FIFA om Suarez-dommen: – Vi kan ikke tolerere slik oppførsel

RIO DE JANEIRO (NRK.no): Luis Suarez får ikke trene med noe lag før til høsten. Uruguay-spissen er utestengt fra all fotballaktivitet i fire måneder etter å ha bitt en motstander i VM.

FBL-WC-2014-URU-SUAREZ-FILES

Giorgio Chiellini viser frem det som angivelig var bitemerker etter at han havnet i en duell med Luis Suarez. FIFA trodde på italieneren og har straffet Suarez for hendelsen.

Foto: DANIEL GARCIA / Afp

FIFas disiplinærutvalg har bestemt at Luis Suarez skal suspenderes i ni kamper i FIFA-regi, samt utestenges fra all fotballaktivitet i fire måneder.

Straffen får Uruguay-spissen for å ha bitt italienske Giorgio Chiellini i skulderen under siste kamp i VM-gruppespillet.

– Vi kan ikke tolerere slik oppførsel på en fotballbane, og spesielt ikke i et VM når millioner av øyne ser stjernene på banen. Disiplinærutvalget tok hensyn til alle hensyn og forhold i saken. Beslutningen trer i kraft så snart den er kommunisert, sa Claudio Sulser, leder av FIFAs disiplinærnemnd.

Uruguay har nå tre dager på seg til å anke avgjørelsen, men mye tyder på at resten av VM går uten årets toppscorer i Premier League.

Artikkelen fortsetter under videoen

Biter Suarez?

Her kan du se hendelsen som førte til utestengelsen av Suarez.

700.000 i bot

Straffen betyr trolig også at han er suspendert fra å trene og spille kamper for klubblaget Liverpool.

Suárez vil ventelig spille sin første kamp etter karantene mot Newcastle 1. november.

Liverpool har sendt ut en kort pressemelding etter at dommen ble klar.

«LFC vil vente til vi har hatt tid til å se FIFA-rapporten før vi gir kommentarer», skriver klubben.

Suárez er i tillegg ilagt en bot på 100.000 sveitsiske franc (drøyt 700.000 norske kroner).

Rundt 100 journalister var samlet i salen under pressekonferansen - og alle ville stille spørsmål om Luis Suarez. Likevel ble seansen raskt avbrutt da FIFAs Delia Fischer sa at hun ikke hadde mer hun kunne si.

Deretter fortsatte FIFA med sitt planlagte program - en ren skryte-pressekonferanse om opplegget FIFA Fan Fest.

Se hele pressekonferansen her (artikkelen fortsetter under):

FIFA har straffet Luis Suarez hardt etter biteepisoden i kampen Uruguay-Italia. Han er utestengt fra all fotball i 4 måneder, de neste 9 landskampene for Uruguay og må betale 700.000 NOK i bot.

Se FIFAs pressekonferanse om dommen i bitesaken.

Kan bytte klubb

Det ble først meldt at Suarez trolig ikke kunne bytte klubb under suspensjonstiden. Både Real Madrid og Barcelona er blitt koblet til spissen i sommer.

En stund etter pressekonferansen om Suarez var over, kom imidlertid FIFAs talskvinne tilbake til journalistene for å fortelle at hun nå hadde sjekket saken nærmere - og konklusjonen er at Suarez kan bytte klubb.

Det er tredje gang angriperen må sone for biting. Han har også bitt motspillere under spill for Ajax og Liverpool.

Suárez er blitt utestengt i hele 34 kamper siden 2010, men uten å ha fått et eneste rødt kort.

Laster Twitter-innhold

«Overfall» og «usportslig oppførsel»

Den offisielle beskrivelsen fra FIFA er at Suárez er utestengt fra all fotball som følge av «overfall» og «usportslig oppførsel overfor annen spiller».

Videre heter det i FIFAs redegjørelse:

«Spilleren Luis Suárez må også stå over ni (9) offisielle kamper. Den første kampen som må sones er VM-kampen mellom Colombia og Uruguay 28. juni. De øvrige kampene skal sones i Uruguays neste VM-kamper, så langt laget kvalifiserer seg, eller i påfølgende offisielle kamper som landet spiller».

«Spilleren er utestengt fra alle fotballrelaterte aktiviteter (administrativt, sportslig eller øvrige) i en periode på fire (4) måneder».

«Spilleren ilegges stadionutestengelse fra alle baner i perioden suspensjonen gjelder».

Laster Twitter-innhold

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Sindre Tjelmeland ny Start-trener

  Sindre Tjelmeland (31) fra Etne er bekreftet som ny Start-trener. Han kommer fra Ull/Kisa etter kun fem kamper.

  Start opplyser ikke hvor lang kontrakt Tjelmeland har signert med klubben, men Fædrelandsvennen melder at kontrakten er ut 2024.

  Sindre Tjelmeland
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • HamKam tok over tabelltoppen

  Kjetil Rekdals HamKam tar helg på toppen av tabellen i 1. divisjon etter en sterk 1-0-seier over Fredrikstad fredag kveld.

  Rubén Alegre satte inn kampens eneste mål som sørget for at Rekdals gode start på sesongen fortsatte.

  Hamar-laget er dermed det eneste laget som ikke har tapt etter at samtlige lag har spilt seks kamper denne sesongen. HamKam topper divisjonen ett poeng foran kveldens motstander Fredrikstad. (NTB)

  1. divisjon fotball 2020: Tromsø - HamKam (3-1). Kjetil Rekdal.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Glimt-årsmøtet sa ja til VM-boikott

  Det ekstraordinære årsmøtet i Bodø/Glimt gikk mot styrets innstilling og gikk med klart flertall inn for norsk boikott av fotball-VM i Qatar.

  Boikottforslaget fra et klubbmedlem var utsatt fra det ordinære årsmøtet i vinter. Det gikk ut på at Glimt enten skal fremme forslag på fotballtinget om at Norge skal avstå fra deltakelse i mesterskapet, eller støtte tilsvarende forslag.

  Styret vurderte initiativet og engasjementet i forslaget som godt, men mente at det på nåværende tidspunkt ikke vil være riktig å støtte et forslag om boikott.

  De stemmeberettigede var ikke enige og gikk med stemmetallet 46–14 inn for boikott. Glimt vil dermed gå inn for det på lørdagens ekstraordinære fotballting. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Bodø/Glimt - Haugesund (2-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Milan kjøpte Chelsea-stopper

  Den lovende midtstopperen Fikayo Tomori fortsetter karrieren i Milan på permanent basis. Han er kjøpt ut av kontrakten med Chelsea.

  Tomori ble leid ut til Milano-klubben i januar, og han imponerte såpass i løpet av vårsesongen at Milan ønsket å ha ham med videre.

  Den 23 år gamle engelskmannen, som opprinnelig er fra Canada, har signert en kontrakt som gjelder til sommeren 2025, opplyser Milan.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP