Her reddes EM-drømmen

Et vedvarende norsk press hjalp tilsynelatende ikke. Så scoret Moa på straffe, og Norges EM-drøm lever.

Moa scorer på straffe

Avgjørelsen: Moa setter straffen hardt i krysset

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

To minutter før ordinær tid var over: Innbytter John Carew stormet inn i feltet og ble lagt i bakken. Straffen var klar, Mohammed "Moa" Abdellaoue satte ballen sikkert i nettaket, og seieren var norsk.

Da hadde Norge stanget mot en islandsk mur i nesten to hele omganger, men uten å klare å bryte den ned. Det så ut til å gå mot 0-0 etter en fantasiløs forestilling.

Så scoret Moa, og Ullevaal eksploderte.

- Vi var i ferd med å miste troa, og måtte ta grep. Derfor satte vi inn John Carew. John, sa jeg, nå trenger vi deg utpå der, sa assistenttrener Ola By Rise til NRK etter kampslutt.

- Vi var best i hele kampen, og vi styrte den. Men vi var for upresise, det ble en slitekamp, sa By Rise.

Carews innhopp avgjorde

John Carew

Her blir John Carew felt, og Norge får straffe. Den reddet EM-drømmen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Carews inntreden satte nytt trøkk i laget, og sørget for en sterk spurt. Og da han stormet inn i feltet og ble felt av Islands keeper, skjønte alle at dette ville bli seier likevel. Og Moas straffe var av det praktfulle slaget, hardt i krysset uten den minste sjanse for keeper.

- Jeg hadde stor fart og keeper rusa ut. Så kom keeper og felte meg. Da visste jeg at vi ville vinne, jeg har sett Moa skyte straffer før, sa Carew.

- Det var godt å score, men i kampen var jeg for lite involvert. Jeg ble for godt pakka inn. Men når vi fikk poengene likevel, er det jo bra, sier straffeskytter Moa.

Video: Intervju med Moa og Carew

Video Moa etter Norge-Island

Moa etter Norge-Island

Applaus for Carew

John Carew fikk også sterk og vedvarende applaus etter kampen. Han fikk bare drøyt ti minutter på banen, men de benyttet han godt, og de ble helt avgjørende for seieren og Norges EM-sjanser.

Norges første hjemmeseier over Island på 31 år betyr også at Norge med poeng mot Danmark i Parken på tirsdag har en vidåpen vei mot EM neste sommer.

- Nå er vi minst klare for omspill med uavgjort i Danmark, sa landslagssjef Egil "Drillo" Olsen.

Island la seg bakpå

Island la seg tilbake og forsvarte seg. Det gjorde de godt mot et norsk lag som ikke imponerte med kreativitet, og som bare sjelden klarte å skape farligheter foran Islands keeper.

Ute på venstresiden hadde Jonathan Parr og Espen Ruud overtatt for skadede John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen.

- De var for nervøse og for mye preget av stundens alvor. De kommer til å få flere kamper framover, men neppe mot Danmark. Da er nok iallfall Riise tilbake, sa NRKs ekspertkommentator Karl-Petter Løken.

Nervøs og lettet Gamst

Moa og Gamst

- Gartulerer. Det var helt forferdelig å sitte på tribunen, sier Morten gamst Pedersen og gratulerer Moa med straffescoring og seieren

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

- Det var helt j*** å se kampen. Jeg var nervøs hele veien. Det var ikke noen god følelse å se den fra tribunen. Men det var godt å se straffen gå i mål, sa Morten Gamst Pedersen.

- Hvordan går det mot Danmark, tror du?

- Vi drar dit for å ta poeng. Danmark har også press på seg, og vi har vist at vi kan vinne på en dårlig dag også.

- Hva synes du om John Carew?

- Vi fikk se ham i fart og uten bilringer, fleiper en meget lettet Gamst, før han blir saklig igjen: - Han viser styrke etter en tid med klubbskifte og mye styr. Det er derfor han er en god og ikke minst rutinert spiller, sier Gamst.

Intet fyrverkeri

- Dette har ikke akkurat vært noe fyrverkeri av Norge. Vi er ikke i nærheten av det vi gjorde mot Tsjekkia, sa NRKs ekspertkommentator Karl-Petter Løken i pausen.

Da hadde han sett en omgang som Norge dominerte, med unntak av de ti første minuttene.

I andre omgang fikk han og 22.000 andre på Ullevaal se enda mer og enda større norsk dominans. Men nærmere enn Jonathan Parrs annullerte "scoring" og Alexander Tetteys stolpeskudd kom ikke Norge.

Ikke før Carew ble felt.

Dermed ble det 1-0, tre poeng, og en EM-drøm som nå er lys, fire dager før møtet med Danmark i København..

Island åpnet best

Island åpnet klart best. Norge fikk nesten ikke låne ballen i de første minuttene, og allerede før tre minutter var spilt måtte Rune Almenning Jarstein ut i full strekk og redde et godt skudd fra Rurik Gislason. En stor redning som kanskje var omgangens største enkeltprestasjon.

- Det er Island som vinner duellene. Nå må vi begynne å prøve å vinne, sa en bekymret Løken allerede etter seks-sju minutters spill.

Det var akkurat det som skjedde. Norge overtok kommandoen, og nå var det de som skapte sjansene. Løken var likevel ike fornøyd.

Norge dominerte tildels stort i retsen av omgangen, men presisjonen var ikke god nok. Den siste pasningen satt ikke, derfor ble det bare nesten.

Jonathan Parr

Jonathan Parr var nær scoring tildig i andre omgang

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Offsidemål og stolpeskudd

Norge fortsatte presset fra avspark i andre omgang. Jonathan Parrs frispark etter fem minutter gikk forbi alt og alle, slo i stolpen og gikk i nettet. Men Brede Hangeland sto i offside, og målet ble korrekt annullert.

Tre minutt etterpå var Parr frampå igjen. Upresset fra hjørnet av femmeteren skjøt han hardt mot nærmeste hjørne, men LSKs islandske målvakt Stefan Logi Magnusson leverte en kjemperedning.

Artikkelen oppdateres!

Fotballnyheter