NRK Meny
Normal

«Panzer-Hagen» hevder å ha vært med på kampfiksing

Tidligere landslagsspiller Erik Hagen (38) sier til VG at han en gang ga 3000 dollar til en dommer for å sikre seier til Zenit St. Petersburg. Han og Jørgen Jalland hevder de flere ganger opplevde kampfiksing da de spilte i Russland.

Zenit St. Petersburg's goalkepper Vlacheslav Malafeev, left, and teammate Erik Hagen, right, react defeating Marseille 1-0 in their UEFA Cup, round of 16, first leg soccer match in Marseille, southern France, Thursday March 9, 2006. (AP Photo/Claude Paris)

Erik Hagen (til høyre) spilte tre sesonger i russiske Zenit St. Petersburg, hvor han var med på å vinne seriegull i 2007. Nå hevder han at ikke alt skjedde helt etter regelverket i den russiske toppserien.

LA MANGA, SPANIA, 20060204. La Manga-turnering fotball. Rubin Kazan (Russland) - Lillestrøm 0-2. Nordmannen Jørgen Jalland som spiller for det russiske laget Rubin Kazan i aksjon under treningskampen mellom Lillestrøm og Rubin Kazan på La Manga.Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Jørgen Jalland forteller at han ved én anledning tok imot penger fra et motstanderlag som ønsket at hans lag skulle vinne en kamp da han spilte i Russland.

– Det virket som om det ble avtalt i forkant hvem som skulle vinne serien, sier Erik Hagen til VG.

Han spilte for den russiske klubben Zenit St. Petersburg fra 2005 til 2008, mens Jørgen Jalland spilte for Rubin Kazan fra 2005 til 2006.

De var de to første norske spillerne i den russiske toppserien, og forteller nå avisen om det de mener var utbredt kampfiksing.

– Ga 3000 dollar til dommeren

Duoen mener de noen ganger kunne vite om kampen skulle vinnes eller tapes allerede etter ti minutters spill.

Hagen, som fikk kallenavnet «Panzer-Hagen» på fotballbanen, innrømmer at han selv bidro til fiksing ved én anledning - da Zenit St. Petersburg skulle spille UEFA-cupkamp.

– En av spillerne våre kjente dommeren. Bare det i seg selv er jo tvilsomt nok. Vi hadde noen vanvittige seiersbonuser i Europa, 12.000 dollar. Før kampen sier denne spilleren at hver av oss skulle gi 3000 doller av bonusen til dommeren, slik at vi vant, forteller han til VG.

Hagen sier han protesterte, men at laget ble enige om å gjennomføre likevel. Overfor avisen hevder han at motstanderne ble snytt for flere scoringer.

Etter kampen, som Zenit vant, skal den tidligere midtstopperen ha vært så forbannet at han knuste både dører og speil.

Han mener også laget hadde dommerne på sin side da de vant seriegull i 2007, og motsatt da CSKA vant tittelen året etter. Spesielt erindrer han mange merkelige offside-avgjørelser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erik Hagen (R) and Martin Skrtel of Zenit St.Petersburg pose with the trophy at their home stadium in St.Petersburg November 11, 2007. Zenit won the match against Saturn Ramenskoye during their Premier league soccer match in Moscow and to become Russian champions. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA)

Hagen med trofeet Zenit fikk da de vant gull i serien i 2007. Han innrømmer nå at seieren kom med en bismak.

Skal ha fått penger fra motstanderlag

Jørgen Jalland, som gjenkjenner Hagens erindringer, har også hørt om spillere som har fått beskjed før kamp om at det ville være lurt å legge seg ned i motstanderens straffefelt.

Han sier han selv aldri var med på å betale dommere, men ved ett tilfelle tok han imot penger for å vinne en kamp.

– Vi hadde spilt en kamp i Kaukasus og lå over på hotell. Plutselig banket kapteinen og visekapteinen på døren. I hånden hadde de en bunke med nystrøkne dollarsedler. De var fra et lag som sterkt hadde ønsket at vi vant vår kamp. Det gjorde vi, og alle de som hadde startet kampen fikk 7000 dollar. Vi som hadde startet på benken fikk 4000 dollar, forteller Jalland.

Begge understreker at de aldri fikk beskjed på forhånd om at kamputfallet var bestemt, men at de likevel følte at dette var vanlig.

VG har konfrontert både dommeren i oppgjøret Hagen forteller om og pressesjefen i Zenit. Begge avfeier historiene til de norske fotballspillerne, som nå har lagt opp.

Det europeiske fotballforbundet uttaler at de ikke kommenterer enkeltkamper med mindre det er iverksatt reaksjoner.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.