Raser mot AaFK-ledelsen: – Elendig jobb

Frode Fagermo (41) mener sparkingen av Harald Aabrekk (59) viser at Aalesund-ledelsen gjorde en grov tabbe da han først ble ansatt.

Aabrekk

FERDIG: Her snakker Harald Aabrekk med Sakari Mattila under stortapet mot Molde tidligere i april. Frode Fagermo (innfelt) er kritisk til at AaFK-styret ansatte Aabrekk i utgangspunktet.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

– Det er styret som har gjort feil ved å ansette Aabrekk. Nå blir han satt fullstendig i gapestokk, og han har absolutt ingenting å vinne på denne situasjonen. Aalesund har hatt sterke ledere som (Janne) Jönsson og (Kjetil) Rekdal, og så havner de litt i den økonmomiske fellen. De velger en enkel og billig løsning ved å dytte ham opp fra 30 prosent stilling som speider til hovedttrener, sier tidligere AaFK-spiller Fagermo til NRK.

– Skyter seg selv i foten med kanon

Frode Fagermo

KRITISK: Tidligere Aalesund-spiller Frode Fagermo.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tirsdag ble Aabrekk fjernet fra sjefsstolen i Aalesund. Både ledelsen og spillerne har lagt vekt på at 59-åringen ikke hadde den nødvendige tilliten i garderoben.

Men flere peker også på ledelsen, som altså sparker Aabrekk etter fire kamper ved roret. Fagermo, som også er fotballekspert for Sunnmørsposten, har hele tiden vært kritisk til ansettelsen.

– De skyter seg selv i foten med kanon. De var jo helt sikre på at de hadde funnet rett mann. Det hadde ingen sammenheng med hans gode forhold til (Kjell) Tennfjord (daværende styreleder, journ. anm.). Han sa seg inhabil og trakk seg ut. Styret har gjort en elendig jobb. Nå tar de konsekvensen av sin egen jobb og sparker ham, sier Fagermo.

Fagermo er én av flere Aalesund-personligheter som reagerer. Amund Skiri gikk mandag ut i Aftenposten og krevde endringer i klubbledelsen. John Arne Riise havnet tirsdag i ordkrig med daglig leder Henrik Hoff da APOEL-spilleren kritiserte lederen på Twitter, skriver TV 2.

VGs fotballskribent Knut Espen Svegaarden peker også på ansettelsen og mener AaFK-ledelsen nå må se seg selv i speilet.

– Ingen vei tilbake

Styreleder Reidar Mjelde har stor forståelse for at mange stiller spørsmål ved jobben som ble gjort i høst, men han avviser at ansettelsen var en økonomisk snarvei.

– Økonomi er alltid et tema, men vi valgte ikke Aabrekk fordi han var den billigste løsningen. Vi valgte ham fordi vi mente han hadde den kompetansen vi ønsket å ha i klubben, sier Mjelde.

– Vi gjorde et grundig forarbeid. Og så er det relevant å spørre hvor sikre vi kan ha vært. Vi var så sikre man kan være i en sånn prosess. Men dessverre har det kommet opp forhold som gjør at det ikke var mulig å fortsette samarbeidet, sier Mjelde og tenker på misnøyen blant spillerne.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Harald Aabrekk fikk i dag sparken som trener i Aalesund. Klubben har bare ett poeng på de 4 første kampene, og spillerne har ikke vært fornøyd med måten Aabrekk har ledet laget på.

Denne misnøyen kom for alvor til overflaten under et møte med spillerutvalget mandag kveld, forteller Mjelde.

– Vi har fått indikasjoner på at situasjonen har vært vanskelig, men etter møtet i går kveld, ble det såpass tydelig og alvorlig. Hvis en trener mister garderoben, er det vanskelig å vinne den tilbake. Vi følte at det ikke var noen vei tilbake, sier Mjelde.

Han ønsker ikke å gå inn på reaksjonene, men styrelederen sier at det kom frem konkrete detaljer som ble avgjørende for den endelige beslutningen.

Ønsket å ha med Aabrekk videre

Selv om det har vært en svært dårlig seriestart for Aalesund, var det «ingen» som forventet et trenerskifte allerede etter fire serierunder.

Mjelde forteller at Aabrekk selv fikk den overraskende beskjeden tirsdag morgen.

– Vi var åpen med ham, og det sa han at vi måtte være også. At vi må snakke direkte til hverandre og ikke gå rundt grøten. Vi ga ham tilbakemeldingene og forklarte ham situasjonen. Det synes vi var vanskelig, fordi vi setter stor pris på ham. Vi ønsket å ha med ham videre i en rolle, men det ønsket han ikke selv. Og det er forståelig og ærlig, sier Mjelde.

Styrelederen forklarer at de ønsket å ha 59-åringen på et eller annet nivå i klubben, men partene kom aldri langt i diskusjonen. Aabrekk ga nemlig klart uttrykk for at han ikke vil fortsette i Aalesund, forteller Mjelde.

– Det er jo naturlig når en trenerkontrakt blir terminert. Vi har forståelse for det, sier styrelederen.

Mener klubben råtner på rot

Ledelsen og spillerne står nå overfor en stor utfordring med å snu den dårlige trenden for klubben. I takt med de dårlige resultatene, ser Aalesund nå en svikt i publikumsinteressen.

Fjørtoft

BLIR ASSISTENTTRENER: Karl Oskar Fjørtoft.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Den nådde sitte foreløpige bunnpunkt i 0-2-tapet for Tromsø. Fagermo mener klubben er i ferd med å miste sin sterke posisjon i byen.

– Stemningen er merkelig. Den har rett og slett vært råtten. Publikum flykter fra stadion, og klubben råtner på mange måter på rot. Jeg snakker med folk som ikke orker å dra på kamp. Stormen, som har stått unisont bak klubben, er i ferd med å forsvinne. Folk bryr seg ikke lenger, sier Fagermo.

– Det er alltid sånn at når du taper kamper og presterer dårlig, kommer kritikken. Jeg vil ikke si at ting blir gjort veldig mye annerledes nå enn for ett eller to år siden. Det er noen endringer, men langtidsplanene ligger fast. Det er mer en frustrasjon over at ting går som de går, sier Mjelde.

Han mener klubbens nedtur er en kombinasjon av flere faktorer, og han peker på at publikumssvikten også kan forklares med at byen ikke lenger er like sulteforet på eliteseriefotball.

Samtidig innrømmer han at klubben – og ledelsen – har en stor jobb å gjøre når det gjelder å gjenreise tilliten.

– Vi har en jobb nå med å bygge opp tilliten ute. Mange vil nok oppfatte også dette (sparkingen) som negativt. Vi må ta tak i disse tingene, sier Mjelde.

Han varsler at styret vil gjøre en grundig evaluering.

– Vi må være etterpåkloke. Kunne vi gjort ting bedre? Kunne vi brukt mer tid på prosessen? Vi kommer til å gå i oss selv og se på hva som kunne vært gjort annerledes, sier Mjelde.

Harald Aabrekk ønsker foreløpig ikke å kommentere saken. Treneren sier til Sunnmørsposten at han trenger tid for seg selv før han prater med pressen.

Trond Fredriksen, som har vært assistenttrener sammen med Aabrekk, overtar nå som midlertidig hovedtrener på ubestemt tid. Han får med seg Karl Oskar Fjørtoft som assistenttrener fram til en permanent løsning er på plass.

Allerede torsdag møter Aalesund ekstrener Kjetil Rekdal og Vålerenga i seriekamp på Ullevaal.

Aabrekk

SISTE KAMP: Her er Harald Aabrekk (t.v.) og assisttrener Trond Fredriksen under kampen mot Tromsø søndag.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Fotballnyheter