Neymar og Brasils drømmekveld

Neymar og Brasil lekte seg med Spanias stjernegalleri i finalen i prøve-VM. Brasil viser dermed at de er i rute før neste års VM på hjemmebane.

Se sammendrag fra Confederation Cup finalen her;
Brasil tidvis rundspilte Spania i denne meget underholdende finalen.
Redigering: Petter Misje

Neymar ga pokalen et skikkelig kyss på podiet etter drømmefinalen. Brasil knuste Spania 3–0 i prøve-VM-finalen – og i en av hovedrollene var selvfølgelig Neymar.

Alt lå til rette for en drømmefinale på Maracanã. Brasil mot Spania. Neymar, Fred og Hulk mot Xavi, Iniesta og Torres. Og for en finale det ble!

Brazil Soccer Confed Cup Brazil Spain

Slik så det ut da Neymar feiret 2-0-målet.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

Brasil viste definitivt at de til å regne med i neste års VM på hjemmebane. Gultrøyene banket de regjerende Europa- og verdensmesterne 3–0 til ellevill jubel fra hjemmepublikummet på gigantarenaen i Rio de Janeiro.

Spania hadde før denne kampen spilt utrolige 29 kamper uten å ha tapt.

Gledesscenene var enorme da dommeren blåste av kampen. Brasils stjernespillere kastet seg i armene på hverandre og danset på gresset til brasilianske sambarytmer.

– Ingen forventet en slikt resultat – ikke mot verdensmesteren. Men la oss ikke ta helt av, sier Brasils trener Luis Felipe Scolari ydmykt ifølge FIFA.com.

I hovedrollen i finalen var – selvfølgelig – Neymar. Unggutten, som virkelig har imponert en hel fotballverden i denne turneringen, hadde all grunn til å juble. Den ferske Barcelona-angriperen ble kåret til prøve-VMs beste spiller og spilte en stor finale.

Neymar var involvert i alle tre målene til Brasil. Han scoret lagets andre mål i kampen på vakkert vis da han banket ballen i mål bak en sjanseløs Iker Casillas. Dette var hans fjerde scoring i prøve-VM.

Nordlie overrasket over Neymar

Neymar har i flere år vært en fotballspiller man har hørt er et stort talent med spesielle hårsveiser. Men mange har likevel ment at han har vært oppskrytt. Nå har 21-åringen svart på tiltale.

– Jeg er fotballfrelst, men jeg er ikke sånn som kompisene mine som ser absolutt alle kamper, så det er første gang nå – i denne turneringen – jeg har sett Neymar ordentlig i aksjon. Jeg trodde ikke han var så god, sier NRKs fotballekspert Tom Nordlie.

– Han gjør ting fra øverste hylle. Han har flere mål og målgivende i turneringen og har jobbet forholdsvis hardt også. Neymar har overrasket meg faktisk ganske positiv. Jeg pleier å være ganske skeptisk når de blir hausset opp så veldig på forhånd, sier han.

Men brasilianske Fred skal også ha mye av æren for at pokalen endte hos vertsnasjonen. Spissen scoret to mål for gultrøyene og er med det turneringens toppscorer sammen med Fernando Torres. Begge de to spissene har scoret fem mål.

– Dette er mer enn en tittel for oss. Vi viser at vi er på rett vei, og nå kan vi ta med oss selvtillit videre. Jeg ønsker også å gi oppmerksomhet til den støtten vi fikk utenfor banen. Dette er et budskap til hele Brasil: Vi må alle holde sammen for fremtiden vår, sier Scolari med tanke på bråket som har vært i landet den siste tiden.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

En pangstart for Brasil da Fred skåret etter to minutter av Confederation Cup finalen.

Fred sendte Brasil i ledelsen allerede etter to minutter.

Drømmestart

Allerede etter to minutter av kampen eksploderte jubelen på Maracanã. Fred og Neymar kjempet med Arbeloa i en duell og Fred kranglet ballen i mål fra kloss hold mens han lå nede. Drømmestarten var et faktum!

Brasil fortsatte å presse et Spania som for en gangs skyld så skremt ut. Både Oscar og Paulinho spilte seg frem til hver sin kjempesjanse rett etter scoringen, men klarte ikke å treffe nettmaskene.

Etter hvert som minuttene gikk kom Spania mer og mer til seg selv igjen, og skapte flere gode sjanser. Den største av de alle kom etter 40 minutter:

Pedro var plutselig alene med keeper og prøvde å sette ballen til side for Julio Cesar, men forsvarsspilleren David Luiz vartet opp med en kjemperedning på strek.

Men fem minutter etter var det igjen duket for Neymar-show. Oscar spilte ballen til Barcelona-spilleren som sto helt på offsidegrensen. Neymar løp med ballen noen skritt før han banket den over klypene på Iker Casillas i Spania-målet.

Neymar løp rett til publikum som jublet ellevilt sammen med de brasilianske heltene. Dermed gikk gultrøyene til pause på 2–0.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Neymar gir Brasil en to måls ledelse i Confederation Cup finalen.

Neymar doblet ledelsen med et knallhardt skudd.

Rødt kort og straffebom

Etter hvilen ble Maracanã-publikummet vitne til en reprise av starten på første omgang. Brasil gikk rett i angrep, Neymar hoppet over ballen og Fred plasserte ballen lavt i venstre hjørne. 3-0!

Til tross for 3–0 imot fortsatte Spania å skape saker og ting foran mål. I det 54. minutt ble innbytter Jesus Navas felt av Marcelo og dommeren pekte på straffemerket.

Real Madrid-stjernen Sergio Ramos sto klar til å sette inn reduseringen, men sendte av gårde et elendig skudd som gikk til side for mål. Dermed så en eventuell opphenting helt umulig ut.

Og det gikk fra vondt til verre da Pique først ble rundlurt av Neymar og så felte den lynkjappe angriperen på ulovlig vis. Dommeren dro nemlig opp det røde kortet og Pique måtte rusle i garderoben.

Brasil kontrollerte resten av kampen, og kunne slippe jubelen løs da dommere blåste av.

Spanias trener Vicente Del Bosque mener David Luiz redning på streken ødela mye for laget hans. Hadde Spania scoret på den sjansen, ville mye sett annerledes ut, mener han.

– Dette nederlaget gjør jo, ikke overraskende, vondt, men jeg mener likevel at vi har hatt en godt prøve-VM. Jeg vil heller ta med meg det positive, sier Del Bosque.

Fred skårer igjen, og Brasil leder nå 3-0 over Spania i Confederation Cup finalen.

Fred scoret sitt andre for dagen like etter hvilen.

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Åpner for tilskuere i England

  Den britiske regjeringen har åpnet for at tilskuere igjen kan slippes inn på britiske idrettsarenaer fra 2. desember.

  Hvor mange som får tilgang til å følge idrett fra tribuneplass, er avhengig av smittetrykket i det aktuelle området der idrettsarrangementet finner sted. Der smitten er lav kan 4000 fans slippe inn.

  Ingen klubber i Premier League holder til i områder der det kan åpnes for 4000 fans, melder Daily Mail.

  Arsenal, Brighton, Chelsea, Crystal Palace, Everton, Fulham, Liverpool, Southampton, Tottenham og West Ham kan derimot planlegge for 2000 tilskuere.

  Solskjær og United kan ikke ha tilskuere på stadion enda.

  Ole Gunnar Solskjær
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Flyttar cupfinalen frå Ullevaal

  Cupfinalen for kvinner mellom Vålerenga og LSK Kvinner må bli flytta frå Ullevaal, opplyser NFF. Årsaka er faren for å øydelegge dekket, og at ein held på å bygge om garderobane i inngangspartiet. Det er ikkje bestemt enno kvar finalen blir heldt.

  MEFzvsK84LA
  Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum
 • Topptrener vil frede draktnummer ti

  Diego Maradona spilte hele karrieren med tallet 10 på ryggen. For å hedre det avdøde fotballikonet ber André Villas-Boas om at draktnummeret blir «pensjonert».

  – Det er veldig sørgelige nyheter. Jeg vil at Fifa (Det internasjonale fotballforbundet) freder nummer 10 for alle lag i alle turneringer. Det vil være den fineste hyllesten vi kan gi ham. Han er et utrolig stort tap for fotballverdenen, sier Marseille-trener André Villas-Boas, ifølge Marca.

  Maradona er blitt hyllet over hele verden etter det ble kjent at han hadde gått bort onsdag ettermiddag norsk tid. (NTB)

  tyrdtgdr
  Foto: Carlo Hermann / AFP