Jubler for EM-plass

Seks land EM-klare, men ti plasser er det forsatt kamp om.

Georgios Karagounis jubler over EM-plass for Hellas
Foto: IBRAHIM USTA / AP

To kampdager og mye neglebiting gjenstår i de sju kvalifiseringsgruppene. Lagene har én og to kamper igjen.

Og på de to dagene - 17. og 21. november - skal det avgjøres hvem som er med i hatten når sluttspill-gruppene trekkes 23. november.

Sjekk: Alt om EM-kvalifiseringen - og mye mer

Sveits og Østerrike er arrangører, og har som sådan fått sine billetter for lenge siden. Tyskland ble lørdag 13. oktober første laget som kvalifiserte seg. Fire dager seinere sikret Hellas, Romania og Tsjekkia seg plass i sluttspillet.

Dette er status foran de siste kampene:

Gruppe C

Her er ståa velkjent: Tittelholder Hellas er klar, Norge sikrer den andre plassen med hjemmeseier over Tyrkia 17. november.

Ender Norge - Tyrkia uavgjort, vil uansett Norge klare seg selv med borte over Malta fire dager seinere. Til og med uavgjort i den kampen er trolig godt nok, men da kan det bli avgjort på bortemål i innbyrdesoppgjørene mellom Norge og Tyrkia.

Taper Norge for Tyrkia på Ullevaal, blir det straks verre. Da er vi avhengige av at tyrkerne ikke slår Bosnia hjemme i siste kamp.

Gruppe A

Polen og Portugal har føringen, og bør ta EM-plassene.

Polen klarer seg med én seier til, og den kan komme mot Belgia hjemme 17. november. Da er de klare foran den vanskelige avslutningen borte mot Serbia.

Portugal har hjemmekamper mot Armenia og Finland, og trenger i praksis også bare én seier. Outsiderne Finland og Serbia har dermed bare knøttsmå sjanser.

Gruppe B

Frankrike og Italia er tilbake i førersetet etter Skottlands tap onsdag.

Skottene var på vei mot en sensasjonell EM-plass, men krasjlandet med tapet i Georgia onsdag. Nå må de slå Italia i sin siste kamp i Glasgow 17. november for å holde italienerne bak seg. Taper skottene, er de ute.

Uavgjort kan holde for skottene, hvis Frankrike taper i Ukraina i sin siste kamp fire dager seinere. Da ender Frankrike og Skottland på samme poengsum, men Skottland har vunnet begge innbyrdeskampene.

Gruppe D

Den er enkel: Tsjekkia og Tyskland er klare for EM.

Tsjekkisk 3-0-seier i det innbyrdes oppgjøret onsdag førte tsjekkerne til EM og til tabelltoppen. Men det er lenge siden det var reell spenning i den gruppa.

Gruppe E

Den er vidåpen etter Englands tap i Russland, og nå ligger Kroatia best an.

I en omgang lå England an til å sende både seg selv og Kroatia til EM. Men to russiske mål snudde opp-ned på det.

Englands hjemmekamp mot Kroatia 21. november kan bli avgjørende, men det er ikke sikkert at engelsk seier her er godt nok.

Fordi allerede 17. november kan Kroatia være klar. Det er de med ett poeng borte mot Makedonia.

I så fall er Englands håp at Russland ikke klarer bedre enn uavgjort borte mot Israel samme dag. Vinner Russland, er England ute. For russerne snubler ikke mot Andorra i siste kamp.

Gruppe F

Sveriges lille feilskjær mot Nord-Irland endrer ikke stort. Sverige og Spania sikrer nok EM-plassene.

Nord-Irlands utlikning til 1-1 førte bare til at svenskene må vente litt med feiringen. Men bare tynn teori kan hindre svenskene: De taper mot Spania borte (sannsynlig) og Latvia hjemme (høyst usannsynlig), samtidig som Nord-Irland slår Danmark hjemme (det kan hende) og Spania borte (helt usannsynlig). Da går nordirene foran på innbyrdes oppgjør. Men det skjer selvfølgelig ikke.

Spania trenger to poeng på sine to siste kamper for å sikre EM-plassen. Det klarer de glatt.

Gruppe G

Romania er klar, Nederland følger etter uten nevneverdige problemer.

Det er den enkle diagnosen. Nederland trenger én seier til, og den kommer i hjemmekampen mot Luxemburg 17. november.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp