Nytt Europa-eventyr for Rosenborg?

På det beste har Rosenborg spilt strålende fotball og slått storklubber i mesterligaen, men det er også noen svarte kapitler i klubbens Europa-historie.

Gylden Rosenborg-årgang

Gylden Rosenborg-årgang.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Bent Skammelsrud

Bent Skammelsrud ble hyllet av publikum etter sin siste fotballkamp for Rosenborg

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Vegard Heggems 2-1-scoring på bortebane mot Milan i 1996-97-sesongen er vel den de aller fleste husker. Den første til at trønderne kuppet andreplassen i gruppen bak Porto på bekostning av Milan. For en av hovedpersonene sitter minnet fortsatt langt fremme i hukommelsen.

- Milan-kampen er det klare høydepunktet i mesterliga-karrieren min. Det var sikkert ikke den beste kampen vi har spilt, men det var hele greia med at vi overrasket dem på deres egen hjemmebane og gikk videre på bekostningen av dem, sier daværende kaptein Bent Skammelsrud til NRK.

- De slo oss 4-1 på Lerkendal og vi kom ned dit helt uten press på oss. Det var først da vi skjønte av vi kunne vinne at vi ble nervøse, men da var det bare 20 minutter igjen av kampen og vi klarte å ri av stormen, sier han videre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Startet med en kanon

Eventyret startet imidlertid året før med 2-1-seier over Blackburn. Ståle Stensaas sin legendariske venstrebeinskanon fire minutter før full tid sørget for at Rosenborg tok sin første seier i Mesterligaen.

Er gullalderen i Europa over for Rosenborg? Diskuter nederst i saken!

Seier over Real Madrid

Sesongen etter var heller ikke så dårlig for Rosenborg i mesterligaen. Hjemmeseire med 2-0 mot Real Madrid og 5-1 mot Olympiakos lar seg høre.

Spillere som Bent Skammelsrud, Runar Berg og Jahn Ivar "Mini" Jakobsen bringer fortsatt frem mange gode mesterligaminner for nordmenn.

RBK ble nummer to i gruppen det året, og Harald Martin Brattbakk, Sigurd Rushfeldt og Roar Strand scoret alle fire mål i gruppespillet.

Følg Europaligaen på NRKsport.no

Grisebank

Det finnes også noen øyeblikk fra mesterligaen som de fleste RBK-supportere helst vil glemme.

Spartak Moskva kom til Lerkendal i oktober 1995 og lå under 2-0 til pause etter scoringer av Løken og Brattbakk, men i 2. omgang snudde kampen totalt. Ballsikre russere spilte "ball i hatt" og vant til slutt 4-2.

Kampen mot Paris St. Germain på Parc des Princes 24. oktober 2000 er nok også en av de mørkere stundene. Vertene gav seg ikke før de hadde utspilt Rosenborg etter alle kunstens regler og vant 7-2. Nicolas Anelka scoret to av målene for frankmennene.

Lengre mellom høydepunktene

De siste fem årene har det vært lengre mellom høydepunktene for Rosenborg. De har ikke vært like suverene i eliteserien, de har faktisk ikke vunnet alle årene. Vålerenga, Brann og Stabæk har kapret gullet, men de har ikke klart å kvalifisere seg til mesterligaen.

Rosenborg ble også et nummer for små i mesterliga-kvalifiseringskampene mot FC København, men i gruppe med Atletico Madrid og Bayer Leverkusen møter de motsandere som fortsatt kan gi gyldne øyeblikk i norsk fotballhistorie.

- De har et godt lag ut fra norsk standard, men de får virkelig bryne seg når de nå møter god europeiske motstandere. Jeg mener at norsk fotball er i nede i en bølgedal, men Rosenborg kon motbevise det i kveld, sier den gamle midtbanesjefen Skammelsrud som skal følge sitt gamle lag fra på TV fra sofaen.

Er gullalderen i Europa over for Rosenborg? Diskuter her!

Fotballnyheter