Busemannen som har gjort Tyskland «Löwly»

Tysklands landslagssjef Joachim Löw (54) kan mer enn å bare pille nese. Den dyktige taktikeren har bare vært litt klønete på veien mot toppen.

Joachim Löw

Joachim Löw har ledet Tyskland til EM-finale og VM-bronse, og er en populær mann i hjemlandet. Her fra 2010.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

Laster innhold, vennligst vent..

low

Joachim Löw har vært Tyskland-trener. I fotball-VM kan han ta sin første store tittel.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters
– Jeg har fått en lærepenge, sa Tysklands 54 år gamle landslagssjef to uker før VM.

Han hadde nettopp mistet førerkortet.

«Jogi» hadde kjørt for fort og blitt fersket mens han snakket i mobiltelefonen bak rattet.

– Vi får håpe en sponsor kan gi «Jogi» en ny bil med fartssperre, fleipet Löws høyrehånd Olivier Bierhoff, ifølge tv-kanalen DW.

Buse-tabbe

Da Löw så fløy til mesterskapet i Brasil startet han med å lede Tyskland til en imponerende 4-0-seier mot Portugal, men ble i stedet husket for å pille seg i nesen etter kampen.

Saken ble ekstra delikat da han håndhilste på Portugal-stjernen Ronaldo sekunder etterpå.

  • Se video av hendelsen på YouTube (ekstern lenke)

Det samme skjedde for fire år siden da et kamera fanget opp trenerens busespising på VM-benken i Sør-Afrika.

  • Se video fra buse-tabben i 2010 på YouTube (ekstern lenke)

Trente Rushfeldt

rush

Sigurd Rushfeldt skryter av Löw, som trente 'Rush' i Austria Wien.

Foto: STRINGER / AFP

Men bak denne fasaden finner man en stor trener, skal vi tro de som kjenner ham. Det gjør Sigurd Rushfeldt.

– Han er oppriktig interessert i spillerne sine og livet rundt dem. Han lytter når du snakker om problemer, sier Rushfeldt, som hadde Löw som trener i Austra Wien på starten av 2000-tallet.

– Han er også faglig dyktig. En av de beste trenerne jeg har hatt, legger han til.

Nordmannen er full av lovord om treneren som ga ham mye spillitid i den østerrikske klubben, og som i de siste åtte årene er blitt vist tillit av et av verdens mektigste fotballforbund.

Fire mesterskap

Löw ble født 3. februar 1960 i den syd-tyske byen Schönau. Löw fikk bare fire U21-kamper som spiller, men leder nå Tyskland i sitt fjerde mesterskap som sjef.

Selv om enkelte kanskje husker tabbene best, hylles 54-åringen for sine fotballfaglige kvaliteter. Tyskland har også vunnet mange nye fans for sin offensive fotball i de siste mesterskapene.

– Löw elsker å planlegge ting. Han er veldig organisert og glad i å analysere motstanderen, sier Lars Wallrodt, som leder fotballdekningen til den tyske storavisen Die Welt.

– Det viktigste han har gjort med det tyske laget er å skape en balanse mellom det offensive spillet han er så glad i og den defensive styrken som bor i laget, forklarer Wallrodt.

Klinsmann-assistent

loewklins

Joachim Löw var assistent under Jürgen Klinsmann, da sistnevnte var landslagssjef.

Foto: FRANK AUGSTEIN / AP

Det har gått åtte år siden Löw overtok som landslagssjef etter tyskernes yndling Jürgen Klinsmann. Det var da helt tydelig at Löw var andrevalget.

«Hele» Tyskland ville ha med Klinsmann videre. Til og med Klinsmann-kritikeren Franz Beckenbauer gikk åpent ut og ba den tidligere storspilleren fortsette etter mesterskapet på hjemmebane i 2006.

Men Klinsmann ville ikke og tok med seg assistenten Löw på en lang gåtur. Til slutt klarte han og overtale «Jogi». Klinsmann reiste så hjem til familien i California og overlot ansvaret med å skaffe tyskerne et trofé til Löw.

– Jeg har alltid sagt at han har vært mye mer enn en assistenttrener. Han har vært en sterk samarbeidspartner, og jeg mer en veileder, sa Klinsmann til BBC da han forlot den tyske landslagsskuta i 2006.

Felt av Italia

Löw tok tyskerne til finale på første forsøk i 2008-EM, men finalen tapte de 1-0 mot Spania.

To år senere ledet Löw Tyskland til VM-bronse, men så røk de ut mot Italia i EM-semifinalen i 2012.

– Han var veldig populær blant det tyske folket helt frem til EM-tapet mot Italia. Han gjorde noen stygge feil i den kampen, sier Wallrodt, og forklarer:

– Han flyttet (Mesut) Özil ut på høyre siden og lot i stedet (Toni) Kroos starte sin første kamp i mesterskapet ansikt til ansikt mot (Andrea) Pirlo på midten. Mange fans mener han da så seg blind på den italienske motstanden og at han glemte å tenke på styrker og svakheter i eget lag.

4-4-kampen mot Sverige i VM-kvaliken på Olympiastadion i Berlin i høst styrket heller ikke tilliten til Löw blant folket, mener Wallrodt.

24 år siden forrige VM-gull

Mer skal altså ikke til før du mister tillit i fotballgale Tyskland. Landet som er rangert som verdens nest beste, men som ikke har vunnet VM siden 1990. Det har gått 18 år siden sist trofé (EM-gull i 1996).

Nå er Tyskland lei av å vente. De vil ha gull.

– Löw må vise hva han er god for. Fansen er skeptiske, men de liker ham fortsatt, sier Wallrodt.

70-tallsheltene hyller Löw

Når han ikke piller nese eller erter ballgutter (se video på YouTube), er Löw tross alt en habil trener for kanskje verdens beste landslag.

Det sies at årets utgave av Tyskland er den beste siden 70-tallets glansdager med Franz Beckenbauer, Gunter Netzer og Gerd Müller, og nå hyller de gamle helter 54-åringen fra Schönau.

– Vi har en fremragende trener og noen utrolige individuelle spillere. Vi har spilt særskilt god fotball under Löw, men nå er det på tide å ta neste skritt. Vi er i en god posisjon til å ta tittelen, sa Netzer selv til The Telegraph før mesterskapet i Brasil.

– Vi har nå vårt beste lag noen gang, la han til.

Møter Klinsmann i VM

klins

Joachim Löw og Jürgen Klinsmann møtes til trenerduell i fotball-VM.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Denne sommeren har tilfeldighetene sørget for at Klinsmann og Löw møtes til VM-duell torsdag 26. juni. Los Angeles-stasjonerte Klinsmann er blitt trener for USA og har havnet i samme VM-gruppe som Löw og Tyskland.

– Jürgen og jeg har et langt og godt vennskap og utveksler stadig vekk ideer, men det vil helt klart endre seg før VM-kampen, sier Löw til FIFAs VM-side.

I 2002 tapte USA VM-kvartfinalen mot nettopp Tyskland. Dét er landets foreløpig beste VM-prestasjon, men nå mener Klinsmann laget er godt nok til å vinne VM. Han sa i hvert fall åpent på en VM-pressekonferanse denne uken at hjemreisen ikke er bestilt før etter finalen.

Men uansett hvordan det går i kampen mellom de to, er det ikke umulig at Löw vil bli husket for helt andre ting enn resultatet etterpå.

Fotballnyheter