Neymar og Brasils drømmekveld

Neymar og Brasil lekte seg med Spanias stjernegalleri i finalen i prøve-VM. Brasil viser dermed at de er i rute før neste års VM på hjemmebane.

Se sammendrag fra Confederation Cup finalen her;
Brasil tidvis rundspilte Spania i denne meget underholdende finalen.
Redigering: Petter Misje

Neymar ga pokalen et skikkelig kyss på podiet etter drømmefinalen. Brasil knuste Spania 3–0 i prøve-VM-finalen – og i en av hovedrollene var selvfølgelig Neymar.

Alt lå til rette for en drømmefinale på Maracanã. Brasil mot Spania. Neymar, Fred og Hulk mot Xavi, Iniesta og Torres. Og for en finale det ble!

Brazil Soccer Confed Cup Brazil Spain

Slik så det ut da Neymar feiret 2-0-målet.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

Brasil viste definitivt at de til å regne med i neste års VM på hjemmebane. Gultrøyene banket de regjerende Europa- og verdensmesterne 3–0 til ellevill jubel fra hjemmepublikummet på gigantarenaen i Rio de Janeiro.

Spania hadde før denne kampen spilt utrolige 29 kamper uten å ha tapt.

Gledesscenene var enorme da dommeren blåste av kampen. Brasils stjernespillere kastet seg i armene på hverandre og danset på gresset til brasilianske sambarytmer.

– Ingen forventet en slikt resultat – ikke mot verdensmesteren. Men la oss ikke ta helt av, sier Brasils trener Luis Felipe Scolari ydmykt ifølge FIFA.com.

I hovedrollen i finalen var – selvfølgelig – Neymar. Unggutten, som virkelig har imponert en hel fotballverden i denne turneringen, hadde all grunn til å juble. Den ferske Barcelona-angriperen ble kåret til prøve-VMs beste spiller og spilte en stor finale.

Neymar var involvert i alle tre målene til Brasil. Han scoret lagets andre mål i kampen på vakkert vis da han banket ballen i mål bak en sjanseløs Iker Casillas. Dette var hans fjerde scoring i prøve-VM.

Nordlie overrasket over Neymar

Neymar har i flere år vært en fotballspiller man har hørt er et stort talent med spesielle hårsveiser. Men mange har likevel ment at han har vært oppskrytt. Nå har 21-åringen svart på tiltale.

– Jeg er fotballfrelst, men jeg er ikke sånn som kompisene mine som ser absolutt alle kamper, så det er første gang nå – i denne turneringen – jeg har sett Neymar ordentlig i aksjon. Jeg trodde ikke han var så god, sier NRKs fotballekspert Tom Nordlie.

– Han gjør ting fra øverste hylle. Han har flere mål og målgivende i turneringen og har jobbet forholdsvis hardt også. Neymar har overrasket meg faktisk ganske positiv. Jeg pleier å være ganske skeptisk når de blir hausset opp så veldig på forhånd, sier han.

Men brasilianske Fred skal også ha mye av æren for at pokalen endte hos vertsnasjonen. Spissen scoret to mål for gultrøyene og er med det turneringens toppscorer sammen med Fernando Torres. Begge de to spissene har scoret fem mål.

– Dette er mer enn en tittel for oss. Vi viser at vi er på rett vei, og nå kan vi ta med oss selvtillit videre. Jeg ønsker også å gi oppmerksomhet til den støtten vi fikk utenfor banen. Dette er et budskap til hele Brasil: Vi må alle holde sammen for fremtiden vår, sier Scolari med tanke på bråket som har vært i landet den siste tiden.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

En pangstart for Brasil da Fred skåret etter to minutter av Confederation Cup finalen.

Fred sendte Brasil i ledelsen allerede etter to minutter.

Drømmestart

Allerede etter to minutter av kampen eksploderte jubelen på Maracanã. Fred og Neymar kjempet med Arbeloa i en duell og Fred kranglet ballen i mål fra kloss hold mens han lå nede. Drømmestarten var et faktum!

Brasil fortsatte å presse et Spania som for en gangs skyld så skremt ut. Både Oscar og Paulinho spilte seg frem til hver sin kjempesjanse rett etter scoringen, men klarte ikke å treffe nettmaskene.

Etter hvert som minuttene gikk kom Spania mer og mer til seg selv igjen, og skapte flere gode sjanser. Den største av de alle kom etter 40 minutter:

Pedro var plutselig alene med keeper og prøvde å sette ballen til side for Julio Cesar, men forsvarsspilleren David Luiz vartet opp med en kjemperedning på strek.

Men fem minutter etter var det igjen duket for Neymar-show. Oscar spilte ballen til Barcelona-spilleren som sto helt på offsidegrensen. Neymar løp med ballen noen skritt før han banket den over klypene på Iker Casillas i Spania-målet.

Neymar løp rett til publikum som jublet ellevilt sammen med de brasilianske heltene. Dermed gikk gultrøyene til pause på 2–0.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Neymar gir Brasil en to måls ledelse i Confederation Cup finalen.

Neymar doblet ledelsen med et knallhardt skudd.

Rødt kort og straffebom

Etter hvilen ble Maracanã-publikummet vitne til en reprise av starten på første omgang. Brasil gikk rett i angrep, Neymar hoppet over ballen og Fred plasserte ballen lavt i venstre hjørne. 3-0!

Til tross for 3–0 imot fortsatte Spania å skape saker og ting foran mål. I det 54. minutt ble innbytter Jesus Navas felt av Marcelo og dommeren pekte på straffemerket.

Real Madrid-stjernen Sergio Ramos sto klar til å sette inn reduseringen, men sendte av gårde et elendig skudd som gikk til side for mål. Dermed så en eventuell opphenting helt umulig ut.

Og det gikk fra vondt til verre da Pique først ble rundlurt av Neymar og så felte den lynkjappe angriperen på ulovlig vis. Dommeren dro nemlig opp det røde kortet og Pique måtte rusle i garderoben.

Brasil kontrollerte resten av kampen, og kunne slippe jubelen løs da dommere blåste av.

Spanias trener Vicente Del Bosque mener David Luiz redning på streken ødela mye for laget hans. Hadde Spania scoret på den sjansen, ville mye sett annerledes ut, mener han.

– Dette nederlaget gjør jo, ikke overraskende, vondt, men jeg mener likevel at vi har hatt en godt prøve-VM. Jeg vil heller ta med meg det positive, sier Del Bosque.

Fred skårer igjen, og Brasil leder nå 3-0 over Spania i Confederation Cup finalen.

Fred scoret sitt andre for dagen like etter hvilen.

Fotball

 • Stabæk-spiller røk korsbåndet

  Stabæk-spiller Luc Kassi røk korsbåndet under en internkamp sist lørdag og går glipp av den kommende fotballsesongen.

  Det bekrefter eliteserieklubben på sine nettsider tirsdag.

  Den ivorianske midtbanespilleren pådro seg skaden i en internkamp på Nadderud i helgen.

  Eliteserien fotball Stabæk - Start
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Skjønsberg inn i landslaget

  Tidligere Stabæk-spiller Morten Morisbak Skjønsberg er ansatt som ny medieansvarlig for herrelandslaget i fotball.

  Han har inntil nylig vært ekspert for NRK, ved siden av å ha jobb som kommunikasjonsrådgiver i Statens Arbeidsmiljøinstitutt.

  Tidligere har Skjønsberg vært kaptein i Stabæk, hvor han fikk nærmere 400 kamper, og han har én landskamp for Norge. I tillegg har han spilt tre sesonger i svenske Norrköping.

  – Det blir gøy å få jobbe tett med gutta som jeg tidligere sparket på skinnleggen, en talentfull gjeng med mange sterke personligheter. Og så blir det et privilegium å få jobbe med kommunikasjon i NFF, samt samarbeide med alle i forbundet som står på hver eneste dag med å tilrettelegge fotballaktiviteter for over 270 000 medlemmer, sier Morten Skjønsberg.

  Morten Skjønsberg, NRKs fotballekspert
  Foto: NRK
 • Storbritannia vil arrangere hele EM

  Storbritannias statsminister Boris Johnson har bekreftet at hvis det er nødvendig, så kan Storbritannia arrangere hele EM. Det skriver Sky Sports. Etter planen skal det spilles i 12 forskjellige land, men det har blitt sådd tvil rundt formatet ettersom koronaviruset fortsatt herjer i flere av landene.

  Det skal nå være samtaler mellom ministere og UEFA for å finne en god løsning for sommerens mesterskap. Det skal arrangeres fra 11. juni til 11. juli.

  Landene, eller byene, som i utgangspunktet deler på mesterskapet er Amsterdam (Nederland), Baku (Aserbajdsjan), Bilbao (Spania), Bucharesti (Romania), Budapest (Ungarn), København (Danmark), Dublin (Irland), Glasgow (Skottland), London (England), München (Tyskland), Roma (Italia) og Sant Petersburg (Russland).

  I tillegg til at de vil ta ansvar for kommende EM, har også den britiske regjeringen støttet å søke om å arrangere fotball-VM i 2030.

  Jadon Sancho
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Smitteøkning i Montenegro før kamp

  I slutten av mars skal fotballandslaget til Montenegro for å spille VM-kvalifiseringskamp.

  Ifølge Worldometers.com er det loggført 76.000 koronatilfeller i landet som bare har vel 600.000 innbyggere. Landets vaksineplaner fungerer dårlig og er kraftig forsinket, ifølge BalkanInsight.

  – Vi er klar over situasjonen i Montenegro, og den er krevende. Vi har hatt to personer på befaring. Vi har diskutert smittesituasjonen i landet. Vi reiser som kjent som en lukket kohort og er skjermet fra omgivelsene under hele oppholdet, men samtidig må vi være veldig forsiktige, sier fotballforbundets generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB.

  Norges herrelandslag
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Politirazzia i Barcelonas lokaler

  Katalansk politi gjennomfører mandag formiddag omfattende søk i fotballklubben Barcelonas lokaler i tilknytning til såkalte «Barcagate», melder spanske medier.

  Cadena Ser var først ute med opplysningene om politirazziaen. Ifølge radiokanalen har politiet i Catalonia etterforsket klubben i flere måneder.

  Avisen AS skriver at deler av klubbkontorene er stengt av mens politiet gjennomfører sitt søk. Det er foreløpig ikke kommet opplysninger om at Barcelona-ansatte er pågrepet.

  «Barcagate» er avsløringen av at daværende klubbpresident Josep Maria Bartomeu angivelig brukte et PR-selskap for å styrke hans eget rykte og samtidig sverte klubbens stjernespillere, blant dem Lionel Messi og Gerard Pique. Disse beskyldningene har klubben benektet i en offisiell uttalelse.

  Marca er blant flere medier som hevder at Bartomeu skal være en av de arresterte.

  Mandag ettermiddag bekreftet klubben selv at det hadde vært politirazzia. De har ikke bekreftet at Bartomeu er arrestert.

  Camp Nou
  Foto: Joan Monfort / AP