VM-protestene blusset opp under gullfesten

Mens et fullsatt Maracana stadion feiret Brasils triumf i prøve-VM, måtte politiet holde unna demonstranter med tåregass.

Rousseff

Kritikken har haglet mot Brasils president Dilma Rousseff og hennes regjering under mesterskapet.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Over én million brasilianere har brukt prøve-VM til å vise sin avsky mot myndighetenes pengebruk i forkant av neste års VM.

Mange mener det er feil å prioritere sportslige arrangement når landet har store sosiale- og velferdsmessige utfordringer.

Og selv om Brasil overbeviste med en knusende 3-0-seier over Spania i finalen, var ikke gullet nok til å dempe kritikken.

Ifølge Bangkok Post tok flere tusen demonstranter oppstilling utenfor stadion under og etter finaleseieren.

11.000 vakter

De i utgangspunktet fredelige protestene endte med at politiet måtte jage bort demonstrantene med tåregass og gummikuler, ifølge AFP.

– Dessverre startet bråket med at demonstranter kastet provisoriske bomber og steiner mot politiet, sier Henrique Guelber i Senter for forsvaret av menneskerettigheter, ifølge den brasilianske nyhetskanalen G1.

Over 11.000 fra politiet og militæret ble mobilisert for å ivareta sikkerheten på finaledagen, som var demonstrantenes siste mulighet til å protestere under mesterskapet.

– Jeg er her for patriotismen. Jeg vil ha mer undervisning, helsetjenester, transport – og mindre fotball, sier demonstranten Nelson Couto, ifølge AFP.

Det har ikke kommet rapporter om alvorlige skader etter demonstrasjonene.

Presidenten møtte ikke opp

Den brasilianske presidenten Dilma Rousseff har vært hovedmålet for VM-opprøret. Da hun satt på tribunen under Brasils åpningskamp mot Mexico, ble hun møtt av en kraftig pipekonsert.

Rousseff var imidlertid ikke til stede da Brasil møtte Spania i finalen, men presidenten var likevel rask med å gratulere spillerne.

– Våre utøvere har vist en glede, en kreativitet og en stor lagånd som har samlet brasilianerne under denne minneverdige turneringen, sa Rousseff i natt, ifølge AFP.

– I dag slutter jeg meg til alle brasilianere som feirer denne store seieren, la hun til.

Til tross for at misnøyen mot Rousseff har kommet kraftig til syne under mesterskapet, viser meningsmålinger at flertallet i Brasil støtter VM til neste år.

Ifølge AFP er to av tre brasilianere positive til VM-planene.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Start-treneren har fått sparken

  Joey Hardarson er ferdig som trener i Start. I tillegg må assistenttrener Mattias Andersson gå. Det bekrefter kristiansandsklubben på sine nettsider mandag. Islendingen fikk jobben i 2019 og har vært i sjefsstolen i sørlandsklubben i nesten to år.

  rRNIjQn3Vts
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Hareide: – Det var verre i fjor

  Åge Hareide skulle egentlig ledet Danmark i EM før han ga seg som Danmarks hovedtrener, men pandemien kom og Hareide måtte dra før mesterskapet var i gang.

  Hareide, som hadde kontrakt til 2020, kunne dermed ikke lede Danmark i mesterskapet.

  Han forteller til NRK at det er spesielt, men at det går bedre nå.

  – Jeg tenker ikke så mye på det. Det var verre i fjor, sier Hareide.

  – Det har jo vært et år med pandemi, så man har hatt litt andre ting å tenke på. Nå jobber jeg i RBK og må forberede oss til kamp i Drammen i morgen, sier Hareide.

  Den nåværende Rosenborg-treneren har stor tro på sitt tidligere mannskap.

  – Jeg tror de kan gå hele veien til semifinalen, mener Hareide.

  Hareide var kritisk til at NRK viste bildene fra situasjonen. Han valgte å dra hjem.

  – Vi var i studio i inngangen til kampen, og jeg skulle være med i pausen. Da dette skjedde, så gikk jeg bare hjem. Jeg forlot studio. De kunne ikke si så mye på det, sier han til Dagbladet.

  Hareide og Rosenborg skal møte Strømsgodset i morgen.

  – Jeg sa til Micke Dorsin at dersom Christian dør, så kommer jeg ikke på kamp. Det hadde han forståelse for, sier han.

  Eliteserien fotball 2020: Sandefjord - Rosenborg (0-0)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Molde vant tross utrolig selvmål

  Kristoffer Haugen satte ballen i nettet tre ganger da Molde vant 3-1 over Sandefjord. To ganger i Sandefjord-målet, og én gang i Molde-målet.

  Og hans selvmål var smått utrolig. Planen hans var nok å sende et ufarlig tilbakespill til keeper Oliver Petersen, men han var feilplassert, og rakk ikke ballen som i stedet trillet i nettet.

  Men Molde hadde god kontroll, og ved to scoringer av nevnte Haugen og én scoring av Ohi, ble det grei seier.

  Dermed henger moldenserne med i teten, og de ligger på tredjeplass i Eliteserien.

  En liten nedtur fikk dagens vinner likevel. Magnus Wolff Eikrem måtte gå av med noe som så ut som en strekk.

  Eliteserien fotball 2021: Sandefjord - Molde
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Hjelp fra oven

  Det engelske laget fikk hjelp fra uventet hold før sin åpningskamp i EM mot Kroatia søndag. Mens laget trente lørdag, kom nemlig et fly over treningsanlegget. Bak flyet hang et banner.

  Der kunne de engelske spilellerne lese følgende budskap: «De fleste Kroatia-målene kommer fra venstre».

  Ifølge Twitter-kontoen The Athletic UK kom ni av Kroatias 17 scoringer i EM-kvalifiseringen etter angrep på venstresiden.

  Er0XPWVaW2A
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Svensk skadetrøbbel

  Sveriges brokete oppladning til fotball-EM fortsetter. Skadeplager gjør Albin Ekdal (bildet) og Jens Cajuste til usikre kort to dager før åpningskampen mot Spania, melder NTB.

  Ekdal deltok ikke på hele lørdagens trening på grunn av en smell han pådro seg før helgen, mens Cajuste gikk av feltet med smerter i venstrefoten.

  Treningsøkta var den siste før avreisen fra Göteborg til Sevilla. Mandag innleder Sverige gruppespillet i EM mot Spania.

  Den siste uken har ikke vært ideell for svenskene. Tirsdag ble det kjent at landslagsspillerne Dejan Kulusevski og Mattias Svanberg hadde testet positivt for koronaviruset.

  rBd1dyvBpKw
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP