Lille Hødd sendte mesteren ned

Hødd var det lille bygdelaget som blandet seg med de store mot slutten av 60-tallet. Og de visste å gjøre det dramatisk.

Kjetil Hasund fra Hødd anno 1969
Foto: NRK

I 1966 hadde laget fra Ulsteinvik hatt en gjesteopptreden i vår øverste divisjon. Tre år etter hadde de igjen rykket opp.

Selvfølgelig var de "favoritter" til å rykke rett ned igjen. Men med profiler som Otto Sundgot og brødrene Kjetil og Hallbjørn Hasund bet de godt fra seg.

Nett-TV: Nedrykksdrama på to arenaer

Det så det ut til at de skulle gjøre også. Foran siste runde hadde de bare tre seirer på 17 kamper. Opp til Lyn skilte det to poeng og ett plussmål. Start lå på samme poengsum som Hødd, hadde samme målforskjell, men hadde scoret to mål færre.

Start og Lyn skulle møtes i Kristiansand, samtidig som Hødd skulle til Sarpsborg.

Lyns store fall

For Lyn markerte denne situasjonen en verst mulig utgang på en helt ulykksalig sesong. Ikke bare hadde de vunnet både cup og serie i suveren stil året før, de hadde også kjempet to legendariske europacupkamper mot selveste Barcelona i Spania i februar, og tapt sensasjonelt knepent (4-5) sammenlagt).

Og så var de havnet i akutt nedrykksfare.

Men det begynte ikke så ille for den gamle mester. Sarpsborg tok en tidlig ledelse mot Hødd. Og så lenge sunnmøringene ikke vant, var Lyn trygge.

Det gikk bar tre minutter, så var man like langt i Sarpsborg.

Og i Kristiansand kjørte Start over Lyn, og etter bare 12 minutter stod det 1-0. Nå var det Start som var på plassen over streken, og dette var også situasjonen da lagene gikk til pause.

Elektrisk stemning

Midtveis i andre omgang styrket Start sin stilling ved å legge på til 2-0. Nå måtte Hødd score to mot Sarpsborg, eller Lyn utlikne mot Start for å overleve. Stemningen på tribunene i Kristiansand var elektrisk.

Kvarteret før slutt stilet jubelen noe, da publikum fikk høre at Hødd hadde scoret i Sarpsborg og ledet 2-1. Start var fortsatt i 1. divisjon, men nå begynte marginene å bli farlig små.

Seks minutter før slutt skjer det: Hødd scorer nok en gang mot Sarpsborg. Med 3-1 har de gått forbi Start på antall scorede mål. Og tiden holder på å renne ut for sørlendingene. Lyn er på dette tidspunktet i praksis fortapt.

Hødd tetter igjen nå for å holde unna. Start pøser på framover for å få målet som skal redde dem. Håpet stiger når Lyns landslagskeeper Svein Bjørn Olsen blir skadet i sluttminuttene, men resevekeeperen holder målet reint.

Dommerne blåser av. På Sarpsborg stadion er Hødd-spillerne og en håndfull tilreisende supportere i ekstase, det samme er radiolytterne hjemme på Sunnmøre.

I Kristiansand er det dørgende stille. Aldri har det vært jublet mindre for en seier. Og sjelden har et lag falt dypere på så kort tid enn Lyn denne søndagen. Det var to meget slagne lag som tuslet i garderoben.

Og Hødd? De skulle gjøre det igjen, de - ett år seinere.

Les: Seks mål på bestilling

Fotballnyheter