- Transport verre enn kriminalitet

Kjetil Siem er direktør for toppserien i Sør-Afrika og tror transportproblemer blir en mye større utfordring enn kriminalitet under fotball-VM.

Kjetil Siem

Direktør for toppserien i Sør-Afrika, Kjetil Siem, mener transport blir en større utfordring enn kriminalitet under fotball-VM.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Verdens øyne er rettet mot Sør-Afrika og fotball-VM. Mange er spent på om kriminaliteten vil ødelegge fotballgleden, men ifølge direktøren for toppserien i vertslandet, Kjetil Siem, er det ikke grunn til bekymring.

- Transport vil bli den største utfordringen. Å komme seg til og fra kamp kommer til å bli en dagsoppgave, men for afrikanerne betyr det bare mer tid til fest og moro. Europeere vil nok i større grad oppleve det som et problem, men slik er det i Sør-Afrika, sier Siem.

Å bevege seg fra A til B i Sør-Afrika tar vanligvis lang tid - selv uten all den ekstra aktiviteten som fotball-VM bringer med seg. Siem understreker at vestlige turister må være forberedt på å beregne god tid under VM.

Over 700 politifolk på hver kamp

Når det gjelder den mye omtalte kriminaliteten i Sør-Afrika, og da spesielt i byene Johannesburg og Cape Town, ber Siem europeere ta det med ro.

- Den grove kriminaliteten, for eksempel drap, skjer omtrent aldri blant turister, men en del hverdagskriminalitet som lommetyveri, vil forekomme og oppleves som irriterende, men dette er ikke farlig, forsikrer Siem.

Han påpeker at det å gå på fotballkamp under VM trolig vil være det tryggeste man kan gjøre. Det vil blant annet være minst 700 politfolk på hver eneste fotballkamp, i tillegg skal over 50 000 soldater, samt private sikkerehetsselskap, sørge for et trygt fotball-VM.

Afrikansk stolthet

- Verden er et trygt, men utrygt sted. Sånn er det bare. Det er også utrygge steder i Oslo og jeg mener at den tabloide fremstillingen av Sør-Afrika er feil, sier Siem og tenker også på medias fremstilling av afrikanernes opplevelse av mesterskapet.

- Alle i Sør-Afrika vil ha dette mesterskapet. Ingen ville byttet dette mot mer mat eller et nytt hus. Dette er det største en sør-afrikaner kan oppleve uavhengig av om han har innlagt vann og kloakk, eller ikke. Gleden av å være en del av det første verdensmesterskapet i Afrika overgår alt annet for afrikanerne, mener Kjetil Siem.

Få oversikt: Alle VM-troppene

Fotballnyheter