VM-protestene blusset opp under gullfesten

Mens et fullsatt Maracana stadion feiret Brasils triumf i prøve-VM, måtte politiet holde unna demonstranter med tåregass.

Rousseff

Kritikken har haglet mot Brasils president Dilma Rousseff og hennes regjering under mesterskapet.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Over én million brasilianere har brukt prøve-VM til å vise sin avsky mot myndighetenes pengebruk i forkant av neste års VM.

Mange mener det er feil å prioritere sportslige arrangement når landet har store sosiale- og velferdsmessige utfordringer.

Og selv om Brasil overbeviste med en knusende 3-0-seier over Spania i finalen, var ikke gullet nok til å dempe kritikken.

Ifølge Bangkok Post tok flere tusen demonstranter oppstilling utenfor stadion under og etter finaleseieren.

11.000 vakter

De i utgangspunktet fredelige protestene endte med at politiet måtte jage bort demonstrantene med tåregass og gummikuler, ifølge AFP.

– Dessverre startet bråket med at demonstranter kastet provisoriske bomber og steiner mot politiet, sier Henrique Guelber i Senter for forsvaret av menneskerettigheter, ifølge den brasilianske nyhetskanalen G1.

Over 11.000 fra politiet og militæret ble mobilisert for å ivareta sikkerheten på finaledagen, som var demonstrantenes siste mulighet til å protestere under mesterskapet.

– Jeg er her for patriotismen. Jeg vil ha mer undervisning, helsetjenester, transport – og mindre fotball, sier demonstranten Nelson Couto, ifølge AFP.

Det har ikke kommet rapporter om alvorlige skader etter demonstrasjonene.

Presidenten møtte ikke opp

Den brasilianske presidenten Dilma Rousseff har vært hovedmålet for VM-opprøret. Da hun satt på tribunen under Brasils åpningskamp mot Mexico, ble hun møtt av en kraftig pipekonsert.

Rousseff var imidlertid ikke til stede da Brasil møtte Spania i finalen, men presidenten var likevel rask med å gratulere spillerne.

– Våre utøvere har vist en glede, en kreativitet og en stor lagånd som har samlet brasilianerne under denne minneverdige turneringen, sa Rousseff i natt, ifølge AFP.

– I dag slutter jeg meg til alle brasilianere som feirer denne store seieren, la hun til.

Til tross for at misnøyen mot Rousseff har kommet kraftig til syne under mesterskapet, viser meningsmålinger at flertallet i Brasil støtter VM til neste år.

Ifølge AFP er to av tre brasilianere positive til VM-planene.

Fotball

 • Monaco henter Diatta

  Den tidligere Sarpsborg-vingen Krépin Diatta er solgt fra belgiske Brugge til den franske storklubben Monaco.

  Det opplyser Monaco på sitt nettsted torsdag kveld. 21 år gamle Diatta har undertegnet en femårskontrakt med klubben som ligger på 4.-plass i Ligue 1.

  Senegaleseren slo igjennom i Sarpsborg-drakten i 2017 og ble bare ett år i norsk fotball før Brugge hentet ham til Belgia. Der har han vært god nok til å sikre seg en enda større overgang.

  – Jeg er veldig glad for å komme til Monaco og for å få muligheten til å utvikle meg i en så anerkjent og ambisiøs fransk klubb, sier Diatta.

  Sarpsborg sikret seg en videresalgsklausul da Diatta ble solgt til Belgia, og ifølge VG kan overgangen bety at østfoldklubben får inn 25 millioner kroner. (NTB)

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg 08 - Aalesund (1-0).
  Foto: Audun Braastad / NTB
 • «Mix» drar til Tyrkia

  Norskamerikaneren Mikkel «Mix» Diskerud (30) skal spille for Denizlispor i den tyrkiske toppserien.

  Denizlispor ligger sist på tabellen i Tyrkia, og halvveis i sesongen har laget fem poeng opp til sikker plass.

  Siden 2018 har han offisielt vært eid av Manchester City, som har lånt ham ut til klubber i Sverige og Sør-Korea. Overgangen til Denizlispor er imidlertid permanent, og han har skrevet under for halvannet år med den tyrkiske klubben.

  Fotball, svensk eliteserie menn, allsvenskan.
  Foto: Björn Lindgren/tt / NTB
 • – Vurderer å bare ha en vertsnasjon

  Bayern München-sjef Karl-Heinz Rummenigge sier til Eurosport.com at UEFA-president Aleksander Ceferin vurderer å droppe planen om å holde EM i fotball sommeren 2021 i flere land.

  – Vi må ikke glemme at tanken om denne spesielle måten å arrangere mesterskapet på kom da koronaviruset ikke eksisterte, sier Rummenigge.

  EM skulle egentlig gjennomføres i tolv forskjellige europeiske byer sommeren 2020, men ble utsatt ett år. München og Allianz Arena var en av vertene.

  Det er enda ikke bestemt hvordan mesterskapet blir arrangert, men UEFA skal være i dialog med samtlige av vertsbyene.

  De tolv byene er London, Glasgow, Dublin, Bilbao, Amsterdam, København, München, Roma, St. Petersburg, Bucuresti, Budapest and Baku.

  Vaksinesituasjonen i de forskjellige landene blir en nøkkel i arbeidet om det fortsatt skal bli arrangert i 12 byer, eller om det blir kun i ett land. En avgjørelse er ventet å bli tatt i mars.

  Karl-Heinz Rummenigge
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Sendte Chelsea til semifinale

  Guro Reiten tok ansvar da Chelsea var på vei ut av ligacupen. Med ett mål og to assist senket hun Manchester City i kvartfinalen.

  Reiten startet på benken, men kom inn for Erin Cuthbert etter en drøy time. Hun la opp til utligningsmålet i det 90. minutt, scoret ledermålet i 1. ekstraomgang og serverte igjen da Sophie Ingle fastsatte resultatet til 4-2.

  Dermed fikk Chelsea revansj for tre tidligere bortetap mot Manchester City i ligacupen og er klar for semifinale mot West Ham eller Durham.

  Maren Mjelde spilte hele kampen i Chelsea-forsvaret, men det var Reiten og de andre innbytterne som spilte hovedrollene da tittelforsvareren tok seg videre.

  Guro Reiten
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Sjokktap for Real Madrid

  Real Madrid gikk på en ordentlig cup-mine i Spania onsdag. Nivå tre-laget Alcoyano måtte tåle en utvisning, men vant 2-1 etter ekstraomganger.

  Etter 115 spilte minutter scoret Juanan Casanova seiersmålet som sørget for en skikkelig skrell. Real Madrid stilte med mange førstelagsstjerner fra start, men maktet ikke å slå laget som til daglig spiller i Segunda B-divisjonen.

  Martin Ødegaard var imidlertid ikke med. Det var storoppslag i spanske medier inn mot kampen om at nordmannen ønsker seg et utlånt etter å ha blitt vraket fra Real-troppen flere ganger.

  Oppgjøret startet oppskriftsmessig for gjestene fra Madrid. Eder Militao scoret på overtid i første omgang og sørget dermed for 1-0-ledelse til pause.

  N4alSodTR50
  Foto: Jose Breton / AP