Hopp til innhold

Neymar - Barcas neste flopp?

Fotballfenomenet Neymar (21) er Barcelonas nye superspiss. Historien viser imidlertid at Barcelona-spisser har en lei tendens til å underprestere.

Neymar og andre Barca-spisser

Neymar smilte fra øre til øre da han ble presentert som Barcelona-spiller på mandag. Det gjorde ikke Zlatan Ibrahimovic (øv. t.v.), Thierry Henry (øv. t.h.), David Villa (t.v.) eller Alexis Sanchez (t.h.) etter å ha havnet i skyggen av Lionel Messi.

Foto: NTB Scanpix

– De fleste spisstjernene Barcelona har hentet utenfra - og da snakker vi om større navn enn Neymar - har slitt med å tilpasse seg spillestilen og å etablere seg i førsteelleveren, sier Frode da Costa-Lia, redaktør for fotballtidskriftet Josimar, til NRK.no.

Nysignerte Neymar, som mandag kveld ble hyllet på storslåtte Camp Nou foran mer enn 50.000 Barcelona-fans, føyer seg nemlig inn i rekken med stjernespisser som skal prøve lykken i Barcelona.

Får skeptikerne rett, vil han samtidig føye seg inn i rekken av stjerner som har floppet i den vinrøde og blå drakten.

  • Blir Neymar en topp eller flopp i Barcelona? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Må vike plass for Messi

Neymar poserer med Barcelona-drakt

Barcelona betaler et sted mellom 300 og 500 millioner kroner for Neymar.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

– Barcelona har kvittet seg med nesten samtlige midtspisser de siste årene. I stedet har sukessformelen vært å bruke Messi som en «falsk» spiss, sier Costa-Lia.

Spillerne Costa-Lia refererer til, er kjente navn for de fleste.

Samuel Eto'o, Thierry Henry og Zlatan Ibrahimovic. Alle tre hentet til Barcelona for å gi klubben en virkelig goalgetter på topp.

Historien har imidlertid vist at samtlige av dem måtte finne seg å bli plassert i skyggen av Messis briljans. Alle tre forsvant ut av startelleveren da den argentinske fotballmagikeren etter hvert tok mer og mer plass.

I tillegg har klubbens nåværende spisser, David Villa og Alexis Sanchez, slitt med å spille seg til fast plass. Begge to er nylig linket bort fra klubben.

LES THORE HAUGSTADS KOMMENTAR: – Messi forventer å spille hvert minutt - og få ballen når han vil han den

«2+1-regel»

Costa-Lia forklarer vanskelighetene med å spille seg til fast plass på Barcelona med lagets lekre, men vanskelige, spillestil.

– De slår ekstremt mye pasninger, som krever utrolig mye samhandling. Der har alle spillerne som har gått gjennom Barcelona-akademiet en stor fordel, de har spilt på den måten siden de var små gutter, sier Costa-Lia, og peker på at hele sju av spillerne som vant Mesterligaen med Barcelona i 2011 hadde vært i klubben siden før de fylte 14 år.

Forskjellen mellom egenutviklede spillere og spillere hentet fra andre klubber har vært så markant at Barcelona har utviklet en egen regel - kalt «2+1»-regelen.

Enkelt forklart går regelen ut på at Barcelonas egne spillere bruker to sekunder på å foreta et valg på banen, mens importvarene bruker tre:

– Innad i Barcelona har de noe som heter 2+1-regelen. Det handler om ageringshastighet. Det finnes rapporter som viser at spillere som kommer utenfra bruker ett sekund mer enn spillere som kommer fra akademiet på å ta et pasningsvalg, utdyper Costa-Lia.

Hentet med privatjet

Neymar ble hentet med privatjet fra Brasil for å rekke sin egen innvielse, etter å ha vært delaktig i søndagens vennskapskamp mot England på Maracana.

Mottakelsen var spektakulær: Med to Barcelona-flagg i hendene, ikledd Barcelona-drakt med påskriften «Neymar Jr» på ryggen, tok brasilianeren imot publikums hyllest.

Neymar og Messi

Lionel Messi (t.h.) i duell med Neymar under klubb-VM-finalen i 2011. Barcelona vant 4-0.

Foto: Shuji Kajiyama / Ap

– Jeg lever ut drømmen min. Jeg slet med å holde tårene tilbake da jeg kom ut på banen, uttalte Neymar på pressekonferansen etterpå.

  • Se video av Neymars Barcelona-frieri nederst i artikkelen!

Verdens mest omtalte fotballtalent

Ja, Neymar er verdens ubestridt største fotballtalent.

I hvert fall er det ingen andre 21-åringer på fotballkloden som kan måle seg med den oppmerksomheten den hårfagre spjælingen (veier rundt 65 kg) har fått siden han slo gjennom som Santos-spiller i en alder av 17 år.

Siden har han blitt hele Brasils kjæledegge, vunnet flere priser som Sør-Amerikas beste spiller og ikke minst har han scoret ufattelige mange, og lekre, mål.

Alt som gjenstår er at unggutten innfrir i Europa. Men å klare nettopp det, kan vise seg å bli vanskelig.

Zlatan ytret Messi-misnøye

Mange kloke fotballhoder hevder de allerede har sett prov på at Neymar ikke holder europeisk standard helt ennå.

Barcelona-legenden Johan Cruyff har blant annet uttalt at han tviler på at samarbeidet mellom Lionel Messi og Neymar blir noen suksess.

– Vi må lære av fortiden. Jeg ville ikke hatt to kapteiner på samme skip, sa Cruyff.

Barcelonas angrepsspill er nemlig bygget fullt og helt rundt Messi. Messi gjør som han vil, har ingen fast plass på banen og tusler rundt og scorer vakre mål fra alle posisjoner.

Messis frihet har gått utover flere av stjernespissene Barcelona har hentet inn. Thierry Henry gikk fra å være midtspiss i Arsenal til en kantrolle i Barcelona. Mye av det samme skjedde med Zlatan Ibrahimovic, som etter kort tid byttet klubb.

Zlatan har omtalt misnøyen med Barcelona-formasjonen i sin selvbiografi. Svensken startet nemlig Barcelona-karrieren på ypperlig vis med sju mål på sine sju første seriekamper. Deretter gikk det nedover.

– Det startet så bra, men så begynte Messi å prate. Han ville spille i midten, og da forandret de systemet for han. Jeg ble ofret, skriver Ibrahimovic.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Messi og Ibrahimovic

KJØLIG: Lionel Messi (t.v.) og Zlatan Ibrahimovic fikk det aldri til å stemme på fotballbanen. Her håndhilser de - uten den store entusiasmen - under en mesterligakamp mellom Milan og Barcelona i 2012.

Foto: LaPresse/Jonathan Moscrop / Ap

Kan bli benkefyll

Neymar vil derfor trolig måtte vente seg en del tid på benken - noe han aldri før har opplevd, verken på klubb- eller landslag.

Neymar er vant til å være lagets største stjerne. I Barcelona vil han - omtrent til den dagen Messi legger fotballskoene på hylla - alltid være nummer to.

Costa-Lia frykter Neymar vil tirre på seg Barcelonas soleklare ledestjerne med sine mange driblinger.

– Neymar er ingen typisk pasningsspiller. Han liker å forsere, og deretter avlevere ballen. Det er nok noe han må legge av seg i Barcelona. Du ser jo hvor rasende Messi blir dersom medspillerne holder på ballen for lenge, sier Costa-Lia.

Neymar og Messi - perlevenner?

Det er imidlertid flere faktorer som peker mot at Neymar har gode forutsetninger for å kunne bryte spissforbannelsen i Barcelona.

Neymar skal angivelig ha et meget godt forhold til Lionel Messi. I tillegg har han vist at han kan bekle en kantrolle gjennom tiden i Santos.

– Man skal ikke undervurdere det gode forholdet Neymar har til Messi. De to har spilt FIFA mot hverandre over internett, og Messi skal visstnok ha gitt sin «godkjennelse» til kjøpet av Neymar, sier Costa-Lia.

– Samtidig har Neymar såpass mye ferdigheter at det skal vanskelig gjøres at han ikke klarer å markere seg i La Liga. Jeg tror han gjorde lurt da han valgte La Liga, istedenfor en fysisk tøff liga som Bundesliga, avslutter Josimar-redaktøren.

  • Blir Neymar en topp eller flopp i Barcelona? Si din mening i kommentarfeltet under!

VIDEO: Neymar trikset foran Barcelona-fansen

Etter lang budkrig mellom rivalene Real Madrid og Barcelona, var det sistnevnte som gikk av med seieren. I dag ble Neymar presentert.

VIDEO: Neymar klar for Barcelona

Fotball

  • Thiago Silva returnerer til Brasil

    Den brasilianske midtstopperveteranen Thiago Silva (39) vender tilbake til barndomsklubben Fluminense neste sesong.

    Det bekrefter klubben på X. Silvas kontrakt med sin nåværende klubb, Chelsea, går ut etter sesongen og han kommer dermed vederlagsfritt til Fluminense.

    – Hjemme igjen, skriver de over et bilde med påskriften «monsteret er tilbake».

    39-åringen startet fotballkarrieren som juniorspiller for Fluminense, før han fikk proffdebuten for RS Futebol i 2002.

    De tre neste sesongene spile han for Juventude, Porto B og Denamo Moskva, før han endelig fikk prøve seg på A-laget til Fluminense i 2006.

    I 2009 gikk veien videre til AC Milan. I Europa spilte han også for PSG og Chelsea, før turen går tilbake til Brasil og barndomsklubben neste sesong. (NTB)

    Thiago Silva
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters
  • Bekreftet: Nottingham fikk poengtrekk-anke avslått – smell i nedrykksstriden

    Premier League-klubben Nottingham Forest nådde ikke fram med sin anke knyttet til de fire minuspoengene klubben er ilagt for økonomiske regelbrudd.

    Det opplyser Premier League. Velrenommerte The Athletic skrev tidligere tirsdag om utfallet av ankebehandlingen. Avslaget kan potensielt få store konsekvenser for nedrykkskampen i den engelske toppdivisjonen.

    Anken skal ha blitt behandlet i kjølvannet av en høring 24. april. Utfallet ble angivelig å opprettholde straffen.

    Nottingham ble i mars ilagt fire poeng trekk av en uavhengig kommisjon. Bakgrunnen var brudd på Premier Leagues regler for lønnsomhet og bærekraft.

    Klubben kunne angivelig ha blitt trukket seks poeng, men endte med fire som følge av at klubben vedkjente forholdet og samarbeidet godt med kommisjonen i etterforskningen.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger Forest på plassen over nedrykksstreken. Luton under streken er tre poeng bak. (NTB)

    FILE PHOTO: Premier League - Tottenham Hotspur v Aston Villa
    Foto: David Klein / Reuters
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer

    Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer og blir ansvarlig for VAR i Norge. Det skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding.

    Rollen som VAR-ansvarlig strekker seg ut året. Moen har dømt på toppnivå siden 2003.

    – Det er virkelig en spennende utfordring, og jeg gleder meg til å få være med på å utvikle VAR og norsk fotball. Jeg gir meg som dommer på banen litt tidligere enn jeg hadde tenkt, men det er en tid for alt, sier Moen i pressemeldingen.

    NM fotball cup 2023: Molde - Strømsgodset
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Erling Braut Haaland