NRK Meny
Normal

– Får frysninger av at Norge kan møte Tyskland i EM-finalen

Tyskland slo Sverige 1–0 i en ellevill EM-semifinale onsdag. NRKs fotballekspert, Lise Klaveness, mener det er en ulempe for Norge å møte Tyskland i en eventuell finale.

Sweden Women's Euro Soccer

Så glade ble de tyske spillerne da Dzsenifer Marozsán satte inn 1–0 til Tyskland.

Foto: Bjorn Larsson Rosvall / Ap

– Jeg får frysninger bare av å tenke på at Norge kan møte Tyskland igjen. De er veldig revansjesugne etter tapet og vil trolig ikke være svakere enn det de var i forrige kamp, sier Klaveness.

Lise Klaveness

NRKs fotballekspert, Lise Klaveness.

Foto: NRK

Tyskland møter altså vinneren av Norge og Danmark (semifinalen spilles i morgen) i finalen som spilles søndag på Friends Arena i Stockholm.

Norge vant 1-0 mot Tyskland i gruppespillet i forrige uke og påførte Tyskland deres første EM-tap siden 1993.

Norge er dermed favoritter hvis de møter hvittrøyene igjen, men Klaveness mener det blir vanskelig.

– Det er helt klart en ulempe at Tyskland er i finalen. Norge er best når motstanderlaget har favorittstempelet, sier hun.

Stilnet Sveriges EM-jubel

Skuffelsen er enorm i Sverige etter onsdagens tap mot Tyskland. De svenske jentene har skapt fotballfeber i eget land etter flere overbevisende kamper med mange mål.

Gamla Ullevi i Göteborg var – ikke overraskende – utsolgt, og stemningen var elektrisk.

Men en ungarskfødt tysker med navn Dzsenifer Marozsán stilnet den svenske EM-jubelen med kampens eneste mål.

Flere av de svenske jentene felte tårer etter det tunge tapet. Klaveness innrømmer at også hun var langt nede.

– Jeg ble rett og slett trist over at Sverige tapte. De har spilt veldig bra og det var store forventninger til denne semifinalen. De var også det klart beste laget i kampen, sier Klaveness.

Tyskerne åpnet best
FBL-EURO-2013-WOMEN-SWE-GER 171665192

Sveriges forsvarsspiller Nilla Fischer var langt nede etter semifinaletapet.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Det var imidlertid Tyskland som startet semifinalen best. Det unge tyske laget hadde ballen mest og kom til flere store sjanser – noe som resulterte i et mål i det 33. minutt.

Anja Mittag flikket til Dzsenifer Marozsán som ble presset av en svensk forsvarer. Men Marozsán var sterk og fikk sendt av gårde en ball som trillet forbi Kristin Hammarström i Sveriges mål. Gleden var enorm blant de tyske spillerne etter scoringen. Hele laget lå i en klynge over målscorer Marozsán og jublet.

Lagene gikk til pause på 1–0 til Tyskland.

Men etter hvilen fikk hjemmepublikummet se et helt annet svensk lag. Gultrøyene, med stjernespilleren Lotta Schelin i spissen, gikk hardt ut og jaget febrilsk en utligning.

Sverige med kjempesjanser

En time ut i kampen trodde alle at Schelin hadde hentet inn Tysklands ledelse etter at hun hadde satt ballen mål. Men dommeren hadde blåst i forkant av scoringen. Dommeren blåste i fløyten enten for en dytt i forkant av målet eller for offside.

Det fikk de svenske kommentatorene i TV4 til å reagere.

– Hallo! Du kan ikke gjøre det, dommer. Hallo, utbrøt TV4-kommentatoren Daniel Kristiansson.

Sverige hadde også et skudd i stangen, men klarte aldri å score. Dermed kunne de tyske jentene juble for en finalebillett.

– De svenske spillerne skulle vært litt kaldere i den siste tredjedelen. Det ble gjort mange hodeløse valg, og det er nok flere som kommer til å gå igjennom kampen om og om igjen i hodet i natt, sier Klaveness.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.