- Vi skal bli topp fire i verden i 2015

Even Pellerud er ansatt som ny hovedtrener for kvinnelandslaget i fotball. Det er en jobb han har hatt suksess med tidligere.

Even Pellerud

Even Pellerud er ny landslagssjef for kvinnelandslaget.

Foto: Michael Sohn / AP

– Jeg var litt overrasket over å bli spurt, men det var en veldig hyggelig overraskelse, sier Pellerud til NRK.

– Even innfridde de kravene vi stilte til den nye landslagssjefen. Den kravlista var lang og ambisiøs, vi ville ha en trener med lang nasjonal og internasjonal erfaring med gode resultater, og som er en tydelig leder. Vi føler at vi fant alt det i Even, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Fornøyd landslagskaptein

Landslagskaptein Ingvild Stensland er fornøyd med valget.

– Pellerud vet hva som skjer i kvinnefotballen omkring i verden. Det er positivt. Nå har vi en sjanse til å komme tilbake i toppen etter noen år der vi har prestert under pari. Nå blir det spennende å høre hvilke tanker og hvilken filosofi han har. Jeg gleder meg til å møte ham, sier Stensland til NRK.

Semb har vært mest i utlandet siden han sluttet som landslagssjef sist, i 1996. Derfor har han tatt med seg en internasjonal erfaring som er svært verdifull, mener Semb.

– Han har gode resultater

Nils Johan Semb og Even Pellerud

– Han har gode resultater internasjonalt, og er mannen vi mener skal føre Norge tilbake til toppen i kvinnefotball, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb om Even Pellerud (t.h.)

Foto: NFF

– Even har levert gode resultater både i Canada og i Trinidad og Tobago, og vi tror han kan ta gode erfaringer med seg derfra og inn i toppen av norsk kvinnefotball, sier toppfotballsjefen.

Han overtar etter Eli Landsem, som måtte gi seg i høst etter manglende tillit i spillergruppa.

Pellerud tok over landslaget rett etter EM i 1989, og under hans ledelse tok laget VM-gull (1995), VM-sølv (1993), OL-bronse (1996), EM-gull (1993) og EM-sølv (1991).

Han var trener til og med OL i 1996.

Vil sette nye standarder

– Det er tross alt 16 år siden sist jeg trente dette laget, og verden har forandret seg noe. Men fotball er fortsatt fotball.

– Hvilke ambisjoner har du?

– Norge har sakket noe akterut, men ved å sette nye standarder og nye krav og jobbe sammen mot det, skal vi nok utlikne avstanden fram til de beste. Den avstanden er ikke avskrekkende stor, sier Pellerud.

Semb er enig.

– Det blir tøffere og tøffere for hvert år i internasjonal kvinnefotball. For noen år siden var vi i medaljekampen alltid, det er vi ikke lenger. Toppnivået i kvinnefotballen er blitt veldig godt. Målet er å få Norge tilbake i medaljekampen i internasjonal fotball, sier Semb.

– Skal slåss om medaljer i neste VM

Nå ser han fram mot de tre mesterskapene som skal arrangeres i hans kontraktstid – EM i Sverige neste år, VM i Canada i 2015 og OL i Rio i 2016.

Første hovedmålet er VM, fram til da skal laget utvikles i en langsiktig strategi. På den veien blir EM i sommer et viktig delmål, uten at Semb vil konkretisere det i form av plassering.

– VM i 2015 blir hovedmålet. Der skal vi kjempe om medaljene, noe vi må for å komme til OL året etter. Det skal vi klare, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb

– Vi må jobbe for å bli bedre, raskere og ha bedre samhandling. Vi må sette større krav til den enkelte, vi må ha veltrente spillere og løpssterke spillere. Dette må vi sette sammen slik at vi får et godt lag også taktisk. Det er allerede gjort en god jobbe her før jeg kommer inn, men vi må bli litte bedre på alle områder, sier Pellerud.

Tettere samarbeid med klubbene

Han vil at spillerne skal få mer tid til å jobbe sammen, og han vil jobbe tettere sammen med klubbtrenerne.

– Vi må få dem med på laget. Ikke slik at vi skal overkjøre dem, men vi må skape et gjensidig arbeidsklima der både de og vi tjener på det, sier Pellerud.

Fra 1999 til 2008 var også treneren landslagssjef for det kanadiske kvinnelandslaget. Som aktiv fotballspiller representerte han Kongsvinger og Vålerenga.

Fotballnyheter