt for Bayern generelt, men også Robben spesielt, sier tidligere Dortmund-spiller Jan Derek Sørensen til NRK.no.

Dramatisk, fartsfylt kamp

Arjen Robben

Arjen Robben kysser sitt første trofé på europeisk nivå.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Mesterligafinalen hadde alt: målsjanser i fleng, full tenning, nydelige tekniske detaljer og kontroversielle dommeravgjørelser.

– Det var en spennende finale. Som hadde nerve helt til siste sekund. Dortmund kjempet bra, men jeg synes Bayern vinner fortjent, sier Steinar Pedersen.

Begge lagene åpnet i skyhøyt tempo - som vanlig. Og det tok ikke lang tid før sjansene begynte å komme.

Keeperne ble pepret med skudd, og både Manuel Neuer i Bayern-målet og Roman Weidenfeller hos Dortmund leverte glimrende redninger.

– Det var morsomt at det ikke ble en klassisk finale, preget av stillingskrig. Begge lagene var angrepsvillige når de fikk ballen. Og til slutt vant det laget jeg ikke holdt med, sier Jan Derek Sørensen.

Ribery skulle vært utvist

Omgangens største «snakkis» var likevel Fränk Riberys albue. Lynvingen fra Frankrike dunket albuen rett i ansiktet til stjernespiss Robert Lewandowski i en duell, og Lewandowski gikk i bakken. Dommeren dømte frispark - og ingenting mer. Ribery kunne fort blitt utvist.

Kampen fortsatte i samme fartsfylte spor etter pause, og etter 59 minutter kom den første scoringen.

Ribery og Robben samarbeidet fint på venstresiden, og Robben fant Bayerns tankspiss Mario Mandzukic alene to meter foran målstreken. Måljegeren Mandzukic bommet selvfølgelig ikke.

Klumsete takling i eget felt

Men Dortmund gir seg aldri. Og etter 68 minutter kom utligningen.

Bayerns Dante bommet fullstendig med en takling inne i 16-meteren, og når man sparker en motspiller rett i magen blir det som regel straffe. Ilkay Gündogan scoret sikkert fra 11-meteren.

Fem minutter senere fikk Bayern en vidunderlig sjanse. Müller fikk ballen på åpent mål, men valgte å sentre fra skrått hold.

I noen lange, lange sekunder trillet ballen langs målstreken - rett mot Arjen Robben - men før nederlenderen kunne styre ballen i mål, kom Neven Subotic susende inn og klarerte ballen. En enorm sjanse.

Skrudde inn vinnermålet

Stemningen på banen ble mer og mer amper, og etter 73 minutter fikk Dortmunds Kevin Grosskreutz nok av Fränck Ribery da franskmannen falt svært lett inne i feltet. Grosskreutz gikk rett bort til Ribery og dyttet borti ham, og den lille Bayern-magikeren svarte med å slå til Dortmund-spilleren i brystet. Begge fikk gult kort.

Det kom flere målsjanser begge veier, men ingen greide å score før sluttminuttene.

Da ble Robben spilt gjennom med hælen, og den utskjelte nederlenderen skrudde ballen nydelig forbi Dortmunds keeper.

De gulkledde greide å skape et par sjanser, men det var og ble Robbens kveld.

– Bayern forsvarer seg heroisk på slutten, men jeg synes Dortmund var best i starten av kampen. Spesielt Dortmund-keeper Roman Weidenfeller spiller en veldig god kamp, sier Steinar Pedersen.

– Dette var en feiende flott fotballkamp. Dortmund var best i første omgang. I andre omgang viste Bayern rutine og kvalitet, og var best. Til slutt vinner de fortjent, sier Jan Derek Sørensen.

Fotball

 • 17-åring frå Stord har signert for Rosenborg

  Cille Nilsen (17) frå Stord har signert for Rosenborg sitt kvinnelag i Toppserien, skriv klubben på sine heimesider. Dei skriv at ho er mellom dei største talenta i Noreg på kvinnesida.

  Nilsen spelar i dag for Avaldsnes, men er på utgåande kontrakt. Ho vil difor vera klar for Trondheim-klubben i sommar. Rosenborg er i dag på andreplass i Toppserien.

 • Flere storoppgjør i cupens 4. runde

  Trekningen av 4. runde i cupen ble foretatt onsdag kveld. NFF serverte tre lokaloppgjør i kampene som spilles onsdag 28. juni:

  Kjelsås – KFUM Oslo

  Bodø/Glimt – Tromsø

  Gjøvik-Lyn – HamKam

  Stjørdals-Blink – Vålerenga

  Raufoss – Viking

  Sogndal – Sarpsborg 08

  Molde – Strømsgodset

  Brattvåg – Brann

  – Vi er fornøyde med ny hjemmekamp og en mulighet til å konkurrere med Hamar og Hamkam som har ligget lengst fremme i distriktet i flere år. Vi kommer til å gi dem kamp. Kristian Onsrud har familie med en stor historie i sportsklubben Gjøvik-Lyn, så vi gleder oss, sier Gjøvik-Lyn-trener Espen Haug til NRK.

 • Nyland ferdig i RB Leipzig

  Fotballkeeper Ørjan Håskjold Nyland fra Volda får ikke forlenget kontrakten sin med Leipzig når den utløper i sommer.

  Det opplyser den tyske klubben i sine kanaler onsdag.

  32-åringen kom til Leipzig i september 2022 etter at klubbens førstekeeper Péter Gulácsi røk korsbåndet. Han har fått minimalt med spilltid.

  Tross utfordringene med spilletid har han fått beholde plassen som førstekeeper på det norske landslaget. (NTB)

  Fotball, trening med herrelandslaget
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Haaland: – Alltid drømt om Champions League-finale

  Erling Braut Haaland er bare noen dager unna å oppfylle en av sine aller største fotballdrømmer.

  Han og Manchester City møter italienske Inter i Champions League-finalen i Tyrkia lørdag. City har allerede sikret seg ligagullet og FA-cupseieren i England denne sesongen.

  – Jeg har alltid drømt om å spille i en Champions League-finale. Det vil være en ære å spille denne kampen, sier Haaland til Manchester Citys hjemmeside.

  – Vi må være på vårt aller beste mot et meget godt Inter-lag. Vi har hatt en utrolig sesong, men må avslutte den på best mulig måte, legger han til. (NTB)

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Bekreftet: Benzema klar for al-Ittihad

  Karim Benzema takket tirsdag ettermiddag for seg i Real Madrid etter 14 år i den spanske hovedstaden. Nå er det bekreftet at den franske stjernen har signert for den Saudiarabiske klubben al-Ittihad.

  Det bekrefter klubben på sosiale medier.

  – Jeg gleder meg til å oppleve en ny liga i et annet land. Jeg har vært heldig nok til å oppnå fantastiske ting i min karriere og oppnå alt jeg kan i Spania og Europa, sier Benzema.

  – Nå føles det som tiden er inne for en ny utfordring og et nytt prosjekt. Jeg ser fram til å slutte meg til mine nye lagkamerater og sammen med dem hjelpe til å løfte denne flotte klubben og fotballen i Saudi-Arabia til nye høyder.

  Franskmannen vant Ballon d'or i fjor og har vunnet Mesterligaen fem ganger, og La Liga fire ganger. Han endte til slutt med 353 mål for den spanske storklubben.

  Nå følger han altså tidligere lagkompis Cristiano Ronaldos fotspor og fortsetter karrieren i den pengesterke ligaen i Saudi-Arabia. Ifølge spanske Marca vil kontrakten være verdt utrolige 100 millioner euro i året. Det vil gjøre Benzema til en av de best betalte fotballspillerne i verden.

  benzema
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP