Portsmouth-fansen får grønt lys for å overta klubben

Den tradisjonsrike ligaklubben Portsmouth blir nå etter alt å dømme overtatt av supporterne, og er dermed reddet fra konkurs.

Portsmouth

Pompeys i bedre tider: Hjemmefansen ser Portsmouth mot Manchester City i Premier League i 2009. Nå kan er det fansen selv som skal eie og styre klubben

Foto: Geoff Caddick / AFP

Organisasjonen Pompey Supporters' Trust (PST) skal få kjøpe klubben fra de tidligere eierne Balram Chainrai. Det ble avgjort i retten onsdag, melder Sky sports. Da ligger veien åpen for PST-kjøp av hele klubben.

– Dette er en gledens dag. Det har vært så mye økonomisk rot og mange eiere de siste årene, eiere som slett ikke har villet klubben særlig godt. Nå vet vi iallfall at Portsmouth vil bli styrt av folk som har klubben i sitt hjerte, sier Trygve Mellvang-Berg til NRK.no.

Han er én av de 99 medlemmene i Portsmouths skandinaviske supporterklubb , og har støttet klubben fra sørkysten i tykt og tynt siden tidlig på 1980-tallet.

Eier en bitte liten del

– Da var jeg på besøk til venner av familien der borte, og ble bitt av basillen. Det ble liksom for kjedelig å støtte Liverpool, det var Pompey som gjaldt, sier Mellvang-Berg.

Nå blir han deleier i klubben.

– Ja, supporterklubben har spleiset på en andel, så nå kommer jeg til å eie en bitte liten del av favorittklubben, sier han.

Tøft år for Pompey-fans

Trygve Mellvang-Berg

Trygve Mellvang-Berg er glad rotet i Portsmouth ser ut til å være over, og kan også kalle seg deleier i klubben han har støttet i 30 år

Foto: Anita Tomren Mellvang-Berg / Privat

Han forteller om en seig kamp og et meget tøft år for alle med Pompey-hjerter.

– Det er lenge siden tanken om at supporterne skulle kjøpe klubben, dukket opp. Det var vel egentlig ingen som helt trodde på det med det samme.

– Men samtidig var rotet så stort og faren for konkurs så overhengende at supporterne ble ekstra motivert. Og så viste det seg at det var en mulighet. Vi har vel egentlig kommet så langt nærmest på trass, sier Trygve Mellvang-Berg.

Flere klubber er tidligere overtatt av supporterne, men aldri noen så stor som Portsmouth.

– Dette er en historisk dag for Portsmouth FC og for Pompey-fans overalt, sier PSTs styreleder Ashley Brown til BBC.

– Vi har mye å takke mange for i det året vi har kjempet for å oppnå dette. Men nå begynner et ennå hardere arbeid – å skape en klubb Portsmouth-samfunnet kan være stolt av, både på og utenfor banen, legger han til.

Reddet fra konkurs

Portsmouth ble satt under administrasjon i februar i fjor, og trukket 10 poeng. Det betydde nedrykk fra Championship til League One , der de har slitt i bunnen hele denne sesongen.

Dragkampen om å overta klubben har pågått lenge. Hvis et salg ikke hadde kommet i stand før sesongslutt, hadde klubben blitt sparket ut av ligaen. En klubb kan ikke avslutte to sesonger på rad under administrasjon, ifølge ligaens regler.

Tvisten ble løst i retten, og den endelige dommen falt i dag: PST får overta Fratton Park. Dermed har de også kontroll over klubben, ettersom også administratorene har godkjent salget.

Kan gå mot nytt nedrykk

De Hongkong-baserte eierne Balram Chainrai ønsket minst 10 mill pund for klubben. Men PST får nå tilslaget for 3 millioner, har retten slått fast.

Portsmouth ligger fortsatt utsatt til med tanke på ytterligere nedrykk.

– Vi har hatt en forferdelig sesong. Vi har ofte slitt med å stille spillere til hver kamp. Spillere har kommet og gått på korttidskontrakter, og de har sjelden kjent hverandre skikkelig. Begrepet "kamp på liv og død" har hatt en helt annen betydning for oss enn for andre klubber. Egentlig har vi vel allerede innstilt oss på nedrykk, sier han.

– Optimismen er tilbake

Portsmouth ligger tredje sist på tabellen i League One, to poeng unna sikker plass. Tre kamper gjenstår, men bare kampen mot Sheffield United 20. april spilles hjemme på Fratton Park.

Men det er ennå ikke helt klart om rotet denne sesongen straffes med 10 minuspoeng. I så fall er de nedrykksklare allerede.

– Men nå er optimismen tilbake. Jeg tror at på vår siste hjemmekamp kommer det langt flere enn vanlig – nå vet vi iallfall at billettpengene ikke går i lomma på ukjente forretningsmenn, men til klubbens beste, sier Trygve Mellvang-Berg.

Fotball

Oppsummert

  • Her får du alt av fotballnyheter.