NRK Meny
Normal

– De som klager over taklingene i fotball er pinglete

Du er heldig om leddene er hele og baken ren etter en rugbykamp.

Rugby er kjent som en av verdens tøffeste idretter. Det blir gjenspeilet i de actionfylte bildene som ble tatt da noen av nyhetsbyråenes beste fotografer nylig var til stede under årets første IRB Sevens-turnering i Australia.

Lærer spesiell taklingsteknikk

I turneringen spilles rugbyvarianten med bare syv spillere på banen og svært korte kamper. Det innbyr til hurtigere spill – og flere av de susende taklingene som kan få utenforstående til å måpe.

Den norske landslagsspilleren Elisabeth Berentzen er vant til at rugbybilder kan få folk til å lure på hva som egentlig gikk av spillerne den dagen.

Rugby ser kult ut på bilder, og det er det også, men det ser nok litt verre ut enn det egentlig er, beroliger hun, før tilståelsen kommer:

– Dagen etter kamp føles det som man er overkjørt av en lastebil. Underveis føler man faktisk ingenting, sikkert på grunn av adrenalinet, sier hun.

Selv er hun blitt vant til den harde idretten, men får stadig spørsmål om hvordan hun holder ut alle de tøffe taklingene.

– Det mange ikke vet, er at vi lærer en spesiell teknikk som gjør at det som regel går bra. Alt er ikke lov i rugby, selv om det kanskje ser sånn ut. Vi takler motspilleren rundt beina og er nødt å bruke to hender. Det gjør at vi unngår den store belastningen på knær og menisk. Det ser tøft ut, men det er ikke nødvendigvis så tungt, forklarer hun.

– Fotballspillere klager hele tiden

Hverdagen er likevel preget av mange «småskader» som forstuede fingre, vonde ledd og utallige blåmerker. Til tross for innlært teknikk er det få idretter som har mer kroppskontakt mellom spillere enn rugby.

Berentzen medgir at man må være litt tøffere mentalt enn den gjengse mannen i gata for å drive med rugby.

– Vi synes de som klager over tøffe taklinger i fotball er pinglete, for å si det sånn. De klager jo hele tiden, sier hun og ler.

– Samtidig skal det være sagt at jeg er mindre skadet nå enn da jeg spilte fotball. Det er på grunn av teknikken vi bruker, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

norge

Rugbyforbundet satser hardt på kvinnelandslaget, som øyner muligheten for spill i Rio-OL om tre år. F.v. landslagskaptein Cathinka Walberg, Tonje Linchausen Skar, Camilla Pedersen, Elisabeth Berentzen og Trude Olsen.

Norge får være med i neste turnering

Det norske kvinnelandslaget skal være med når andre runde av IRB Sevens-turneringen spilles i Dubai i slutten av november.

Laget er blitt invitert til å spille showkamper utenfor turneringen, noe som vil gi de hardtsatsende damene muligheten til å teste nivået.

Norges kvinnelandslag rykket nemlig opp et nivå i vår, og er klar for EM med muligheter for OL-kvalifisering neste år.

– Vi er veldig spente og gleder oss til å se hva vi har å hige etter, sier Berentzen.

I Norge er det rundt 250 aktive rugbyspillere som er aktuelle for landslaget.

– Damene i Norge spiller kun union-varianten, med mål om OL. Vi fokuserer mye på kvinnelandslaget nå. De er ikke så langt unna nivået til de beste landslagene, mens vi på herresiden er milevis unna, sier rugbypresident Johan Bjørkevoll.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.