Hopp til innhold

For 41 år siden ble denne kvinnen historisk

Ikke mange har hørt om henne som fotballspiller, men Sif Kalvø (61) ble Norges første kvinnelige proff da hun undertegnet for italienske Lazio i 1972.

Sif Kalvø var Norges første kvinnelige fotballproff.I 1973 ble dette programmet sendt på NRK. Det handlet om Kalvøs fotballkarriere i Italia. Programmet ble presentert av Rolf Hovden.

VIDEO: I 1973 ble dette programmet om Sif Kalvø sendt på NRK. Det handlet om Kalvøs fotballkarriere i Italia. Programmet ble presentert av Rolf Hovden.

– Jeg trodde det kun var en spøk, forteller hun til NRK.

Kalvø er opprinnelig fra Ålesund, men i dag bor hun i Lørenskog og jobber som rådgiver ved en videregående skole i Oslo.

For 41 år siden skapte hun imidlertid overskrifter da hun som 20-åring ble Norges aller første kvinnelige fotballproff som spiller for det kjente italienske laget Lazio i Roma.

Norske og kvinnelige fotballproffer var nemlig ikke hverdagskost på 70-tallet.

Norske kvinner hadde ennå ikke fått sin egen serie og landslaget spilte sin første offisielle kamp i 1978.

– Heldigvis har kvinnefotballen utviklet seg siden da, smiler Kalvø.

– Når jeg ser alt de kvinnelige fotballspillerne får være med på nå, så skulle jeg nok ønske at foreldrene mine hadde skapt meg noen tiår senere, innrømmer hun.

Ble oppdaget

Kalvø ble oppdaget av den tidligere Italia-proffen, landslagssjefen og sportsjournalisten Ragnar Larsen.

Han så Kalvø i en turnering i 1972 og ble imponert over det hun presterte på banen.

– Det var bare tilfeldigheter. Vi var en vennegjeng fra Ålesund som plutselig fant ut at vi skulle dra til Oslo og være med på det uoffisielle norgesmesterskapet, husker hun.

Men Larsen hadde gode kontakter i Roma, og plutselig en dag fikk Kalvø en uventet telefon.

– Vil du reise til Roma, var spørsmålet. Jeg trodde det kun var en spøk, så jeg svarte at det ville jeg selvfølgelig. Og for å si det kort, så dro jeg til Roma 4. september 1972, forteller hun.

– Norsk lærerlønn

Tiden som fotballproff i Lazio ble ikke noen luksustilværelse for sunnmørskvinnen om man skal sammenlikne med dagens overbetalte (mannlige) fotballstjerner.

– Nei, jeg pleide å sammenligne lønna med en norsk lærerlønn. Men jeg bodde gratis og hadde litt i månedslønn. Jeg hadde også seks, sju hjemreiser per år og fikk ta med meg familie når jeg måtte ønske det, sier hun.

Etter proffeventyret i Roma ble hun solgt til klubben Lecce.

Hun trivdes imidlertid aldri, og etter et kort opphold der bestemte fotballspilleren seg for å vende hjem til Norge.

Siden byttet hun ut fotballen til fordel for håndballen, der hun også ble en foregangskvinne.

Kalvø ble internasjonal håndballdommer i 1996, og har dømt flere EM-kamper. Hun har også vært internasjonal delegat i Håndballforbundet.

– God nok for landslaget

Nå som vi skriver 2013 er det igjen duket for et nytt fotball-EM for kvinner, 41 år etter at Norge fikk sin første kvinnelige fotballproff, og pioneren kan konstatere at kvinnefotballen har tatt sjumilssteg siden 1972.

Kalvø mener det har skjedd en revolusjonerende utikling innen teknikk, taktikk og styrke.

– Jentene som spiller nå har nesten fått fotball inn med morsmelken. Vi begynte i 9-10-årsalderen, forteller hun.

– Det er nesten en skandale å se på det vi gjorde på 70-tallet.

– Hvor god hadde du vært i dag som 20-åring?

– Jeg mener og tror at jeg har balltalent. Jeg liker å trene, og jeg ser ikke bort ifra at jeg hadde greid å spille meg inn på landslaget, smiler hun.

Sif Kalvø var Norges første kvinnelige fotballproff og spilte i Italia i perioden 1972-1975. Reporter: Arnfinn Fagerli. Foto: Per Onsheim.

VIDEO: - Kvinnefotballen har utviklet seg voldsomt, mener tidligere Italia-proff Sif Kalvø.

Fotball

 • Avis: PL-klubber vil forby bettingsponsorer på draktene

  Klubbene i Premier League er enige om en avtale som gjør at gamblingselskap ikke skal få lov til å fronte seg som hovedsponsor på klubbenes drakter.

  Ifølge The Times skal klubbene møtes torsdag, og en endelig avtale er ventet å komme på plass. Et eventuelt vedtak kan måtte vente til juni når Premier League har sitt sommermøte. Endringene skal foregå over en treårsperiode.

  8 av 20 klubber i toppdivisjonen har et gamblingselskap som hovedsponsor på drakten. Av de åtte er Fulham og Newcastle, men det er fra før bestemt at de skal ha andre sponsorer fra neste sesong.

  Det er likevel ventet at de klubbene som fortsatt ønsker det, vil få lov til å ha gamblingsponsor på ermene på drakten. Sponsorendringene i den engelske toppfotballen kommer av at den britiske regjeringen utarbeider et lovforslag som vil forby reklame for gambling.

  Ifølge The Times har en ikke navngitt klubb opplyst om at de mister rundt 130 millioner kroner i inntekt om de mister sin sponsor. (NTB)

  Britain Soccer Conference League
  Foto: Kin Cheung / AP
 • City taus om Haaland før nøkkelkamp

  Det er helt stille rundt Erling Braut Haalands skadesituasjon to dager før oppgjøret mot Liverpool.

  Haaland var ikke med på et bilde eller nevnt i tekst på Citys hjemmeside etter onsdagens treningsøkt.

  Haaland meldte forfall til landskampene mot Spania og Georgia på grunn av en lyskeskade.

  Manchester City ligger åtte poeng bak (med én kamp mindre spilt) serieleder Arsenal og tåler trolig ikke et tap mot Liverpool om det skal bli ligagull.

  Fredag klokken 14.30 holder City-manager Pep Guardiola en pressekonferanse, og der vil Haaland-spørsmålene bli helt sentrale. (NTB)

  FA Cup - Quarter-Final - Manchester City v Burnley
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Messi feiret sitt 100. landslagsmål med hattrick

  I løpet av 17 minutter scoret Lionel Messi tre mål mot Curaçao i 7-0-seieren natt til onsdag. Det sendte han opp på 100 mål i den argentinske landslagstrøya.

  Den sju ganger Ballon d'Or-vinneren åpnet målfesten etter bare 20 minutter.

  Knappe femten minutter senere gjorde den 35 år gamle magikeren 3-0, før han fullførte hattricket sitt fire minutter senere da han la på til 5–0.

  Nicolás González, Enzo Fernández, Ángel Di María og Gonzalo Montiel noterte seg også på scoringslisten.

  Messis 100. landslagsmål kommer 17 år etter at han gjorde sitt første mål for Argentina i et 2-3-tap mot Kroatia i mars 2006.

  Tirsdagens hat-trick var Messis sjuende for Argentina.

  Messi har scoret flere mål for det argentinske landslaget enn de to neste på listen til sammen.

  Gabriel Batistuta endte karrieren på 56 mål for Argentina, mens Sergio Agüero nådde 41 mål før han måtte legge opp i desember på grunn av hjerteproblemer.

  På listen over de mest scorende landslagsspillerne gjennom tidene er Messi fortsatt nummer tre. Cristiano Ronaldo ligger på førsteplass med 122 mål for Portugal, mens Ali Daei er nummer to med 109 mål for Iran. (NTB)

  Argentina Curacao Soccer
  Foto: Nicolas Aguilera / AP
 • Renard forlater Saudi-Arabia – skal ta over Frankrikes kvinnelandslag

  Hervé Renard slutter i jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i fotball for å ta over jobben som trener for Frankrikes kvinnelandslag.

  Det opplyser Saudi-Arabias fotballforbund (SAFF) tirsdag.

  Den 54 år gamle franskmannen fikk jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i juli 2019 og ledet laget til sin berømte 2-1-seier over Argentina i gruppespillet i fjorårets VM i Qatar.

  SAFF sier i en uttalelse på Twitter at de har gått med på å Renards forespørsel om å slutte i jobben, og legger til at de ønsker ham suksess i sin videre karriere.

  – Renard har et tilbud fra det franske fotballforbundet og har uttrykt at han ønsker å takke ja til den muligheten, sier SAFF-president Yasser Al-Misehal til saudisk TV.

  Det franske fotballforbundet ga trener Corinne Diacre sparken tidligere i mars etter at kaptein Wendie Renard gikk ut og sa at hun ikke ville spille for landslaget så lenge Diacre var trener. (NTB)

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Skottland åpnet EM-kvalifiseringen med seier

  Skottlands fotballherrer hadde bra kontroll hjemme mot Kypros og vant 3-0 i den første kampen i Norges EM-kvalifiseringsgruppe.

  Det første målet ordnet John McGinn da han løp inn et innlegg fra Andy Robertson etter 20 minutter. Senere brente skottene en del sjanser, og de skapte spenning for seg selv ved ikke å punktere kampen.

  Tre minutter kom imidlertid en forløsende scoring ved innbytter Scott McTominay. Han kom på løp og satte ballen i mål etter fint forarbeid av Ryan Christie og Lyndon Dykes.

  Manchester United-profilen var på farten igjen på overtid og styrte inn 3-0. Dermed ble det en meget trygg seier for hjemmelaget.

  Fem minutter på overtid ble Nicholas Ioannou utvist etter å ha fått sitt annet gule kort.

  Kypriotene skapte få farligheter og får det trolig svært tøft i en gruppe som foruten Skottland består av Norge, Spania og Georgia.

  Scotland Cyprus Euro 2024 Soccer
  Foto: Jane Barlow / AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund