NRK Meny
Normal

Arne Scheie om EM-åpningen: – Favorittene har ikke imponert

Samtlige 16 EM-lag har vært i aksjon. Her kommer dommen over hvordan mesterskapet i Ukraina og Polen så langt har utartet seg.

EM Runde 1 montage

Robert Lewandowskis åpningsscoring, Mario Gomez' avgjørende hodestøt, Arjen Robbens sjansesløseri, Antonio Di Natales kliniske avslutning og Zlatan Ibrahimovics skuffelse. Første runde i EM-sluttspillet inneholdt alt.

Foto: NTBScanpix

Arne Scheie

Arne Scheie mener EM-starten har vært som forventet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Siden den forrykende åpningskampen mellom Polen og Hellas på fredag har åtte kamper blitt spilt, og det er på tide med en oppsummering av EMs fire første, innholdsrike, dager.

NRK-kommentator Arne Scheie mener det har vært en EM-start på det jevne.

  • Er du enig/uenig med Scheies vurderinger? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

– Det har vel vært som forventet. Det som overrasker meg litt er at flere av de store favorittene ikke har imponert helt ennå, sier Scheie.

NRKs radiokommentator Olav Traaen har kommentert flere av kampene for radio, og oppsummerer EM-åpningen slik:

– Stort sett har det vært et meget godt mesterskap til nå. Det har vært jevne, spennende kamper med høy underholdningsverdi, sier Traaen.

Her kommer en oppsummering av hvordan det ligger an, gruppe for gruppe, når vi i kveld skal i gang med runde 2 av gruppespillet:

Gruppe A:

Polen så ut til å få en forrykende start med Robert Lewandowskis tidlige scoring mot Hellas, men grekerne kom sterkt tilbake.

Selv med én mann mindre i store deler av andreomgang var grekerne best i andre halvdel, og vertsnasjonen var faktisk svært nær å tape åpningskampen.

Kampen endte 1-1, og begge lag vil nok si seg tålelig fornøyd med å ha unngått tap i første runde. Dette er den eneste kampen hvor det har blitt delt ut røde kort så langt i turneringen.

Les: Polens reservekeeper reddet ett poeng

Kampreferat: Polen - Hellas 1-1

– Det var en vanvittig dramatikk allerede i den første kampen. To utvisninger og straffebom. Da var det nok mange polakker som holdt pusten, sier Traaen.

I den andre kampen i gruppe A viste Russland at de nok ikke skal undervurderes i dette EM. For fire år siden tok Arsjavin og co. seg helt til semifinalen, og i åpningen mot Tsjekkia viste russerne igjen godt angrepsspill og vant komfortabelt 4-1 mot rustne tsjekkere.

Kampens store spiller var unggutten Alan Dzagojev med sine to kliniske scoringer.

Les: Dzagojev herjet med Cech

Kampreferat: Russland - Tsjekkia 4-1

– Utrolig sterkt av Russland. De er det eneste laget som har vunnet med tre mål hittil. De er en outsider i turneringen. Jeg regner med at de kommer til å vinne gruppe A, sier Traaen.

– Russland er den største positive overraskelsen for meg. De spilte fin offensiv fotball og fikk bra uttelling med fire flotte mål. Dzagojev er en av EMs profiler så langt, sier Scheie.

Karagounis bommer på straffe

Reservekeeper Przemyslaw Tyton kom inn for utviste Wojciech Szczesny og reddet straffesparket til Hellas' Karagounis med sin første ballberøring.

Foto: PETER ANDREWS / Reuters

Gruppe B:

Den mye omtalte «dødens gruppe» ser ut til å bli akkurat så spennende som kallenavnet tilsier.

Danmarks sensasjonelle seier over Nederland gjør gruppen vidåpen, og våre danske venner kan faktisk karre seg videre fra denne gruppa, på bekostning av stormaktene Portugal og Nederland, om ballen fortsetter å trille deres vei.

VIDEO: Se Michael Krohn-Dehlis mål mot Nederland i reprise

Mot Nederland var danskene kyniske og effektive - to måter man ofte vinner fotballkamper på. De nederlandske stjernene stanget og stanget (Robben skjøt i stolpen), og Robin van Persies mange skuddforsøk gikk til side, eller over, mål.

Den eneste som fikk ballen i mål var danske Michael Krohn-Dehli. Danmark vant 1-0, og favorittene Nederland risikerer å ryke ut av EM allerede i gruppespillet.

Les: Dansk drømmeåpning i «dødens gruppe»

Kampreferat: Nederland - Danmark 0-1

– Den største overraskelsen så langt er Danmarks seier over Nederland, sier Traaen.

Tyskland mot Portugal var EMs første «toppkamp», og de to nasjonene beviste at begge er gode nok til å nå langt i EM.

Tysklands måltyv Mario Gomez scoret kampens eneste mål i en tett og jevn kamp, og Tyskland er dermed på god vei mot kvartfinalen. Ronaldo og co. må ta poeng fra Danmark onsdag - ellers er finalistene fra 2004-EM ute.

Les: Gomez senket Portugal

Kampreferat: Tyskland - Portugal 1-0

– Denne gruppa blir ikke avgjort før i siste runde. Danskene og tyskerne har fått en god start, men mye kan skje. Det eneste som er sikkert er at tyskerne ligger godt an til å avansere, sier Traaen.

– Jeg ble ikke spesielt imponert over Tyskland, sier Scheie.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Krohn Dehli

Michael Krohn-Dehli (t.v) setter her inn Danmarks mål mot Nederland - EMs største overraskelse så langt.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Gruppe C:

Gruppe C har to store favoritter til å gå videre, og Italia og Spania viste i deres åpningskamp at begge skal bli vanskelig å slå også denne gangen.

Foruten to utsøkte mål, huskes nok deres 1-1-kamp aller best for Mario Balotellis merkelige nøling etterfulgt av Sergio Ramos' gode takling da italieneren kom alene med Casillas i andre omgang.

VIDEO: Se kjempesjansen Balotelli rotet bort

VIDEO: Se Di Natales scoring mot Spania

VIDEO: Se Fabregas utligne mot Italia

Og Fernando Torres' mange misser på tampen av kampen.

VIDEO: Torres roter bort ballen alene med Buffon

Les også: Torres kunne gitt Spania seieren

Kampreferat: Spania - Italia 1-1

– Jeg er usikker på Spanias form, og deres satsing på 4-6-0-systemet. De hadde flere upressede balltap mot Italia, som er uvanlig for spanjolene. Italia var bedre enn jeg trodde, sier Scheie.

Sist Irland tok seg til et EM var i 1988. Da røk de ut etter gruppespillet, og etter åpningskampen mot Kroatia spørs det om eventyret varer spesielt mye lenger denne gangen. Kroatene, anført av playmaker Luka Modric, var hakket vassere enn de hardtkjempende og nådeløse irene.

Mario Mandzukic scoret to mål med hode, og til tross for massiv støtte fra tribunen ble det for tøft for den irske republikken. Dermed leder Kroatia gruppe C, som nok heller ikke blir avgjort før i siste runde. Kun Irland kan sies å ligge dårlig an med tanke på avansement.

– Gruppe C er helt åpen, mener Traaen.

Les: Mandzukics to hodestøt senket Irland

Kampreferat: Irland - Kroatia 1-3

(artikkelen fortsetter under bildet)

Balotelli takles av Ramos

Mario Balotelli trodde han hadde all verdens tid da han fikk knabbet ballen fra Sergio Ramos. Men Real Madrid-forsvareren kom seg raskt på beina igjen, og fikk taklet Balotelli like før italieneren skulle fyre av, alene med Casillas.

Foto: NTBScanpix

Gruppe D:

Runden ble rundet av mandag kveld, der defensivt orienterte engelskmenn tok imot defensivt orienterte franskmenn.

Begge lag greide å overliste det andre lagets keeper én gang, og dermed ble det uavgjort 1-1 - som for begge lag må ansees som en brukbar start. Begge lag har nok håp om å ta seg videre ved å beseire de antatt svakere lagene i gruppa.

Les: Nasri og Lescott gjorde målene i kampen ingen ville tape

Kampreferat: Frankrike - England 1-1

– Frankrike og England var som forventet, sier Scheie.

– England vil nok bli bedre når de får Rooney på plass i den siste gruppespillskampen, mener Traaen.

Rundens siste kamp kan fort bli husket som en av mesterskapets mest minneverdige, der fotballstjernene Zlatan Ibrahimovic og Andrij Sjevtsjenko begge presenterte seg for EM-publikummet. Ringreven og superveteranen «Sheva» fikk en stor drøm oppfylt ved å score to flotte mål, på hjemmebane, i Ukrainas aller første EM-kamp. 35-åringens legendestatus i hjemlandet blir nok ikke mindre av de to matchavgjørende hodestøtene mot «söta bror».

– Ukraina på hjemmebane, med fantastisk støtte, har fått en perfekt start. De kan gå videre. Ellers er det uvisst her, sier Traaen.

– Sjevtsjenko er nok EMs største profil etter den første runden, sier Scheie.

Les: Sjevtsjenko lurte Zlatan da Ukraina snudde kampen

Kampreferat: Ukraina - Sverige 2-1

EM fortsetter i dag med Hellas - Tsjekkia (kl 18.00) og Polen - Russland (kl 20.45).

– Jeg tror kanskje alle gruppene blir avgjort i siste runde. Gruppe B er faktisk den eneste gruppen som kan bli avgjort før siste runde, ettersom det var den eneste gruppa hvor det ikke kom et uavgjortresultat, sier Traaen.

Blokhin og Sjevtsjenko

Andrij Sjevtsjenko og Ukraina-trener Oleg Blokhin jubler etter at sluttsignalet gikk i kampen mot Sverige. Ukraina vant sin aller første EM-kamp noensinne.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Hva synes du om EM-starten? Si din mening i kommentarfeltet under!

Fotballnyheter