NRK Meny
Normal

– Det er her dere skal stå, gutter

UEFA vedtok fredag at dommerne skal få bruke markeringsspray i U17-EM på Malta i mai som et forsøksprosjekt. Blir det vellykket, kan det bli tatt i bruk i andre europeiske turneringer fra neste sesong.

Spray og dommer

– Her skal muren stå, sier dommer Carlos Vera som streker opp. Bildet er fra U20-VM i sommer, der FIFA testet oppfinnelsen. Nå skal UEFA også prøve den ut

Foto: Gero Breloer / Ap

Peter O Leary

Dommer Peter O-Leary markerer hvor muren skal stå

Foto: Gero Breloer / Ap

Dommerne skal markere hvor muren skal stå ved frispark. Det skal som kjent være 9,15 meter unna ballen, men det er det slett ikke alltid tilfelle i dag. Med denne sprayen skal dommerne bokstavelig talt kunne markere denne regelen bedre.

Spraymalingen viser med en hvit strek tydelig hvor muren skal stå, men forsvinner av seg selv etter få minutter.

Basert på erfaringene fra U21-EM vil UEFA vurdere bruken av dette videre. Blir det vellykket, kan sprayen bli brukt i flere europeiske turneringer allerede neste sesong.

Det er første gang UEFA bruker spraymarkering i en turnering, men FIFA har gjort det . Både i U20-VM og i klubb-VM i fjor ble det gjort forsøk med spraymaling.

"Oppfinnelsen" skal ha kommet fra Sør-Amerika, og både i Argentina og Brasil er den prøvd i enkelte kamper.

– Vi fikk frispark like utenfor 16-meteren to minutter før slutt da vi lå under 1–0. Muren var bare tre meter unna da jeg tok frisparket, og dommeren gjorde ingenting. Jeg var sjanseløs på å få noe som helt ut av frisparket, og vi tapte, sier amatørspilleren Pablo Silva , som skal ha fått æren for den hvite streken.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.