Thorstvedt: - Hadde ikke vært like gode om de byttet landslag

De blir sett på som to av verdens beste keepere. Søndag møtes de i finalen. Men hvem er best av Gianluigi Buffon (34) og Iker Casillas (31)?

Buffon og Casillas

De bærer begge kapteinsbind, og har begge vunnet VM-gull: Gianluigi Buffon og Iker Casillas.

Foto: NTBScanpix

Buffon Casillas 2008

Buffon og Casillas har møttes i EM-straffekonk før. Spania vant 4-2 etter straffer i kvartfinalen i 2008.

Foto: MLADEN ANTONOV / AFP

– Begge disse vil elske det om finalen går til straffekonkurranse, sier tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt til NRK.no.

Med henholdsvis 136 og 119 landskamper på samvittigheten er Spania-keeper Iker Casillas og Italia-keeper Gianluigi Buffon blant EMs desidert mest rutinerte spillere.

I søndagens EM-finale skal de to keeperkjempene virkelig få måle krefter.

  • Hvem mener du er best? Casillas eller Buffon? Si din mening nederst i artikkelen!

Dominerende keepere

– Det kan fort bli den av disse to som har dagen, som avgjør finalen, sier Norges landslagskeeper fra VM i 1998, Frode Grodås.

Begge målvaktene har dominert sine respektive ligaer gjennom 2000-tallet, og begge har VM-gull på CVen; Buffon med Italia i 2006, Casillas med Spania i 2010.

Og sist, men ikke minst: begge er kapteiner for sine landslag, og kjent for å skinne når det virkelig gjelder.

Les også: Buffon rasende etter semifinalen

– Casillas er best

Casillas redder straffespark

Casillas reddet Joao Moutinhos straffespark i semifinalen mot Portugal.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Buffon har tre ganger vunnet FIFA-prisen «Årets beste keeper» (2003,2004 og 2006) mens Casillas kan skilte med hele fem titler på rad (2007-2011).

De norske keeperveteranene sliter med å peke ut en av dem som spesielt mye bedre enn den andre.

– Jeg har egentlig veldig stor sans for begge to. De har to forskjellige stilarter og spiller i to forskjellige ligaer. Buffon med sin voldsomme utstråling og tilstedeværelse, mens Casillas nok er hakke vassere som en potensiell matchvinner. Jeg får si Casillas, sier tidligere Stabæk-, Sevilla- og landslagskeeper Frode Olsen.

– Buffon er en vanvittig vinnerskalle, og gjør nesten ikke feil. Casillas er nok en mer moderne keeper, og er flink til å sette i gang spillet. Dette er vanskelig, men jeg går for Casillas, sier Grodås.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Carbonero og Seredova

Buffons kone Alena Seredova (t.v) følger EM fra tribunen, ikledd mannens drakt. Casillas kjæreste Sara Carbonero dekker fotball-EM for spansk TV.

Foto: NTB Scanpix

Ulike veier til finalen

Finalefavoritt Spania har kun sluppet inn ett eneste mål så langt i EM (mot nettopp Italia i gruppespillet), og Casillas har totalt stått over 900 minutter i Spania-målet uten å slippe inn i utslagsfasen i mesterskap.

Buffon og Italia på sin side har sluppet inn tre mål så langt, men så har Buffon også hatt betydelig mer å gjøre mellom stengene enn sin spanske keeperkollega.

Buffon redder Johnsons skudd

Glen Johnson fyrte av fra rundt fem meters hold, men Buffon fikk strukket ut venstrearmen, og stoppet skuddet på mesterlig vis.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Buffon har levert flere matchvinnende redninger så langt i mesterskapet. Spesielt må keeperens utrolige enhåndsredning mot England nevnes (se bildet).

Best for hvert sitt lag

Tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt mener begge keeperne er verdens beste - for sitt respektive landslag.

– Det er en veldig ulik oppgave å være keeper på Spania og Italia. Å stå i mål for Spania, som nesten ikke slipper motstanderne til skuddmuligheter, handler om å være trygg med ballen i beina, og være der når det trengs. Der er den alltid stødige Casillas suveren, sier Thorstvedt.

– Mens Buffon er nok en mer instinktiv, temperamentsfull og utagerende keeper - som passer Italia veldig bra. Hadde Casillas og Buffon byttet landslag, er det ikke sikkert de hadde vært like gode. Jeg vil si at Casillas er den beste keeperen for Spania, og Buffon er den beste keeperen for Italia, sier Thorstvedt diplomatisk.

Les og se video: Se Buffon synge nasjonalsangen: - Han gir virkelig alt!

Det er første gang siden VM-finalen i 1934 at begge lags kapteiner er målvakter.

Casillas har svakheter

Den norske landslagsveteranen mener Casillas nok er den beste keeperen av de to, men den spanske målvakten er ikke feilfri.

Thorstvedt er særlig kritisk til Casillas' utrusningsteknikk, og trekker frem baklengsmålet mot Italia som eksempel:

– Da Di Natale scoret, gjorde jo Casillas på papiret alt riktig - han kom raskt ut og gjorde seg stor. Men han er likevel litt passiv. Hvis du sammenligner med for eksempel tyskernes Manuel Neuer, som virkelig skremmer angriperen på vei ut, mangler han litt agressivitet, kanskje.

– Men så er han dritgod på å ha marginene på sin side, sier Thorstvedt.

Buffon (191 cm) er en god del større enn Casillas (182 cm). Det greier ikke den italienske keeperen å dra nytte av, mener Olsen.

– Buffon er litt tyngre, Casillas er en god del hurtigere i reaksjonene. Men her er begge ekspesjonelt gode - begge har sin største styrke i å stoppe skudd, sier Olsen.

– Ingen av dem har noen spesielt store svakheter. Det må i så fall være feltarbeidet, sier Grodås.

– Begge er gode på straffer

Skulle søndagens finale ikke være avgjort etter 120 minutter, noe som slett ikke er et umulig scenario, vil det hele måtte avgjøres på straffer.

Der er begge keeperne gode. Det har de vist allerede i mesterskapet; Casillas reddet straffe mot Portugal i semifinalen, mens Buffon reddet straffe mot England i kvartfinalen.

– Begge er gode i avgjørende straffesparkkonkurranser, sier Grodås.

– Casillas er jo ypperlig på straffespark. Det har han vist mange ganger. Men begge to er dyktige, sier Olsen.

Thorstvedt er uansett ikke i tvil om at EM-finalen besitter verdens to beste keepere det siste tiåret.

– Ja, de er vel det. Med Frode Olsen som en god nummer tre, sier Thorstvedt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvem mener du er best? Casillas eller Buffon? Si din mening!

Fotballnyheter