NRK Meny
Normal

Norge møter Tyskland i VM-kvaliken

– Målet blir andreplass i gruppa, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Tyskland

REGJERENDE MESTER: Tyskland vant forrige VM i Brasil i 2014 og er soleklare favoritter i Norges VM-kvalifiseringsgruppe til Russland-VM om tre år. Gruppene ble trukket lørdag kveld.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Det blir storfint besøk på Ullevaal når Tyskland kommer i neste års VM-kvalifisering.

– Totalt sett en morsom gruppe med mange spennende kamper, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo til fotball.no etter trekningen i St.Petersburg lørdag kveld.

Men:

– Vi fikk veldig tøff motstand fra seedingsnivå en. Det at vi møter den regjerende verdensmesteren gjør at det blir svært vanskelig å vinne gruppen, legger han til.

Dette er Norges gruppe:

Per-Mathias Høgmo

2. PLASS: Norge og landslagssjef Per-Mathias Høgmo må regne med å kjempe om 2. plassen i VM-kvalifiseringsgruppa. Åtte av de ni bete toerne spiller playoff om VM-plass i 2018.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Det er ingen tvil om den regjerende verdensmester Tyskland er soleklar favoritt i gruppe C, men bortsett fra det var Norge heldige med trekningen av VM-kvalifiseringsgruppene til fotball-VM i Russland i 2018.

– For oss er andreplassen og playoff-spill et naturlig mål. Det bør være innenfor rekkevidde, sier Høgmo.

– En ekstrem inspirasjon

Fra seedingsnivå to og tre kunne det blitt blant annet Frankrike, Spania, Polen eller Italia. I stedet slapp Norge unna med Tsjekkia og Nord-Irland.

– Vi har en offensiv ambisjon om andreplassen og det er noe skikkelig å strekke seg etter. Samtidig blir det en ekstrem inspirasjon for et ungt norsk landslag å spille mot Tyskland, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NRK.

Bare 13 VM-plasser

Han understreker at selv om Norge var rimelig heldig med trekning, er det vanskelig å komme til VM.

– Det er et trangt nåløye, sier Semb.

Sammenlignet med veien til EM er veien til VM mye lengre. I et EM kjemper man om 23 plasser til mesterskapet, mens til VM har de europeiske landslagene bare 13 plasser å kjempe om.

Dette er en ny utvikling som Semb tror vil fortsette i fremtiden.

– Europa har vært ganske dominerende i de siste verdensmesterskapene. Samtidig skal man også gjøre det til en verdensfest, sier Semb som ikke vil mene så mye om det han kaller fotballpolitikk.

– Man får heller kjempe for de sjansene man får, sier han.

Norge må bli en av de åtte beste toerne. Reglene er, som før, at den dårligste av de ni toerne i kvalik-gruppene ikke får spille playoff.

De åtte beste spiller mot hverandre hjemme og borte og avgjør hvem som får de fire siste plassene fra Europa i verdensmesterskapet om tre år.

Gruppevinnerne går direkte til VM.

Blatter og Putin

BESTEMT:– La meg bare forsikre dere en siste gang om at Russland kommer til å arrangere dette mesterskapet, sa Russlands president Vladimir Putin i sin tale før trekningen av VM-kvalifiseringsgruppene til VM i Russland i 2018. Til høyre presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) Sepp Blatter.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.