Platini vil ha EM-sluttspill over hele Europa

Tenk deg et EM-sluttspill i Norge, Sverige, Danmark, England, Tyskland, Belgia, Nederland og et knippe land til. Samtidig. Det har i hvert fall UEFA-presidenten gjort.

FBL-EURO-2012-UEFA-PLATINI

UEFA-president Michel Platini overrasket med sitt utspill lørdag.

Foto: PHILIPPE WOODS / Afp

UEFA-president Michel Platini lanserte lørdag tanken om å spre EM-sluttspillet i fotball i 2020 over hele Europa. Avgjørelsen vil trolig bli tatt rundt årsskiftet.

– Lytt nøye, for det jeg skal si kommer trolig til å overraske dere. Det er en idé jeg fikk for en stund siden, og styret har gitt meg tillatelse til å gå videre med det. I stedet for å ha EM-sluttspillet i ett eller to land, kan vi ha det i ulike vertsbyer over hele Europa, sa Platini på en velbesøkt pressekonferanse i Kiev.

– Det er foreløpig bare en idé, men vi er blitt enig om å diskutere det videre og tenke nøye gjennom de ulike sidene av det. Fram til desember skal vi drøfte det med alle de nasjonale forbundene, og så skal vi treffe en avgjørelse.

  • Hva tenker du om denne ideen til Platini? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Platini sa at han er lidenskapelig opptatt av tanken.

– Skal vi ha ett land med 12 vertsbyer, eller skal vi bruke 12-13 byer over hele Europa? Da blir det mye lettere økonomisk for det enkelte land. Men vi er ikke kommet så langt i planleggingen ennå. Vi skal utrede både de økonomiske og juridiske perspektivene, blant annet.

Billige flyreiser

Platini fikk spørsmål om det ikke blir mye dyrere for tilskuere og for mediene som skal dekke et EM.

– Som dere vet finnes det i dag billige flyselskaper. Det kan koste mindre å reise fra London til Donetsk enn fra Gdansk til Donetsk. Vi skal ha en stor debatt om dette, og så avgjør vi til slutt. Vi får se hva styret sier i januar, om det blir ett eller to vertsland eller et EM i hele Europa, svarte UEFA-presidenten.

En tyrkisk journalist uttrykte skuffelse, for Tyrkia har hatt sterke håp om å få EM i 2020.

– Det er en ganske tvetydig situasjon i Tyrkia, for dere søker både EM og OL. Vi kan ikke vente på IOKs avgjørelse i 2013, og vi vil ikke risikere at Tyrkia sier at de ikke kan arrangere EM likevel, fordi det skal være OL der samme år. Dette handler litt om ansvar, men det kan jo bli en vertsby i Tyrkia i et EM fordelt mellom mange land, sa Platini.

Neste EM går i hans hjemland Frankrike, da med 24 lag.

Teknologimotstand

UEFA-presidenten møtte pressen etter lørdagens styremøte, der det ble fattet flere vedtak. Blant annet gikk UEFA sterkt inn for at eksperimentet med to ekstra assistentdommere innføres. Styret ba også om at det åpnes for en åpen debatt om mållinjeteknologi før det eventuelt innføres.

International Board (IFAB), som administrerer fotballens regelverk, ventes å vedta innføring av mållinjeteknologi på et møte rett etter EM, og Platini er en knallhard motstander av det.

Styret formaliserte også kontrollorganet for klubbfinanser, vedtok å flytte den europeiske supercupen til midten av august fra 2014 og utpekte Cardiff til vertsby det året og Tbilisi i 2015. Styret godkjente også en klubbturnering for G19-lag etter mønster av mesterligaen, med start neste år.

Det ble vedtatt nøkler for fordeling av inntekter fra EM og europacupene, og UEFA besluttet å gi Irlands tilhengere en spesiell pris for sin entusiasme og oppførsel under EM.

Platini snakket lenge og varmt om årets EM-sluttspill, og brukte ord som «fantastisk», «unikt» og «beste noen gang».

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp