Norge vant etter keepertabbe

En gedigen keepertabbe sørget for at Norge slo Portugal 1-0 i EM-kvalifiseringskampen tirsdag.

NRKsport.no fulgte kampen spark for spark

- Vi var veldig nær drømmen om seks poeng til oss og ett poeng til de andre, men den brast i på overtid i Danmark hørte vi. Seks poeng på to kamper er likvel i overkant og ganske utrolig. Jeg hadde håpet på fire etter to kamper og så får vi seks, sa en fornøyd Egil Olsen til NRK etter kampen.

Det norske fotballpublikummet ble dermed vitner til at Norge tok en ny stor fotballskalp under Drillos ledelse.

Tirsdagens seier over fotballstormakten Portugal føyer seg inn i rekken sammen med triumfene over Italia (91), Nederland (92), England (93), Brasil (97), Tyskland (09) og Frankrike (10).

Med to seire på to forsøk har Egil Olsens menn fått en strålende start på EM-kvalifiseringen, men en gavepakke av Portugals Eduardo var hovedgrunnen til at det ble norsk seier.

- Hvis jeg tidligere har sagt at vi har 50-50 prosents sjanse til å gå til EM, men nå tror jeg at den er nærmere 60-40, sa Drillo etter litt hoderegning.

Gratulér Drillo og de norske spillerne nederst i saken!

Krigeren Carew

John Carew skal også få en en stor del av æren til seieren, selv om det var Erik Huseklepp som ble målscorer.

Carew jaget det som så ut som et sikkert tilbakespill, men i stede for å klarere ballen skjøt en klønete Eduardo den i nordmannens bein. Returen havnet i beina på Erik Huseklepp, som satte ballen enkelt i mål.

- Herregud så deilig. Det var en jobbeseier, sa en strålende glad Huseklepp til NRK mens han vinket til et fullsatt publikum på Ullevaal.

John Carew i aksjon mot Portugals keeper Eduardo

John Carew i aksjon mot Portugals keeper Eduardo, mens Erik Huseklepp (t.h.)er våken og vil sette ballen i åpent mål

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Portugal spilte seg til kampens første sjanse da Meirelse etter fire minutter plutselig stod alene på 13 meter, men han ble så overrasket da han fikk ballen at skuddet gikk over målet til Jon Knudsen.

Skumle innkast

Norge svarte raskt, og Morten Gamst Pedersens lange innkast lagde problemer for det portugisiske forsvaret minutter seinere.

Brede Hangeland var nær vet at stussens hans fant veien til mål, mens en portugisisk forsvarer holdt på å kløne ballen i eget mål vend neste forsøk.

Portugal tok etter hvert kommandoen på kampen, og de gangene Norge fikk ballen mistet man den nesten med en gang. Feilpasningene florerte og Norge fikk ikke etablert noe skikkelig spill de første 20 minuttene.

Keepertabbe

Portugals keeper Eduardo depper

Portugals keeper Eduardo hadde ingen god dag på Ullevaal

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Det var likevel en skikkelig portugisisk tabbe som først skulle bli avgjørende. John Carew fulgte opp et tilbakespill som det så ut som keeper Eduardo hadde full kontroll på, men han skjøt ballen i den lange beina til Carew. Ballen gikk bort til Erik Huseklepp som hadde en enkel jobb med å sette ballen i det åpne målet.

Tidlige bytter

Egil Drillo Olsen fikk likevel noe å tenke på da han måtte foreta to bytter før det var spilt 36 minutter. Kjetil Wæhler måtte ut med hodeskade, mens John Carews kne bare holdt en halvtimes spill. Vadim Demidov kom inn som midtstopper, mens Mohammed Abdellaoue som startet på tross målet mot Island, kom inn for Carew.

- Vi mister mulighetene til å prege kampen etter byttene i 1. omgang. Vi kunne dermed ikke gjøre bytte før helt mot slutten av kampen. De som kom inn gjorde imidlertid en veldig god jobb, sa Egil Olsen.

Nesten Huseklepp-dobbel

Like etter at den franske dommeren hadde blåst i gang 2. omgang var Erik Huseklepp bare centimetere fra å bli tomållsscorer. Han fikk ballen på høyrekanten av 16-meteren, men skuddet snek seg på utsiden av stolpen. Moa fikk også en gratismulighet da ballen litt heldig falt ned der hvor han stod, men han kom for nær målvakten og skuddet gikk utenfor.

Annullert

Frustrerte portugisere fikk mindre og mindre til utover i omgangen, og det norske forsvaret hadde stort sett god kontroll. Jon Knudsen hadde heller ikke noen problemer på de langskuddene som kom. Den eneste gangen han slapp ballen og Meireles satte returen i mål, vinket linjemannen korrekt for offside på portugiseren.

Advarer

Nærmere mål kom ikke Portugal og må innse at de har fått en elendlig start på denne EM-kvalifiseringen. De står bare med et poeng etter to kamper,men Norge har seks.

Danmark som er regnet som en av gruppefavorittene var heldige som vant sin første kamp i denne kvalifisering. Island ble slått med 1-0 etter en scoring på overtid i Parken.

- Men nå må ikke dere kjøre oss helt opp i skyene og tro at det blir et lett match mot Kypros. Hjemme er Kypros bra, advarte Olsen.

Les: Kypros sjokkerte Portugal

Fotball

 • Vilde Bøe Rise United-aktuell

  Landslagsspiller Vilde Bøe Risa (25) er i ferd med å skrive under for Manchester United, melder BA og TV 2.

  Bergensavisen omtalte saken først og erfarer at Risa innen kort tid skriver under for United. Også TV 2 erfarer at hun skriver under for klubben dersom alle detaljer går i boks.

  Risa var en av nøkkelspillerne da Göteborg vant Damallsvenskan i fjor. Klubben er siden blitt oppløst og innlemmet i Häcken. Risa har vært klubbløs siden desember.

  Verken spilleren selv eller hennes rådgiver Stig Lillejord ønsker å kommentere saken.

  Vilde Bøe Risa
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Spansk motstand for Molde

  Molde tok seg videre på imponerende vis i 16-delsfinalen mot Hoffenheim torsdag kveld.

  Derfor var de i potten sammen med flere store lag da trekningen til 8-delsfinalene ble trukket fredag.

  Manchester United var også med i trekningen, og mange hadde nok håpet at Ole Gunnar Solskjær skulle få et gjensyn med gamleklubben.

  Slik ble det ikke. Molde fikk spansk motstand i Granada. Manchester United fikk en enda tøffere trekning og skal møte Zlatan Ibrahimovic og Milan.

  Disse møtes:

  Ajax – Young Boys

  Dynamo Kiev – Villarreal

  Roma – Sjakhtar Donetsk

  Olympiakos – Arsenal

  Dinamo Zagreb – Tottenham

  Manchester United – Milan

  Slavia Praha – Rangers

  Granada – Molde

  Molde
  Foto: Ralph Orlowski / AFP
 • To Molde-spillere på ukas lag

  To Molde-spillere har fått plass på ukas lag i europaligaen etter sensasjonseieren over Hoffenheim i 16-delsfinalen.

  Molde tok seg videre til åttedelsfinalen med en sterk prestasjon og 2-0-seier borte mot Hoffenheim torsdag. Det ga avansement etter 3-3 i første kamp, som ble spilt i Spania på grunn av norske koronaregler.

  Keeper Andreas Linde og tomålsscorer Eirik Ulland Andersen får plass på rundens lag i europaligaen, som offentliggjøres av Uefa.

  Europa League - Round of 32 Second Leg - TSG 1899 Hoffenheim v Molde
  Foto: Ralph Orlowski / Reuters
 • Haugesund lanserer eget kvinnelag

  Eliteserieklubben Haugesund oppretter et eget kvinnelag som skal inn i seriesystemet. Ambisjonene er å få et elitelag også på kvinnesiden.

  Haugesund er siste klubb ut i rekken av lag med en elitesatsing for både kvinner og menn. Etableringen av FK Haugesunds kvinnelag skjer i samarbeid med moderklubbene SK Haugar og SK Djerv 1919.

  Laget tar over Haugars plass i seriesystemet og vil trolig starte på nivå tre i det norske seriesystemet.

  Eliteserien i fotball 2020: Kristiansund - Haugesund (1-3)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Liverpool-kapteinen må opereres

  Jordan Henderson trengte operasjon for sin lårskade, slik Liverpool fryktet. Han er i første omgang ute i en måned, men kan være ferdigspilt for sesongen.

  Liverpools skademareritt ser ikke ut til å ha noen ende. Forrige helg hinket Henderson av banen i 0-2-tapet hjemme mot byrival Everton. Lagkapteinen ble byttet ut etter en halvtime.

  30-åringen er siden blitt grundig undersøkt. Resultatet ble at han måtte gjennom en operasjon i den store lårmuskelen som strekker seg opp til lysken.

  Ifølge flere engelske medier ligger Henderson an til å miste resten av Premier League-sesongen.

  Premier League - Liverpool v Everton
  Foto: Phil Noble / Reuters