Hopp til innhold

Landslagssjefen tvilte på Rønning: – Jeg svarte at jeg blir hans viktigste spiller i EM

NORRKÖPING (NRK.no): Trine Rønning ga landslagssjefen klar beskjed da han for et halvt år siden lurte på om hun noensinne ville komme tilbake i form. Torsdag satte hun det avgjørende straffesparket og sendte Norge til EM-finale.

Trine Rønning

Trine Rønning jublet stort da Norge scoret på sitt første straffespark mot Danmark. På den fjerde og avgjørende straffen gikk hun selv frem, og sendte Norge til EM-finale.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

 • Se EM-finalen mellom Norge og Tyskland på NRK1 søndag. Sendingen starter klokken 15.15, kampen spilles fra klokken 16.00.

– Jeg har ikke vært i så god form på åtte år, sier Trine Rønning til NRK.no.

Det kan love godt, for også for åtte år siden var midtstopperen med på å føre Norge til EM-finale mot nettopp Tyskland. Da vant riktignok tyskerne, men søndag har Norge sjanse til å få sin revansje når lagene møtes i finale på nytt.

Trine Rønning er kanskje den av spillerne som har hatt den tøffeste veien til mesterskapet. Kneet hennes har trøblet i flere år, og før jul var det verre enn noensinne.

Even Pellerud

Landslagssjef Even Pellerud spurte Rønning om hun var i ferd med å bli for gammel og dårlig. Det motiverte forsvarsspilleren.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

I januar hadde hun en samtale med den da nyansatte landslagssjefen Even Pellerud som ble viktig for henne.

– Han spurte meg om jeg var i ferd med å bli for gammel og dårlig. Jeg likte ikke det og syntes det var urettferdig. Jeg hadde vært skadet i kampene han hadde sett like før, sier hun, og legger til:

– Jeg svarte at i EM til sommeren skulle jeg bli hans viktigste spiller.

Måtte operere

31 år gamle Rønning brukte samtalen som motivasjon og bestemte seg der og da for at hun skulle komme i kjempeform. I alle fall så snart hun kunne bevege seg normalt igjen.

– Jeg opererte kneet mitt, og satt omtrent i rullestol på den tiden, forteller hun.

Kneoperasjonen var hennes sjette i karrieren. Så sent som i mars var hun tilbake på fotballbanen, for første gang på flere måneder. Rønning hadde dårlig tid før EM, men brukte den godt og trente så hardt kroppen tillot.

Hun rakk akkurat å bli frisk tidsnok til å bli tatt med i Pelleruds EM-tropp. I EM har hun spilt fire av kampene fra start, og vært så å si feilfri fra sin midtstopperplass.

– Typisk Trine å komme tilbake på en sånn måte, sier Roger Finjord, Norges assistenttrener og Rønnings tidligere trener i Stabæk.

– Hun er sånn en fighter. Nå har hun spilt fire kamper på toppnivå, og levert i hver eneste en. Hun spiller med et kne de fleste ville lagt opp på grunn av, og det sier alt om hvor mye hun elsker fotball.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trine Rønning

Trine Rønning lovet landslagssjefen å bli bli hans viktigste spiller i EM. Torsdag avgjorde hun semifinalen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Blant de beste i Norge

Han forklarer at landslagsledelsen egentlig ikke var i tvil om fotballferdighetene hennes, men at de var usikre på om hun ville klare å bli frisk igjen da kneet nok en gang sviktet.

– Vi sa til henne at det var viktig at hun brukte tiden riktig for å komme tilbake i form, og at vi deretter fikk se hvordan hun lå an til våren. Det er ingen tvil om at en Trine Rønning i form er en av de aller beste spillerne i Norge, understreker han.

Rønning tok den fjerde og avgjørende straffen da Norge slo Danmark i semifinalen. Vel vitende om at hun kunne sende landslaget til EM-finale, slengte Rønning ballen på bakken og trikset og showet før hun skulle ta straffesparket.

– Det er vinnerskallen hennes som sørger for at hun kan gjøre sånt. Hun er som skapt for sånne anledninger, og bare nyter det, sier Finjord, og legger til:

Roger Finjord Even Pellerud

Roger Finjord og Even Pellerud lover Rønning startplass mot Tyskland i søndagens EM-finale.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det var rørende å se henne sette inn det straffesparket, med tanke på hele hennes historie.

Starter finalen

Rønning sier hun følte seg helt sikker på å score på straffen.

– Da var det bare å showe, men det var irriterende at jeg trikset så dårlig, sier hun lattermildt.

Finjord avslører allerede nå at Rønning skal spille fra start i finalen.

– Hun er i kjempeform nå. Det blir nok fem kamper på toppnivå i EM fra henne, sier han.

Selv om hun har bikket 30, har Rønning overhodet ingen planer om å gi seg med fotball på en stund.

– Nei, er du gal. Det er jo så kick å få være med på sånt som dette! Jeg synes det er skikkelig irriterende at jeg begynner å bli litt gammel, for jeg skulle ønske jeg kunne holde på i minst ti år til, fastslår hun.

Fotball

 • Antony kan rekke FA-cupfinalen

  Manchester United-ving Antony blir trolig klar til neste helgs FA-cupfinale mot Manchester City, opplyser manager Erik ten Hag.

  Brasilianeren måtte ut på båre tidligere i uken, men kan altså bli tidligere klar enn mange fryktet, ifølge NTB.

  Manchester United, Antony
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Stockholm-derby avbrutt etter skandalescener: – En fullstendig jævla katastrofe

  Det ble hett både på banen og på tribunen da Djurgården tok imot byrival AIK søndag kveld. Kampen er midlertidig stanset, men vil bli gjenopptatt.

  Rettighetshaver Discovery har fått bekreftet at kampen vil gjenopptas klokken 17.50 med publikum til stede på stadion. Kampen vil da ha vært avbrutt i en time.

  Det var kort tid etter at Martin Danielson satte inn 1-0 for vertene at skandalescenene utspant seg i Stockholm.

  Først fyrte AIK-supporterne av rundt ti knallskudd, før det eskalerte ytterligere da AIKs Axel Björnström fikk rødt kort tre minutter på overtid.

  Flere knallskudd smalt på arenaen, og et dusin bluss ble kastet på gressmatten. Politiet måtte dermed ta seg ut på banen og sto mannsterke foran AIK-supporterne.

  – Det er en fullstendig jævla katastrofe at det ser slik ut, sa Irma Helin Zibanejad på Discovery.

  AIKs Erick Otieno ble også utvist på overtid av kampen, skriver NTB.

  Tribunebråk, Stockholm
  Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB
 • Antony kan rekke FA-cupfinalen

  Manchester United-ving Antony blir trolig klar til neste helgs FA-cupfinale mot Manchester City, opplyser manager Erik ten Hag.

  Brasilianeren måtte ha hjelp av båre for å komme seg av banen etter en duell i Uniteds midtukekamp mot Chelsea, og det var frykt for at skaden var alvorlig.

  – Vi har alle sett hvordan han ble skadd. Det så ikke bra ut, men de første undersøkelsene har vist gode tegn, og det er en god sjanse for at han blir klar til FA-cupfinalen, sa United-manager Erik ten Hag før søndagens kamp, ifølge NTB.

  Manchester United, Antony
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Straus sikret Bundesliga-tittelen i debutsesongen

  Bayern München sikret seriegullet i kvinnenes Bundesliga etter å ha slått Turbine Potsdam 11–1 på hjemmebane søndag ettermiddag.

  Tuva Hansen startet kampen, men ble byttet ut etter 58 minutter. Emilie Bragstad var ikke med i Bayern-troppen.

  Bayern trenes av Alexander Straus, som i sommer forlot Brann. Han har fått i oppgave å lede de rødkledde til toppen av europeisk fotball, skriver NTB.

  Alexander Straus
  Foto: ANGELIKA WARMUTH / Reuters
 • Utestengt Premier League-stjerne gamblet på eget lag – var spilleavhengig

  Brentford-spissen Ivan Toney satte ved 13 tilfeller penger på kamper med eget lag. Han endte med å få utestengelsen redusert på grunn av spilleavhengighet.

  Det fremgår av den skriftlige begrunnelsen for utestengelsen Toney nylig ble ilagt. Premier League-spissen ble straffet med åtte måneders utelukkelse fra fotball som følge av brudd på bettingreglene i engelsk fotball.

  Begrunnelsen ble publisert for første gang fredag.

  Toney skal ha satt penger på at han selv skulle score i gitte kamper, samtidig som han veddet på at laget hans skulle tape. Gamblingen skal ha pågått over en periode på fire år.

  I den skriftlige begrunnelsen fastslås det samtidig uttrykkelig:

  «Det finnes ikke bevis for at Mr. Toney påvirket eller var i posisjon til å sørge for at eget lag tapte da han veddet penger på at de ikke skulle vinne. Han var ikke med i kamptroppen, eller spilleberettiget, ved de tilfellene».

  Britain Soccer Premier League
  Foto: David Cliff / AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund