NRK Meny
Normal

For 41 år siden ble denne kvinnen historisk

Ikke mange har hørt om henne som fotballspiller, men Sif Kalvø (61) ble Norges første kvinnelige proff da hun undertegnet for italienske Lazio i 1972.

Sif Kalvø var Norges første kvinnelige fotballproff.I 1973 ble dette programmet sendt på NRK. Det handlet om Kalvøs fotballkarriere i Italia. Programmet ble presentert av Rolf Hovden.

VIDEO: I 1973 ble dette programmet om Sif Kalvø sendt på NRK. Det handlet om Kalvøs fotballkarriere i Italia. Programmet ble presentert av Rolf Hovden.

– Jeg trodde det kun var en spøk, forteller hun til NRK.

Kalvø er opprinnelig fra Ålesund, men i dag bor hun i Lørenskog og jobber som rådgiver ved en videregående skole i Oslo.

For 41 år siden skapte hun imidlertid overskrifter da hun som 20-åring ble Norges aller første kvinnelige fotballproff som spiller for det kjente italienske laget Lazio i Roma.

Norske og kvinnelige fotballproffer var nemlig ikke hverdagskost på 70-tallet.

Norske kvinner hadde ennå ikke fått sin egen serie og landslaget spilte sin første offisielle kamp i 1978.

– Heldigvis har kvinnefotballen utviklet seg siden da, smiler Kalvø.

– Når jeg ser alt de kvinnelige fotballspillerne får være med på nå, så skulle jeg nok ønske at foreldrene mine hadde skapt meg noen tiår senere, innrømmer hun.

Ble oppdaget

Kalvø ble oppdaget av den tidligere Italia-proffen, landslagssjefen og sportsjournalisten Ragnar Larsen.

Han så Kalvø i en turnering i 1972 og ble imponert over det hun presterte på banen.

– Det var bare tilfeldigheter. Vi var en vennegjeng fra Ålesund som plutselig fant ut at vi skulle dra til Oslo og være med på det uoffisielle norgesmesterskapet, husker hun.

Men Larsen hadde gode kontakter i Roma, og plutselig en dag fikk Kalvø en uventet telefon.

– Vil du reise til Roma, var spørsmålet. Jeg trodde det kun var en spøk, så jeg svarte at det ville jeg selvfølgelig. Og for å si det kort, så dro jeg til Roma 4. september 1972, forteller hun.

– Norsk lærerlønn

Tiden som fotballproff i Lazio ble ikke noen luksustilværelse for sunnmørskvinnen om man skal sammenlikne med dagens overbetalte (mannlige) fotballstjerner.

– Nei, jeg pleide å sammenligne lønna med en norsk lærerlønn. Men jeg bodde gratis og hadde litt i månedslønn. Jeg hadde også seks, sju hjemreiser per år og fikk ta med meg familie når jeg måtte ønske det, sier hun.

Etter proffeventyret i Roma ble hun solgt til klubben Lecce.

Hun trivdes imidlertid aldri, og etter et kort opphold der bestemte fotballspilleren seg for å vende hjem til Norge.

Siden byttet hun ut fotballen til fordel for håndballen, der hun også ble en foregangskvinne.

Kalvø ble internasjonal håndballdommer i 1996, og har dømt flere EM-kamper. Hun har også vært internasjonal delegat i Håndballforbundet.

– God nok for landslaget

Nå som vi skriver 2013 er det igjen duket for et nytt fotball-EM for kvinner, 41 år etter at Norge fikk sin første kvinnelige fotballproff, og pioneren kan konstatere at kvinnefotballen har tatt sjumilssteg siden 1972.

Kalvø mener det har skjedd en revolusjonerende utikling innen teknikk, taktikk og styrke.

– Jentene som spiller nå har nesten fått fotball inn med morsmelken. Vi begynte i 9-10-årsalderen, forteller hun.

– Det er nesten en skandale å se på det vi gjorde på 70-tallet.

– Hvor god hadde du vært i dag som 20-åring?

– Jeg mener og tror at jeg har balltalent. Jeg liker å trene, og jeg ser ikke bort ifra at jeg hadde greid å spille meg inn på landslaget, smiler hun.

Sif Kalvø var Norges første kvinnelige fotballproff og spilte i Italia i perioden 1972-1975. Reporter: Arnfinn Fagerli. Foto: Per Onsheim.

VIDEO: - Kvinnefotballen har utviklet seg voldsomt, mener tidligere Italia-proff Sif Kalvø.

Fotballnyheter