Hopp til innhold

Arne Scheie om EM-åpningen: – Favorittene har ikke imponert

Samtlige 16 EM-lag har vært i aksjon. Her kommer dommen over hvordan mesterskapet i Ukraina og Polen så langt har utartet seg.

EM Runde 1 montage

Robert Lewandowskis åpningsscoring, Mario Gomez' avgjørende hodestøt, Arjen Robbens sjansesløseri, Antonio Di Natales kliniske avslutning og Zlatan Ibrahimovics skuffelse. Første runde i EM-sluttspillet inneholdt alt.

Foto: NTBScanpix

Arne Scheie

Arne Scheie mener EM-starten har vært som forventet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Siden den forrykende åpningskampen mellom Polen og Hellas på fredag har åtte kamper blitt spilt, og det er på tide med en oppsummering av EMs fire første, innholdsrike, dager.

NRK-kommentator Arne Scheie mener det har vært en EM-start på det jevne.

  • Er du enig/uenig med Scheies vurderinger? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

– Det har vel vært som forventet. Det som overrasker meg litt er at flere av de store favorittene ikke har imponert helt ennå, sier Scheie.

NRKs radiokommentator Olav Traaen har kommentert flere av kampene for radio, og oppsummerer EM-åpningen slik:

– Stort sett har det vært et meget godt mesterskap til nå. Det har vært jevne, spennende kamper med høy underholdningsverdi, sier Traaen.

Her kommer en oppsummering av hvordan det ligger an, gruppe for gruppe, når vi i kveld skal i gang med runde 2 av gruppespillet:

Gruppe A:

Polen så ut til å få en forrykende start med Robert Lewandowskis tidlige scoring mot Hellas, men grekerne kom sterkt tilbake.

Selv med én mann mindre i store deler av andreomgang var grekerne best i andre halvdel, og vertsnasjonen var faktisk svært nær å tape åpningskampen.

Kampen endte 1-1, og begge lag vil nok si seg tålelig fornøyd med å ha unngått tap i første runde. Dette er den eneste kampen hvor det har blitt delt ut røde kort så langt i turneringen.

Les: Polens reservekeeper reddet ett poeng

Kampreferat: Polen - Hellas 1-1

– Det var en vanvittig dramatikk allerede i den første kampen. To utvisninger og straffebom. Da var det nok mange polakker som holdt pusten, sier Traaen.

I den andre kampen i gruppe A viste Russland at de nok ikke skal undervurderes i dette EM. For fire år siden tok Arsjavin og co. seg helt til semifinalen, og i åpningen mot Tsjekkia viste russerne igjen godt angrepsspill og vant komfortabelt 4-1 mot rustne tsjekkere.

Kampens store spiller var unggutten Alan Dzagojev med sine to kliniske scoringer.

Les: Dzagojev herjet med Cech

Kampreferat: Russland - Tsjekkia 4-1

– Utrolig sterkt av Russland. De er det eneste laget som har vunnet med tre mål hittil. De er en outsider i turneringen. Jeg regner med at de kommer til å vinne gruppe A, sier Traaen.

– Russland er den største positive overraskelsen for meg. De spilte fin offensiv fotball og fikk bra uttelling med fire flotte mål. Dzagojev er en av EMs profiler så langt, sier Scheie.

Karagounis bommer på straffe

Reservekeeper Przemyslaw Tyton kom inn for utviste Wojciech Szczesny og reddet straffesparket til Hellas' Karagounis med sin første ballberøring.

Foto: PETER ANDREWS / Reuters

Gruppe B:

Den mye omtalte «dødens gruppe» ser ut til å bli akkurat så spennende som kallenavnet tilsier.

Danmarks sensasjonelle seier over Nederland gjør gruppen vidåpen, og våre danske venner kan faktisk karre seg videre fra denne gruppa, på bekostning av stormaktene Portugal og Nederland, om ballen fortsetter å trille deres vei.

VIDEO: Se Michael Krohn-Dehlis mål mot Nederland i reprise

Mot Nederland var danskene kyniske og effektive - to måter man ofte vinner fotballkamper på. De nederlandske stjernene stanget og stanget (Robben skjøt i stolpen), og Robin van Persies mange skuddforsøk gikk til side, eller over, mål.

Den eneste som fikk ballen i mål var danske Michael Krohn-Dehli. Danmark vant 1-0, og favorittene Nederland risikerer å ryke ut av EM allerede i gruppespillet.

Les: Dansk drømmeåpning i «dødens gruppe»

Kampreferat: Nederland - Danmark 0-1

– Den største overraskelsen så langt er Danmarks seier over Nederland, sier Traaen.

Tyskland mot Portugal var EMs første «toppkamp», og de to nasjonene beviste at begge er gode nok til å nå langt i EM.

Tysklands måltyv Mario Gomez scoret kampens eneste mål i en tett og jevn kamp, og Tyskland er dermed på god vei mot kvartfinalen. Ronaldo og co. må ta poeng fra Danmark onsdag - ellers er finalistene fra 2004-EM ute.

Les: Gomez senket Portugal

Kampreferat: Tyskland - Portugal 1-0

– Denne gruppa blir ikke avgjort før i siste runde. Danskene og tyskerne har fått en god start, men mye kan skje. Det eneste som er sikkert er at tyskerne ligger godt an til å avansere, sier Traaen.

– Jeg ble ikke spesielt imponert over Tyskland, sier Scheie.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Krohn Dehli

Michael Krohn-Dehli (t.v) setter her inn Danmarks mål mot Nederland - EMs største overraskelse så langt.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Gruppe C:

Gruppe C har to store favoritter til å gå videre, og Italia og Spania viste i deres åpningskamp at begge skal bli vanskelig å slå også denne gangen.

Foruten to utsøkte mål, huskes nok deres 1-1-kamp aller best for Mario Balotellis merkelige nøling etterfulgt av Sergio Ramos' gode takling da italieneren kom alene med Casillas i andre omgang.

VIDEO: Se kjempesjansen Balotelli rotet bort

VIDEO: Se Di Natales scoring mot Spania

VIDEO: Se Fabregas utligne mot Italia

Og Fernando Torres' mange misser på tampen av kampen.

VIDEO: Torres roter bort ballen alene med Buffon

Les også: Torres kunne gitt Spania seieren

Kampreferat: Spania - Italia 1-1

– Jeg er usikker på Spanias form, og deres satsing på 4-6-0-systemet. De hadde flere upressede balltap mot Italia, som er uvanlig for spanjolene. Italia var bedre enn jeg trodde, sier Scheie.

Sist Irland tok seg til et EM var i 1988. Da røk de ut etter gruppespillet, og etter åpningskampen mot Kroatia spørs det om eventyret varer spesielt mye lenger denne gangen. Kroatene, anført av playmaker Luka Modric, var hakket vassere enn de hardtkjempende og nådeløse irene.

Mario Mandzukic scoret to mål med hode, og til tross for massiv støtte fra tribunen ble det for tøft for den irske republikken. Dermed leder Kroatia gruppe C, som nok heller ikke blir avgjort før i siste runde. Kun Irland kan sies å ligge dårlig an med tanke på avansement.

– Gruppe C er helt åpen, mener Traaen.

Les: Mandzukics to hodestøt senket Irland

Kampreferat: Irland - Kroatia 1-3

(artikkelen fortsetter under bildet)

Balotelli takles av Ramos

Mario Balotelli trodde han hadde all verdens tid da han fikk knabbet ballen fra Sergio Ramos. Men Real Madrid-forsvareren kom seg raskt på beina igjen, og fikk taklet Balotelli like før italieneren skulle fyre av, alene med Casillas.

Foto: NTBScanpix

Gruppe D:

Runden ble rundet av mandag kveld, der defensivt orienterte engelskmenn tok imot defensivt orienterte franskmenn.

Begge lag greide å overliste det andre lagets keeper én gang, og dermed ble det uavgjort 1-1 - som for begge lag må ansees som en brukbar start. Begge lag har nok håp om å ta seg videre ved å beseire de antatt svakere lagene i gruppa.

Les: Nasri og Lescott gjorde målene i kampen ingen ville tape

Kampreferat: Frankrike - England 1-1

– Frankrike og England var som forventet, sier Scheie.

– England vil nok bli bedre når de får Rooney på plass i den siste gruppespillskampen, mener Traaen.

Rundens siste kamp kan fort bli husket som en av mesterskapets mest minneverdige, der fotballstjernene Zlatan Ibrahimovic og Andrij Sjevtsjenko begge presenterte seg for EM-publikummet. Ringreven og superveteranen «Sheva» fikk en stor drøm oppfylt ved å score to flotte mål, på hjemmebane, i Ukrainas aller første EM-kamp. 35-åringens legendestatus i hjemlandet blir nok ikke mindre av de to matchavgjørende hodestøtene mot «söta bror».

– Ukraina på hjemmebane, med fantastisk støtte, har fått en perfekt start. De kan gå videre. Ellers er det uvisst her, sier Traaen.

– Sjevtsjenko er nok EMs største profil etter den første runden, sier Scheie.

Les: Sjevtsjenko lurte Zlatan da Ukraina snudde kampen

Kampreferat: Ukraina - Sverige 2-1

EM fortsetter i dag med Hellas - Tsjekkia (kl 18.00) og Polen - Russland (kl 20.45).

– Jeg tror kanskje alle gruppene blir avgjort i siste runde. Gruppe B er faktisk den eneste gruppen som kan bli avgjort før siste runde, ettersom det var den eneste gruppa hvor det ikke kom et uavgjortresultat, sier Traaen.

Blokhin og Sjevtsjenko

Andrij Sjevtsjenko og Ukraina-trener Oleg Blokhin jubler etter at sluttsignalet gikk i kampen mot Sverige. Ukraina vant sin aller første EM-kamp noensinne.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Hva synes du om EM-starten? Si din mening i kommentarfeltet under!

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland