NRK Meny
Normal

Mer høydetrening skal gi VM-suksess i Holmenkollen

Etter vinterens skuffende VM starter skiskytterne nå opp igjen med høydetrening for å bli beste nasjon i VM i Holmenkollen til vinteren.

Svendsen, Bjørndalen, Thingnes Bø

De norske skiskyttergutta var skuffet etter VM-sølv på stafetten i Kontiolahti. Målet var gull - og det er det i hvert fall under VM på hjemmebane i Holmenkollen til vinteren.

Foto: Markku Ulander / Ap

– Vi har tatt en totalbeslutning og bestemt at vi går tilbake til høydeopphold. Vi tror det skal gi suksess i VM, sier Tarjei Bø til NRK.

I vinter tok han fem medaljer, flest av de norske, under VM i finske Kontiolahti, men ingen gull. Til sammen tok Norge bare ett gull på dame- og herresiden i Finland (Johannes Thingnes Bø på sprinten).

I skiskytterforbundets langtidsplan er det et mål at Norge skal være beste nasjon i VM i Holmenkollen i 2016. Da må de trolig ta minst tre gull.

Mer høydetrening er ett av grepene som skal hjelpe skiskytterne på veien dit.

– I fjor hadde vi ikke høydeoppkjøring i det hele tatt, men nå skal vi ha to lange samlinger i høyden til høsten. Det blir bra å få det inn igjen, og jeg tror det er viktig for å gå ordentlig fort på ski, sier Emil Hegle Svendsen.

Suksess i langrenn

Før OL i Sotsji trente skiskytterne i høyden, men i fjor droppet de det siden det var mesterskap i lavlandet. Dette er stikk i strid med praksisen på langrennslandslaget der man legger inn høydeopphold uansett.

Tidligere landslagstrener i langrenn, Morten Aa Djupvik, er ny idrettssjef i skiskyting. Han påstår han ikke har overtalt skiskytterne til å ta opp igjen høydetreningen, men legger ikke skjul på at han mener det er svært fornuftig.

– Det gleder mitt hjerte, sier han til NRK.

– Som gammel langrennstrener er det noe jeg har veldig tror på siden det norske høyderegimet er veldig solid. Vi vet det fungerer og jeg er veldig glad de skal i høyden og forberede seg på en tradisjonell måte inn mot mesterskap.

Bjørndalen tror på suksess

Den eneste av skiskytterne som i alle år har sverget til et omfattende høydeopphold hver høst er Ole Einar Bjørndalen. Han har som regel reist en måned alene til høyden i oktober, mens resten av landslaget har fulgt et annet opplegg.

– Jeg har sans for at også de andre skal trene mer i høyden. Det er bra for å pirke inn formen til mesterskap, sier skiskytterkongen.

Skiskytterlandslaget har også fått med seg mangeårig langrennstrener Steinar Mundal i teamet kommende VM-sesong. Han skal hovedsakelig jobbe med kvinnene, noe Bjørndalen tror vil styrke laget.

– Steinar er far i huset. Han har all kunnskap og erfaring som kanskje trengs for at jentene skal øke kapasiteten litt til, sier Bjørndalen.

De norske skiskytterkvinnene tok ingen individuelle medaljer i vinterens VM. 3. - 13. mars kommende vinter har de mulighet til å forbedre seg på hjemmebane når det er VM i Holmenkollen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.