NRK Meny
Normal

– Det flyr ofte ølbokser og mynter gjennom lufta og mange av kampene stoppes

Lillestrøm mot Vålerenga er et av Norges største hatoppgjør, men sammenlignet med Sveriges verste fotballkamper er det rene søndagsskolen.

AIK - Djurgården 2011

Lokalderbyet mellom AIK og Djurgården i september ble stoppet i seks minutter fordi fansen røykla banen med bengalske lys.

Foto: Persson, Fredrik / SCANPIX

Derbyene mellom Stockholm-lagene AIK og Djurgården er de verste i Sverige.

– Kampene stoppes ofte på grunn av uro og spillerne blir sendt inn i spillertunellen før kampen starter igjen.

Det sier fotballjournalist Kristoffer Bergström i Sveriges største avis, Aftonbladet, om byderbyene mellom AIK og Djurgården. Han har fulgt klubbene tett i tre år og kjenner godt til rivaliseringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

AIK- og Djurgården-fans

AIK- og Djurgården-fans marsjerer ofte gjennom byen før derbyet. Her fra 2007. – Så lenge det ikke blir bråk skaper alle følelsene en fantastisk ramme rundt kampen, sier fotballjournalist i Aftonbladet, Kristoffer Bergström.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX / SCANPIX

– Mye mer ekstremt

I forkant av kveldens oppgjør har både LSK- og VIF-fansen gjort sitt for å psyke ut motstanderen. På Åråsen ble man lørdag møtt av 11 hvite kors i 4-4-2-formasjon, mens VIF-spillerne ble vekket av fyrverkeri natt til søndag.

Bergström er likevel ikke i tvil: Rivaliseringen i norsk fotball kan ikke sammenlignes med den man opplever i Stockholm.

– Det er mye mer ekstremt her enn i Norge, sier han.

I september ble kampen mellom AIK og Djurgården stoppet i seks minutter fordi fansen røykla banen med bengalske lys.

  • Hvem tror du vinner kampen mellom Lillestrøm og Vålerenga? Si din mening nederst i saken?

Stenger byen

– Rivaliseringen starter en uke før kampen og politiet stenger store deler av byen på kampdagen. Blant annet t-banestasjoner hvor de frykter bråk.

Under kampene mellom AIK og Djurgården er ifølge svensken mellom 200 og 300 politifolk inne på stadion – i tillegg til alle sikkerhetsvaktene og alt politiet utenfor.

– Det flyr ofte ølbokser og mynter gjennom lufta og ned på banen. Jeg har også opplevd at det er kastet mp3-spillere, sier Bergstöm.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Åråsen

Det var også bengalske lys på Lillestrøms hjemmebane Åråsen sist Vålerenga gjestet stadion i 2011, men oppgjørene er langt fra like intense som de mellom AIK og Djurgården.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Snillere rivalisering i Norge

Etter at Lyn forsvant fra eliteserien mangler Oslo et skikkelig byderby.

Rivaliseringen mellom Lillestrøm og Vålerenga er imidlertid stor, men hatet mellom supporterne kan ikke sammenlignes med det man finner i Stockholm.

– Mitt inntrykk er at den norske rivaliseringen er snillere. Jeg tror det ikke er så mye hat i Oslo som i Stockholm, sier Bergström.

Han undestreker at det i resten av Sverige er mer som i Norge.

– Det er bare i Stockholm hatet er så ekstremt, sier den svenske journalisten.

– Hvorfor tror du det er så mye hat i Stockholm?

– AIK-fansen har en holdning om at «alle hater oss». Alt fra politi og politikere til andre fotballsupportere. Både de og Djurgården-fansen har en enkel holdning om at «vi skal være best og alle hater oss», forklarer Bergström.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

AIK - Djurgården

AIK- og Djurgården-spillere på vei av banen da byderbyet i høst ble stoppet.

Foto: Persson, Fredrik / SCANPIX

Bilder til mediene

Historien er full av eksempler på fotballbråk i Stockholm.

I fjor høst ble bilen til AIK-spilleren Walid Atta vandalisert av egne fans. Da 23-åringen kom hjem fra trening var alle vinduene knust og han ble frarådet å sove hjemme av klubbens sikkerhetsavdeling. Hærverket var en protest på at Atta ikke ville forlenge kontrakten med klubben.

En annen gang ble den argentinske AIK-spilleren Ivan Obolo møtt av spanske skjellsord sprayet på veggen i sin egen trappeoppgang. Antageligvis var det Djurgården-fans som sto bak handlingen.

Spillerne i Hammarby, en annen Stockholm-klubb, fikk føle hatet da noen hadde satt opp et trekors for hver spiller, med spillernes navn på, utenfor klubbens treningsfelt for noen år siden.

– Bråkmakerne sender alltid bilder av hærverket til oss og andre aviser i håp om at vi skal gi det oppmerksomhet, men vi trykker det sjelden, sier Aftonbladet-journalisten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Råsunda

Både AIK og Djurgården har Råsunda i Stockholm som hjemmebane. Ikke alle områdene på stadion er familievennlige. Her fra 2011.

Foto: Persson, Fredrik / SCANPIX

30 000

Det er som regel rundt 30 000 tilskuere på Stockholm-derbyet og Bergström understreker at trykket rundt derbyene tross alt gir en fantastisk ramme - så lenge det ikke blir bråk.

Og én ting har hatoppgjørene i Norge og Sverige i hvert fall til felles: Man glemmer tabellen.

I kampens hete betyr det lite om man kjemper om gull eller om å unngå nedrykk så lenge man knuser rivalen.

Fotballnyheter