Nihat sendte Tyrkia til himmels

Tyrkia trengte et mål, og det fikk de. Og nok en gang var det Nihat som avgjorde.

Nihat
Foto: OSMAN ORSAL / REUTERS

Tyrkia - Bosnia-Herzegovina: 1-0. I 20 minutter var Norge i EM 2008.

Et urutinert Bosnisk lag klarte lenge å holde unna for et massivt trykk fra hjemmelaget Tyrkia.

Samtidig tok Norge ledelsen etter 25. minutt i sin bortekamp mot Malta, men så sørget Nihat for å sende hele Tyrkia til himmels.

NRKSport.no fulgte Tyrkia-Bosnia

Nett-TV: Tyrkisk jubel i Norge

Spennende første omgang

Tyrkia hadde et greit utgangspunkt før kampen. Med seier ville de gå til EM, uavhengig av hvilket resultat Norge fikk mot Malta. Etter en litt forsiktig åpning av hjemmelaget ble Bosnia presset lenger og lenger tilbake på banen. Allikevel maktet ikke Tyrkerne å sette ballen bak en strålende Bosnisk keeper Adnan Guso. Samtidig scoret Norge tre mål på Malta og Faith Terims menn måtte score mål.

Nihat dagens helt

Etter flere gode muligheter fikk omsider Nihat Kahveci ballen bak Guso i det 43. minutt. En strålende kombinasjon mellom Bayern Münchens Halin Altintop og Arda Turan førte sistnenvte ned til dølinjen. Han la på skrå ut i feltet til Nihat som fikk stå helt alene og sette ballen enkelt i mål, mens de Bosniske forsvarerene stod å så på.

Tyrkia overlegne

I andre omgang var det ikke lenger noen spenning rundt hvilke lag som skulle slå følge med Hellas fra gruppe C. Tyrkia gjorde akkurat som de ville med et Bosnisk lag som ikke skapte en eneste målsjanse i løpet av hele kampen. Keeper Guso var den eneste som hindret en større Tyrkisk seier med flere strålende redninger.

"Norge-dödarene" sentrale igjen

De tre målscorerne fra kampen mot Norge på lørdag ble igjen sentrale i kvelden kamp. På midten styrte Newcastle-spilleren Belozoglu Emre og Altintop, og på topp herjet Nihat. På tross av en ellers svak kvalifisering, blant annet med tap for Bosnia i bortekampen, har det hardt pressede laget kommet sterkt tilbake i de avgjørende kampene. Selv om kveldens motstander ikke var noe stort lag viste allikevel Tyrkerne at de kan bli å regne med i Sveits og Østerrike til sommeren.

I EM i 20 minutter

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Tviler på fullsatt Lerkendal

  Det åpnes for fulle stadioner igjen i helgen, men Rosenborg tror ikke det blir fullsatt på Lerkendal når 80-åringen Nils Arne Eggen skal hylles i kampen mot Mjøndalen søndag.

  Men selv om samfunnet da er gjenåpnet, tror ikke markedssjef Harald Lundemo i Rosenborg at det blir fulle tribuner allerede da.

  – Vi håper på 9-10.000, sier Lundemo til NTB.

  Det er langt under Lerkendals kapasitet på 21.400 tilskuere.

  – Folk trenger tid på å omstille seg, beskjeden om gjenåpning kom i seneste laget for denne kampen. Men mot Vålerenga skal vi ha en skikkelig åpningsfest der målet er å fylle Lerkendal, sier Lundemo om oppgjøret 17. oktober.

  mZarcfiz-V8
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Bayern München vant derbyet

  Tabelljumbo Greuther Fürth gikk offensivt til verks mot serieleder Bayern München, men måtte se seg slått 3-1 tross overtall i nesten en omgang.

  Håvard Nielsen og hans lagkamerater presset høyt og aggressivt fra start i Bayern-derbyet, men ble tatt på en kontring etter ti minutter. Gjestene doblet ledelsen før pause og økte den ytterligere selv om Benjamin Pavard ble utvist tidlig i den andre omgangen.

  Innbytter Cedric Itten nikket inn et trøstemål rett før slutt.

  Robert Lewandowski ville med scoring ha tangert legenden Gerd Müllers rekord på scoring i 16 bundesligakamper på rad, men kom ikke nærmere enn en avslutning i tverrliggeren. Han tvang også fram selvmålet som ga 3-0-ledelse.

  Bundesliga - Greuther Fuerth v Bayern Munich
  Foto: Andreas Gebert / Reuters
 • Koeman utestengt i to kamper

  Barcelona-trener Ronald Koeman har tunge dager. På toppen av svake resultater er han utestengt i to kamper på grunn av protester mot dommerne.

  I torsdagens 0-0-kamp mot Cádiz fikk Koeman rødt kort av dommer Carlos del Cerro etter at han gjentatte ganger uttrykte sin misnøye overfor fjerdedommeren og i tillegg forlot det tekniske området flere ganger.

  Barcelona har ennå ikke tapt i ligaen, men er bare nummer sju på tabellen, sju poeng bak erkerivalen Real Madrid på tabelltopp.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Gauseth gir seg etter sesongen

  Mjøndalen-spilleren Christian Gauseth avslutter karrieren etter at sesongen 2021 er over.

  – Ja, ja, ja, ja. Jeg har sammen med en kompis allerede plukket ut noen snutter fra karrieren, sier Mjøndalen-kapteinen til VG.

  Veteranen har spilt for Mjøndalen siden 2013.

  Romsdalingen har slitt med skader gjennom sesongen. Han har kun startet åtte seriekamper. Gauseth kaller det et marerittår.

  Gauseth ser ikke for seg at han fortsetter i en annen rolle for Mjøndalen eller innen fotballen. Han sier at han vil prøve seg i arbeidslivet utenfor fotballen.

  Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Mjøndalen (2-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo