Norge vant etter keepertabbe

En gedigen keepertabbe sørget for at Norge slo Portugal 1-0 i EM-kvalifiseringskampen tirsdag.

NRKsport.no fulgte kampen spark for spark

- Vi var veldig nær drømmen om seks poeng til oss og ett poeng til de andre, men den brast i på overtid i Danmark hørte vi. Seks poeng på to kamper er likvel i overkant og ganske utrolig. Jeg hadde håpet på fire etter to kamper og så får vi seks, sa en fornøyd Egil Olsen til NRK etter kampen.

Det norske fotballpublikummet ble dermed vitner til at Norge tok en ny stor fotballskalp under Drillos ledelse.

Tirsdagens seier over fotballstormakten Portugal føyer seg inn i rekken sammen med triumfene over Italia (91), Nederland (92), England (93), Brasil (97), Tyskland (09) og Frankrike (10).

Med to seire på to forsøk har Egil Olsens menn fått en strålende start på EM-kvalifiseringen, men en gavepakke av Portugals Eduardo var hovedgrunnen til at det ble norsk seier.

- Hvis jeg tidligere har sagt at vi har 50-50 prosents sjanse til å gå til EM, men nå tror jeg at den er nærmere 60-40, sa Drillo etter litt hoderegning.

Gratulér Drillo og de norske spillerne nederst i saken!

Krigeren Carew

John Carew skal også få en en stor del av æren til seieren, selv om det var Erik Huseklepp som ble målscorer.

Carew jaget det som så ut som et sikkert tilbakespill, men i stede for å klarere ballen skjøt en klønete Eduardo den i nordmannens bein. Returen havnet i beina på Erik Huseklepp, som satte ballen enkelt i mål.

- Herregud så deilig. Det var en jobbeseier, sa en strålende glad Huseklepp til NRK mens han vinket til et fullsatt publikum på Ullevaal.

John Carew i aksjon mot Portugals keeper Eduardo

John Carew i aksjon mot Portugals keeper Eduardo, mens Erik Huseklepp (t.h.)er våken og vil sette ballen i åpent mål

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Portugal spilte seg til kampens første sjanse da Meirelse etter fire minutter plutselig stod alene på 13 meter, men han ble så overrasket da han fikk ballen at skuddet gikk over målet til Jon Knudsen.

Skumle innkast

Norge svarte raskt, og Morten Gamst Pedersens lange innkast lagde problemer for det portugisiske forsvaret minutter seinere.

Brede Hangeland var nær vet at stussens hans fant veien til mål, mens en portugisisk forsvarer holdt på å kløne ballen i eget mål vend neste forsøk.

Portugal tok etter hvert kommandoen på kampen, og de gangene Norge fikk ballen mistet man den nesten med en gang. Feilpasningene florerte og Norge fikk ikke etablert noe skikkelig spill de første 20 minuttene.

Keepertabbe

Portugals keeper Eduardo depper

Portugals keeper Eduardo hadde ingen god dag på Ullevaal

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Det var likevel en skikkelig portugisisk tabbe som først skulle bli avgjørende. John Carew fulgte opp et tilbakespill som det så ut som keeper Eduardo hadde full kontroll på, men han skjøt ballen i den lange beina til Carew. Ballen gikk bort til Erik Huseklepp som hadde en enkel jobb med å sette ballen i det åpne målet.

Tidlige bytter

Egil Drillo Olsen fikk likevel noe å tenke på da han måtte foreta to bytter før det var spilt 36 minutter. Kjetil Wæhler måtte ut med hodeskade, mens John Carews kne bare holdt en halvtimes spill. Vadim Demidov kom inn som midtstopper, mens Mohammed Abdellaoue som startet på tross målet mot Island, kom inn for Carew.

- Vi mister mulighetene til å prege kampen etter byttene i 1. omgang. Vi kunne dermed ikke gjøre bytte før helt mot slutten av kampen. De som kom inn gjorde imidlertid en veldig god jobb, sa Egil Olsen.

Nesten Huseklepp-dobbel

Like etter at den franske dommeren hadde blåst i gang 2. omgang var Erik Huseklepp bare centimetere fra å bli tomållsscorer. Han fikk ballen på høyrekanten av 16-meteren, men skuddet snek seg på utsiden av stolpen. Moa fikk også en gratismulighet da ballen litt heldig falt ned der hvor han stod, men han kom for nær målvakten og skuddet gikk utenfor.

Annullert

Frustrerte portugisere fikk mindre og mindre til utover i omgangen, og det norske forsvaret hadde stort sett god kontroll. Jon Knudsen hadde heller ikke noen problemer på de langskuddene som kom. Den eneste gangen han slapp ballen og Meireles satte returen i mål, vinket linjemannen korrekt for offside på portugiseren.

Advarer

Nærmere mål kom ikke Portugal og må innse at de har fått en elendlig start på denne EM-kvalifiseringen. De står bare med et poeng etter to kamper,men Norge har seks.

Danmark som er regnet som en av gruppefavorittene var heldige som vant sin første kamp i denne kvalifisering. Island ble slått med 1-0 etter en scoring på overtid i Parken.

- Men nå må ikke dere kjøre oss helt opp i skyene og tro at det blir et lett match mot Kypros. Hjemme er Kypros bra, advarte Olsen.

Les: Kypros sjokkerte Portugal

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Hege Riises lag tapte

  Englands landslagskvinner tapte 3-1 for Frankrike i ein privatkamp i Caen fredag. Frankrike leia 2-0 før Fran Kirby gav Hege Riises lag håp med si straffescoring. Men like før slutt sikra heimelaget sigeren.

  Riise og England skal møte Canada tysdag.

  Hege Riise
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Pellegrino scora to i Saudi-Arabia

  Amahl Pellegrino scora sine to første mål i den saudiarabiske ligaen i kveld. Hans klubb Damac slo Al-Nassr 3-2.

  Han scora det første stter sju minutt og sigersmålet som gav 3-2 etter 62 minutt.

  Kampen var Pellegrinos niande etter overgangen frå Kristiansund i januar.

  Eliteserien fotball 2020, Kristiansund - Bodø/Glimt (2-3).
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • La Liga fant ikke bevis for rasisme

  Torsdag ble det klart at La Liga ville benytte munnavlesere for å undersøke om Cádiz-spilleren Juan Cala opptrådte rasistisk mot Valencia-spiller Mouctar Diakhaby.

  Men det er ikke ble funnet noe straffbart. Det kommer fram i et brev fra La Liga.

  ckzL54XDkFA
  Foto: Michel Spingler / AP
 • Alonso frikjent for skattesvindel

  Den tidligere fotballspilleren Xabi Alonso ble i 2016 siktet for skatteunndragelse. Fem år senere er han nå frikjent av en spansk domstol.

  Den tidligere Liverpool-stjernen var tiltalt for skattefusk i forbindelse med sponsoravtaler.

  .
  Foto: Paul Childs / Reuters