NRK Meny
Normal

VM-protestene blusset opp under gullfesten

Mens et fullsatt Maracana stadion feiret Brasils triumf i prøve-VM, måtte politiet holde unna demonstranter med tåregass.

Rousseff

Kritikken har haglet mot Brasils president Dilma Rousseff og hennes regjering under mesterskapet.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Over én million brasilianere har brukt prøve-VM til å vise sin avsky mot myndighetenes pengebruk i forkant av neste års VM.

Mange mener det er feil å prioritere sportslige arrangement når landet har store sosiale- og velferdsmessige utfordringer.

Og selv om Brasil overbeviste med en knusende 3-0-seier over Spania i finalen, var ikke gullet nok til å dempe kritikken.

Ifølge Bangkok Post tok flere tusen demonstranter oppstilling utenfor stadion under og etter finaleseieren.

11.000 vakter

De i utgangspunktet fredelige protestene endte med at politiet måtte jage bort demonstrantene med tåregass og gummikuler, ifølge AFP.

– Dessverre startet bråket med at demonstranter kastet provisoriske bomber og steiner mot politiet, sier Henrique Guelber i Senter for forsvaret av menneskerettigheter, ifølge den brasilianske nyhetskanalen G1.

Over 11.000 fra politiet og militæret ble mobilisert for å ivareta sikkerheten på finaledagen, som var demonstrantenes siste mulighet til å protestere under mesterskapet.

– Jeg er her for patriotismen. Jeg vil ha mer undervisning, helsetjenester, transport – og mindre fotball, sier demonstranten Nelson Couto, ifølge AFP.

Det har ikke kommet rapporter om alvorlige skader etter demonstrasjonene.

Presidenten møtte ikke opp

Den brasilianske presidenten Dilma Rousseff har vært hovedmålet for VM-opprøret. Da hun satt på tribunen under Brasils åpningskamp mot Mexico, ble hun møtt av en kraftig pipekonsert.

Rousseff var imidlertid ikke til stede da Brasil møtte Spania i finalen, men presidenten var likevel rask med å gratulere spillerne.

– Våre utøvere har vist en glede, en kreativitet og en stor lagånd som har samlet brasilianerne under denne minneverdige turneringen, sa Rousseff i natt, ifølge AFP.

– I dag slutter jeg meg til alle brasilianere som feirer denne store seieren, la hun til.

Til tross for at misnøyen mot Rousseff har kommet kraftig til syne under mesterskapet, viser meningsmålinger at flertallet i Brasil støtter VM til neste år.

Ifølge AFP er to av tre brasilianere positive til VM-planene.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.