NRK Meny
Normal

Spanias storscorer går i lære hos Marta - vil knuse Norges finaledrøm

Verónica Boquete er spilleren Norge må stanse i kveldens EM-kvartfinale. Spissen trener til daglig sammen med den brasilianske superstjernen Marta - som mener spanjolen er på vei til å bli verdens beste.

FBL-EURO-2013-WOMEN-ESP-FRA

Spania-kaptein Verónica Boquete beskrives som en teknisk spiller som kan gjøre det helt uventede av NRKs fotballekspert. Nå vil spissen sende Norge ut av fotball-EM.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Marta

Brasils Marta har i en årrekke blitt regnet av de fleste som verdens beste kvinnelige fotballspiller.

Foto: PAULO WHITAKER / REUTERS

Spain v Scotland - UEFA Women's EURO 2013 Play-Off Second Leg

Adriana (t.v) trekkes også frem som en fremragende spiller på det spanske laget av NRKs fotballekspert. Her jubler hun sammen med Verónica Boquete i en tidligere landskamp.

Foto: EuroFootball / Getty Images
– Etter å ha sett henne i den første kampen i EM, sa jeg at Boquete var min nye favorittspiller. Norge må nøytralisere henne i kvartfinalen, sier Lise Klaveness, NRKs fotballekspert, om Spania-spissen Verónica Boquete.

  • Se kvartfinalen mellom Norge og Spania direkte fra kl. 18.00 på NRK1 eller her på NRK.no! Du kan også lytte til kampen på P1.

Spanias kvinnelandslag i fotball har tatt store steg i retning verdenstoppen de siste årene, noe kvartfinaleplassen i EM også viser.

Mye av suksessen kan de takke 26 år gamle Boquete for, som etter hvert regnes som en av verdens ypperste fotballspillere.

Marta: – Veronica skiller seg ut

I fjor meldte Boquete overgang til svenske Tyresö, hvor hun etter hvert ble lagvenninne med den brasilianske superstjernen Marta.

Spanjolen var talentfull allerede da, men samarbeidet med Marta, som av de fleste regnes som verdens beste kvinnelige fotballspiller, har virkelig skutt fart i utviklingen hennes.

– Vi er alltid sammen. Jeg, Marta og Elaine (en annen spiller på Tyresö). Jeg lærer mye av å spille sammen med Marta, og håper å komme opp på hennes nivå en dag. Jeg har alltid ønsket å være som henne, og nå får jeg mulighet til å trene med henne hver dag, sier Boquete til Nosotras Deportistas.

Marta er minst like full av lovord om lagvenninnen.

– For meg er det en glede å ha Verónica som følgesvenn. Hun skiller seg ut med sin evne til å lese spillet, avgjørelsene, at hun alltid sender den riktige pasningen til riktig tid, sier Marta i et intervju med den spanske sportsavisen Marca, før hun understreker:

– Dette er kvaliteter som gjør henne til en av de beste spillerne i verden. Om Verónica fortsetter slik, blir hun en utfordrer til Gullballen (Ballon d'Or).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Switzerland Soccer FIFA Ballon d'Or Lionel Messi , Marta

Marta ble kåret til årets beste kvinnelige fotballspiller blant annet i 2010. Lionel Messi vant herrenes kåring.

Foto: Frank Augstein / Ap

– Er mulig å stanse

Marta vet litt om hva som kreves for å vinne Gullballen, som er FIFAs kåring av årets beste fotballspiller av begge kjønn - og den gjeveste utmerkelsen en fotballspiller kan få. Marta har vunnet den fem ganger.

Så langt i EM har Boquete scoret to mål for Spania. Hun kan spille både på midtbanen og være spiss, og det er den gode målteften hun er aller mest kjent for.

Blant annet markerte hun seg da hun scoret 39 mål på 28 kamper for gamleklubben Espanyol. Hun har også spilt i USA og i Russland, før hun endte opp i Sverige.

Klaveness mener hun var spesielt god i den første EM-kampen mot England.

– Da var hun veldig artig å se på. Hun er en uforutsigbar type som liker å gå mye med ballen. Hun er veldig teknisk, kreativ og smart, sier Klaveness.

Fotballeksperten har imidlertid sett antydinger til hvordan Norge kan stanse henne.

– Boquete er blitt anerkjent som den beste spilleren til Spania, og det har fått mange til å bli veldig oppmerksomme på henne. Etter England-kampen har hun blitt «tatt ut» av motstanderne, og det har gitt rom til lagvenninnene hennes. Da har spesielt Jennifer Hermoso og Adriana stått fram og vært skikkelig gode, sier Klaveness.

Spiller som Spanias herrelag

Klaveness er likevel enig i Martas spådommer om at Boquete snart er god nok til å vinne en kåring av årets beste spiller.

– Ja, hun kan helt klart bli en av kandidatene. Selv har jeg ikke sett henne være helt på nivå med Marta ennå, men Marta kjenner henne bedre enn meg. Foreløpig er forskjellen at Marta er umulig å ta ut av en kamp, men det går an med Boquete, sier Klaveness.

Boquete selv er klar på at hun vil sende Norge ut av EM i kveld.

– Fysisk er Norge veldig sterke og bedre enn oss. Men vi skal gjøre vår ting: ballbesittelse. Vi skal gjøre alt for å nå semifinalen, sa hun på søndagens pressekonferanse.

Spanias kvinnelandslag har så langt aldri vært i nærheten av å dominere på samme måte som nasjonens herrelandslag i fotball. Lagene deler imidlertid spillestil, og det er denne Klavenes frykter kan få Norge ut av balanse.

– De er like Spanias herrelag, som er veldig ballbesittende. De siste årene har også damene lykkes mer og mer med den stilen. Norge må regne med at Spania har ballen mest, og godta det, selv om det kan være fryktelig frustrerende. Så må de norske jentene heller være samlet i presset og få gode bruddmuligheter, spår hun.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia