Hopp til innhold

Nordmenn gransket Qatar-anlegg: – Uhyggelig

– De utenlandske arbeidere har i realiteten ingen rettigheter og er helt i hendene på arbeidsgiverne. Vi så mye som var uhyggelig, sier delegasjonen som har studert arbeidsforholdene på det som skal bli VM-anlegg i Qatar.

Qatar boforhold

Slik bor de utenlandske arbeiderne i Qatar. De må dele på sengene, eller noen av dem må ligge på golvet. - Helt uakseptabelt, sier inspektørene

Foto: Atle Høie / Fellesforbundet

Fellesforbundets forbundssekretær Jørn Eggum og internasjonal sekretær Atle Høie er to av en internasjonal delegasjon på 16 medlemmer som de siste dagene har vært i Qatar for å undersøke arbeidsforholdene .

Delegasjonen ble sendt fra det internasjonale bygningsarbeiderforbundet (BWI).

– Det verste vi så, var det såkalte Kafala-systemet som er alminnelig brukt i de arabiske nasjonene. Det går ut på at ingen får lov å jobbe uten en sponsor. Dermed er det nesten alltid arbeidsgiverne som har full kontroll over arbeiderne, sier Høie til NRK når han er kommet tilbake til Norge.

– I leirene som er utenfor statens kontroll, er det grusomt. Der er det forferdelige forhold, sier Jørn Eggum.

Video: - Uhyggelig, sier Jørn Eggum. Artikkelen fortsetter under videoen.

Fellesforbundet beskriver forholdene for bygningsarbeidere i Qatar som grusomme. Som en del av en internasjonal gruppe har de vært i landet som skal arrangere fotball-VM i 2022 for å se nærmere på situasjonen.
Reporter: Vibeke Undhjem

Arbeidsforhold Qatar

To millioner arbeidsimmigranter

Saken har fått stor internasjonal oppmerksomhet etter at den britiske avisa The Guardian avslørte avslørte forferdelige arbeidsforhold for utenlandske arbeidere som jobber med VM-anleggene.

– Å reise nedover og se hvilke forhold to millioner arbeidsimmigranter har i Qatar, er voldsomt for én som er oppvokst i Norge og under norske forhold, sier Eggum.

Det er bare 150.000 mennesker som har qatarske pass og som dermed har fulle statsborgerlige rettigheter.

– Derfor er det ulovlig å organisere seg i Qatar. Det ville vært skummelt for dem som er i et så lite mindretall, sier Eggum.

– Samtidig ser vi etter å ha vært der en uke og besøkt både arbeidsleirer og byggeplasser at det er et håp om at det skal bedre seg. Men det går sakte, legger Eggum til.

Snek seg inn

Han forteller om at det var vanskleig å få møte de ansvarlige, og de fikk heller ikke lov å gå inn på arbeidsplassene for å møte arbeiderne.

– Det klarte vi likevel. Vi bare gikk inn uten å spørre. Da ble vi ikke hindret, og vi fikk snakke med en hel del av de som jobbet der. Vi var vel nærmest «under radaren» deres, sier Høie.

De fikk en avtale om å besøke en av de store leirene som migrant-arbeiderne bor i, og som de var tipset om skulle inneholde nokså dårlige boforhold.

Men bussen deres kjørte dem ikke til den de skulle besøke, men en helt annen som var mye større og av høyere standard. Den hadde plass til ikke mindre enn 180.000 mennesker.

Men denne "misforståelsen" fikk delegasjonslederen til å reagere, og i et stort oppslått intervju i en avis hevdet at han at de var manipulert.

– Da ble det brudulje. Vi skulle ikke få møte noen mer, forteller Høie.

Avdekket uforsvarlig boforhold

Qatar: Boligkvarterene

Dette er ett av boligkvarterene til arbeiderne

Foto: Atle Høie / Fellesforbundet

Likevel klarte fire av delegasjonen på egenhånd å ta seg fram til den riktige leiren.

Der fant de at det bodde åtte mann på ett rom, sanitærforholdene var dårlige, det var skittent overalt, og det var ikke nok senger til alle.

Noen måtte dele en trang seng med andre, og noen lå på en tynn madrass rett på golvet.

– Det så fælt ut, sier Høie om leiren som skal ta 20.000 mennesker. Det var 13.000 der da BWIs utsendte var der.

Men der var det en hel del bedre forhold, blant annet med bare fire mann på hvert rom, bra sanitæranlegg og kantine. Der var det også idrettsbaner og andre muligheter til aktiviteter på fritiden. Likevel var den inngjerdet med piggtråd på toppen.

– Omtrent som en norsk militærleir, sier Jørn Eggum.

Flere arbeidere enn innbyggere

Det er omtrent to millioner utenlandske arbeidere i Qatar, det er flere enn det er innbyggere i landet. De fleste er fra India, Nepal og Filippinene.

– Der går det folk utover bygdene og lover ungdom gode penger hvis de reiser til Qatar for å jobbe, forteller Eggum.

– Men når de kommer til Qatar, blir passene deres beslaglagt. De må jobbe ti-timersdager seks dager i uka på kontrakter på to eller tre år. Uten pass er de sjanseløse på å reise hjem.

De blir ofte hentet klokka fire om morgene, kjørt to timer til jobben. Der jober de i ti timer, og så er de «hjemme» igjen i leiren klokka 18.

Når kontrakten er slutt, skal de ha en billett hjem. Men det forutsettes at de kommer tilbake, og det kan arbeidsgiverne gjøre ved å vente med å betale ut lønn og bonus til de er tilbake og har skrevet ny kontrakt.

Uten bonus har de ofte ikke råd til billetten heller.

– Da er de i realiteten på tvangsarbeid, sier Atle Høie.

– Nesten slavearbeid

Qatar: Ett av anleggene

Dette er bare ett av de mange anleggene som Qatar er i ferd med å - eller skal - bygge til VM om ni år

Foto: Jørn Eggum / Fellesforbundet

I tillegg til det, skal de som skaffet dem jobbene, ha sin betaling. Det betyr i praksis at det kan gå mellom 9 og 12 måneder før en arbeider tjener en eneste krone selv.

Lønna ligger på 1000 til 2000 kroner i måneden.

– Det dreier seg ikke om barnearbeid, men det er nesten slavearbeid. Det er unge menn på 18 til 30 år som jobber der.

– Vi snakket med en mann som satt og gråt under samtalen. Han hadde jobbet der i snart fem år. Han hadde vært hjemme én gang. Han skulle så gjerne reist en gang til, men fikk beskjed om at da måtte han legge ut for billetten selv. Det hadde han ikke råd til, sier Høie.

Qatar: Lederen for Qatar-VM 2022

BWI-inspektørene fikk til slutt treffe lederen av arrangementskomiteen

Foto: Atle Høie / Fellesforbundet

Liten kontroll

Han er ikke misfornøyd med lovene i Qatar. De tillater blant annet ikke mer enn fire mann på rommet der arbeidere bor, og de krever skikkelige bo- og arbeidsforhold. Og de tillater definitivt ikke at arbeidsgiveren beslaglegger passene.

– Men så lenge det ikke blir fulgt opp og kontrollert av myndighetene, er det ingen hjelp i lovene. De har bare 150 mann som skal kontrollere at reglene finnes på arbeidplassene, og det er bare en dråpe i havet. Riktignok lover de å doble dette, men fremdeles er det altfor lite, sier Høie.

BWI har gått ut med parolen «gi FIFA rødt kort» i arbeidet med Qatar-problemet.

– FIFA har sagt at dette er et problem som angår staten Qatar, og at man må følge lover og regler i det landet man er i.

– Hvorfor kritiserer dere da FIFA?

– Vi mener det også er deres problem. Når de velger en VM-arrangør, har de også et ansvar for at arbeidet som gjøres fram mot VM, foregår innefor akseptable grenser. De tjener tross alt milliarder av kroner på et VM, da må vi også kunne kreve at de legger press på arrangøren, sier Høie.

Vil ta opp problemet med NFF

Qatar: Utenfor FIFA-kontoret

Nordmennene og de andre BWI-utsendingene demonstrerte utenfor FIFAs lokale kontor i Doha

Foto: Atle Høie / Fellesforbundet

FIFA ville først ikke møte bygningsarbeider-delegasjonen på sitt kontor i Doha. Den ble avvist i resepsjonen på FIFAs lokale kontor.

– Da satte vi opp skilt og banner og markerte oss tydelig rett utenfor bygningen. Med flere tv-folk til stede håpet vi å sette press på dem. Det hjalp, for vi fikk i stand et møte med ledelsen for Qatar-VM utpå ettermiddagen, forteller Atle Høie.

Eggum tror at mer fokus på Qatar nå i årene fram mot fotball-VM i 2022 kan være med på å hjelpe til med bedring av arbeidsforholdene i landet.

– Vi hadde et møte med arbeidsministeren i Qatar, og han ga uttrykk for at dette er et system som ikke holder mål, og som de må gjøre noe med. Problemet er at de ikke helt vet hvordan de skal gripe det an. Det er der vi håper at FIFA vil kunne være en pådriver i årene fram mot VM, sier Eggum.

Møtet med FIFA beskriver han som positivt. Arrangøren lovet å ta tak i problemene og sørge for at bygningsarbeiderne får forhold som ligger innenfor landets lover og de internasjonale overenskomstene for arbeidslivet (ILO-konvensjonen).

– Det sa de iallfall til oss. På møtet viste de oss en plan for hvordan de vil jobbe med kontraktsinngåelser videre framover for bedriftene som skal få muligheter til å bygge anleggene. Dette omfatter også boligkvarterene, sier Eggum.

Viktigere med alkoholsalg?

– Problemene er ofte ikke hovedentreprenørene. Det er deres underleverandører som gjør det vanskelig. Det er mange av dem, og de skifter ofte eiere. Dermed blir det vanskelig å kontrollere og ha oversikt. Arbeiderne vet ofte ikke engang hvem de jobber for, skyter Atle Høie inn.

– Jeg tror vi får mer velvilje der enn i FIFAs hovedkvarter i Zürich. Der virker det ikke som om de er så interessert. Det ser ut som om det er viktigere for Sepp Blatter (FIFA-president, red. anm.) å få forandret lovene for å få alkoholsalg under VM enn å jobbe for bedre arbeidsforhold.

– Forventer at NFF også hjelper til

Men uansett vil BWI ta det opp med FIFA på bred front.

– Vi for vår del kommer snart til å ta opp spørsmålet med Norges Fotballforbund. Vi vil spørre om deres holdning og be dem om å påvirke det de kan gjennom sine kanaler for å gjøre arbeidsforholdene på VM-arenaene akseptable.

– Det ville være pinlig hvis de ikke vil være med på å prøve å påvirke utviklingen, med bakgrunn i at Norge kan kvalifisere seg og spille på noen av de arenaene som bygges, sier Eggum.

– Er det et krav?

– Nei, det er en forventning

– Vi kommer også til å reise tilbake til Qatar for å finne ut om det har skjedd noe. Så det blir nok en ny tur nedover også for oss, sier Atle Høie til NRK.

Fotball

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener. Han leder laget mot Sarpsborg søndag.

    LSK er blitt enig med Manchester United om kompensasjon for Georgson, som ledet LSK i 18 kamper etter at han ble ansatt ved årsskiftet.

    – Det ble en veldg mye kortere tid enn jeg hadde tenkt meg i LSK, en klubb og en supporterskare som jeg raskt kjente at jeg kan identifisere meg med og virkelig ta til hjertet, sier Georgson til lsk.no.

    Også Manchester United bekreftet ansettelsen fredag kveld, gjennom en melding på X.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben.

    (NTB)

    Andreas Georgson og Gjermund Åsen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Påtalenemnda anker KFUM-avgjørelse

    Påtalenemnda besluttet å iverksette sanksjonssak mot KFUM Oslo etter bruk av en ikke-spilleberettiget spiller i NM-kampen mot Sogndal 1. mai. Det skriver NFF i en pressemelding.

    De ønsker i stedet å kaste ut KFUM fra cupen.

    – Påtalenemnda anker herved beslutningen. Anken gjelder sanksjonsutmålingen. Prinsipalt anføres det også for ankeutvalget at KFUM Oslo må idømmes «tap av resultat» i NM-kampene mot Sogndal og Lysekloster, heter det i pressemeldingen.

    Den tidligere innstillingen fra Doms- og sanksjonsutvalget i NFF har vært at KFUM får fortsette i cupen, men at de ilegges en bot på 100.000 kroner.

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • RBK anker beslutning om tomme tribuner

    Rosenborg godtar ikke Norges Fotballforbunds vedtak om å spille den avbrutte seriekampen mot Lillestrøm uten publikum.

    Det melder klubben på egne nettsider.

    – Det er en beslutning Rosenborg har besluttet å påklage, sier Rosenborgs daglige leder, Tore Berdal.

    – De fleste av våre supportere deltok ikke i søndagens aksjoner, og dette blir da en kollektiv straff som rammer alt for mange som ikke har noe med denne saken å gjøre. Straffen blir derfor uforholdsmessig, sier Berdal.

    Sist helg ble oppgjøret mellom Rosenborg og Lillestrøm avbrutt flere ganger som følge av VAR-protester og gjenstander som ble kastet ut på banen. Til slutt ble aldri spillet gjenopptatt. (NRK/NTB)

    Eliteserien 2024: Rosenborg - Lillestrøm.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Brann holdt unna i Nederland – sikret sterkt resultat

    Mathias Dyngeland var i storform for Brann og kan ta sin del av æren for at de klarte 0-0 i Nederland mot Go Ahead Eagles i andre runde av Serieligaen-kvalifiseringen.

    Begge lag hadde sine sjanser, og det var ikke nødvendigvis en rolig affære til tross for at målene uteble.

    Det var de nederlandske vertene som var nærmest, og i sluttminuttene var Mathias Dyngeland god i Brann-målet og reddet en sen scoringsmulighet for Bobby Adekanye.

    Go Ahead Eagles-angriperen hadde flere sjanser i løpet av kampen, men han klarte ikke å få ballen i nettet.

    Helt på tampen skulle det bli tegn til drama likevel. Det var Blomberg som ble revet ned av Llansana. Dommer mente det var en åpenbar mulighet som ble fratatt og det resulterte i rødt kort.

    Brann tar imot Go Ahead Eagles på Brann Stadion torsdag 1. august. Nå vil de nok regnes som favoritter til å ta seg videre.

    Go Ahead Eagles ble nummer ni i nederlandsk æresdivisjon sist sesong og har ikke kommet i gang med 2024/2025-sesongen i hjemlig liga ennå.

    Tromsø og Molde har også levert sterkt i Europa torsdag kveld. I Serieliga-kvalifiseringen vant Tromsø 1-0 borte mot KuPS fra Finland, mens Molde vant 3-1 hjemme mot danske Silkeborg i kvalifiseringen til Europaligaen.

    Eliteserien i fotball 2024: Brann - Haugesund (1-1)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
Kjernen på Lerkendal

Rosenborgs anker avgjørelse om tomme tribuner: – En kollektiv straff som rammer altfor mange

Olai Bjarke Bjørnsen

15-åring debuterte som hoveddommer på seniornivå: – Det er sjeldent

Det ble en spesiell demonstrasjon mot VAR i kampen mellom LSK og KFUM.