Bråkebøtta bosnierne håper skal stanse Messi

Han kom overraskende med i VM-troppen med betegnelsen «den eneste som kan stanse Messi». Mange i Bosnia-Hercegovina lo, men noen treningskamper senere har Muhamed Besic (21) blitt alles yndling.

Muhamed Besic

Han måtte forlate Hamburg av disiplinære årsaker. Nå skal Muhamed Besic skape trøbbel for Messi.

Foto: - / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

Da Bosnia-Hercegovinas landslagssjef Safet Susic i mai offentliggjorde landets VM-tropp, var det spesielt ett navn som fikk bosniske supportere til å sperre opp øynene.

21 år gamle Muhamed Besic hadde ikke spilt ett minutt i kvalifiseringen til VM, og han hadde heller ikke blitt tatt ut i landslagstroppen på over ett år. Men nå var han der.

Og ikke bare var han der. Det ble attpåtil klart at han var tiltenkt en plass i startelleveren. Han skulle bli Bosnias nye midtbanekriger og general, noe landet har manglet de siste årene.

Men ikke minst; han skulle bli Bosnias våpen mot Lionel Messi.

– Jeg har visst i flere måneder at Besic skulle være med i troppen. Han er den eneste i Bosnia som kan stanse Messi, sa Susic under pressekonferansen i forbindelse med VM-uttaket.

Kastet ut av klubb og landslag

Den 17. november 2010: En 18 år og 68 dager gammel Muhamed Besic kommer inn i det 79. minutt i vennskapskampen mellom Slovakia og Bosnia-Hercegovina, og blir med det den yngste debutanten på A-landslaget til den unge nasjonen.

Samtidig er han på full vei til å etablere seg på førstelaget til den tyske storklubben Hamburg, som han har debutert for i Bundesliga fem dager tidligere.

Fremtiden ser lys ut for stortalentet, men under to år senere spiller han for den ungarske klubben Ferencvaros og befinner seg ikke lenge etter utenfor både U21 og A-landslaget.

Årsak: Disiplinærproblemer.

Muhamed Besic

Muhamed Besic var en overraskelse i den bosniske VM-troppen, men forventes å bli en nøkkelspiller.

Foto: Jeff Curry / Afp

Han forsvant på kontroversielt vis ut av dørene på Imtech Arena i Hamburg etter først å ha blitt suspendert fra førstelaget grunnet dårlig oppførsel. To dager senere skal Hamburgs trener Thorsten Fink ifølge tyske medier ha tatt kvelertak på unggutten og kastet han ut av garderoben.

På landslagsnivå førte en krangel med U21-trener Vlado Jagodic til at Besic ble droppet fra laget. Jagodic anklaget 21-åringen for å finne på skader og komme for sent eller fullstendig droppe landslagssamlinger.

A-lagssjef Susic fulgte opp med å understreke at Besic heller ikke er aktuell for A-laget før han skværer opp med Jagodic.

Modnet i Ungarn

Unggutten virket å forsvinne inn i glemselen, og kanskje var det akkurat det han trengte.

For i roen som oppsto rundt ham fant han frem formen og storspillet i Ferencvaros. 21-åringen har vært en fremtredende figur i den ungarske ligaen de siste to sesongene, noe som har ført til at fotballfansen i landet har utropt ham til en av de beste unge defensive spillerne i Europa.

Etter inneværende sesong ble han også kåret til årets spiller i Ungarn. Ifølge rapportene er han i kikkerten til flere større klubber, og Ferencvaros-supporterne regner med at han forsvinner om ikke lenge.

Besic er i utgangspunktet midtstopper, men fungerer like godt sentralt på midten. I Ungarn har han i løpet av sine to år i landet vist imponerende duellspill og hurtighet, men også ro, overblikk og driv med ballen. Akkurat det Susic var på jakt etter for å sørge for en bedre balanse på det bosniske landslaget.

Og årene i Ungarn ser ut til å ha modnet Besic, noe som var avgjørende for at han skværet opp med landslagsledelsen, og ble aktuell for laget igjen.
I intervjuene med den bosniske pressen virker unggutten langt mer ydmyk og reflektert

– Jeg ble overrasket over uttaket. Jeg har ikke vært på landslaget på over ett år, men jeg er glad for å være med i VM-troppen. Jeg har ikke spilt i kvalifiseringen, jeg er ikke en erfaren spiller, men jeg vil ikke snakke så mye om det, sa Besic til det bosniske fotballforbundets nettsider etter den overraskende nyheten om at han skulle til Brasil.

– Gutten har alt

Safet Susic sine komplimenter etter VM-uttaket tok han også med fatning.

– Sjefen mente sikkert bare at jeg er den spilleren på laget som kan spille defensivt på midten. Uansett, hva enn han sier, skal jeg gjøre.

– Men jeg er glad for at treneren verdsetter meg på den måten. Når han sier noe slikt, så er det stort for meg. Det er overflødig å snakke om kvalitetene til Messi, men dersom jeg får sjansen til å spille, så vil jeg gi alt jeg har.

Og sjansen kommer han til å få. I Bosnias treningskamper før VM starten han sentralt på midten sammen med Roma-stjernen Miralem Pjanic. Han viste hva som bodde i ham i seieren over Elfenbenskysten, og noen dager senere, da Bosnia-Hercegovina slo Mexico 1-0, var han en av banens beste spillere.

– Muhamed Besic har gjennom sine prestasjoner og oppførsel under denne oppkjøringen kjempet seg til en plass i startelleveren. Han vil være en av nøkkelspillerne på landslaget de neste ti årene. Gutten har alt, sa en fornøyd Susic etter kampen mot Mexico.

– Skal ikke mannsmarkere Messi

Nå venter altså den største utfordringen av dem alle. Argentina og Messi på selveste Maracanã – i Bosnia-Hercegovinas VM-debut.

Til FIFAs offisielle nettside sier Bosnias landslagstrener at de sannsynligvis ikke skal mannsmarkere Lionel Messi, men det er ingen tvil om hva Besic sin oppgave blir natt til mandag norsk tid.

– Jeg vil ikke love at jeg skal stanse Messi. Tidligere har noen sagt at jeg kommer til å gjøre det, sier Besic.

– Det jeg vil love er at jeg kommer til å gjøre mitt beste for å gjennomføre de oppgavene jeg får av treneren.

I Bosnia-Hercegovina sies det på folkemunne nå at landslaget har «fått» Muhamed Besic etter oppkjøringen til mesterskapet. Han har vært der før, men aldri i en slik utgave. Safet Susic hylles for å ha tatt sjansen på unggutten, men Besic selv er opptatt av å få frem hele lagets innsats så langt.

– Hvis vi fortsetter slik kan vi nå langt. Supporterne kan være stolte av oss spillere, fordi vi alle spiller med hjertet utenpå drakta og jobber for hverandre, sier han til den bosniske sportsportalen Sportsport.ba.

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • Sørloth vil legge bråket bak seg

  Alexander Sørloth og landslagssjef Lars Lagerbäck har snakket ut om situasjonen som er oppstått etter forrige landslagssamling, og partene er nå enige om å legge saken bak seg. Det melder Norges Fotballforbund.

 • Opprykk for Fredrikstad

  Fredrikstad Fotballklubb, som treners av Bjørn Johansen (bildet), er klar for 1. divisjon igjen etter et tre år langt opphold på nivå 3 i norsk fotball, melder NTB. Søndag ble opprykket sikret med en knusende 6-0-seier over Brattvåg.

  8b50Sn3JdYs
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Nordmenn scorar i utlandet

  Morten Thorsby scora Sampdorias andre mål i 3-1-sigeren borte mot Atalanta laurdag. Målet førte Sampdoria opp på fjerdeplass, bak Atalanta.

  Fredrik Ulvestad scora dei to siste i Djurgårdens 4-0-siger over Sirius i Allsveskan. Djurgården er med i medaljekampen bak suverene Malmö seks rundar før slutt.

  I tysk 2. Bundesliga scora Håvard Nordtveit d¨Greuther Fürth slo Holstein Kiel 3-1 borte.

  Morten Thorsby
  Foto: Setfano Nicoli / AP
 • Toppklubbane slepp pyrobøter

  Fleire norske fotballklubbar slepp å betale bøtene dei er pålagt av forbundet for ulovleg bruk av pyro.

  NFF opplyser at fritaket ikkje gjeld saker om kasting av gjenstandar på bana.

  Lillestrøm og VIF fekk høvesvis 125.000 og 250.000 kroner i bot i fjor. I tillegg vart Start, Sogndal, HamKam, Rosenborg, Mjøndalen, Viking, Strømsgodset, Stabæk og Brann i lagt bøter.

  NFF tek sjølvkritikk for dårleg dialog med supporterane, men understrekar at dette ikkje er ein aksept for bruk av pyro på tribunen.

  NM fotball, menn (finale): Haugesund - Viking (0-1)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Juklerød på UEFA sitt stjernelag

  Royal Antwerpen-spilleren Simen Juklerød var med da Det europeiske fotballforbundet fredag presenterte rundens lag i europaligaen.

  Juklerød spilte hele kampen da Royal Antwerpen innledet gruppespillet med en sterk 1-2-seier borte mot bulgarske Ludogorets.

  Den tidligere Bærum- og Vålerenga-spilleren slo den målgivende pasningen da den belgiske klubben utlignet til 1–1 i annen omgang.

  Eliteserien 2018: Vålerenga-Molde 0 - 0
  Foto: Terje Pedersen / NTB