Seks mål på bestilling

Hødds lag fra årene rundt 1970 ble landskjent for å klore seg fast i øverste divisjon med minst mulig margin. I 1970 gjorde de det igjen.

Kjetil Hasund
Foto: Scanpix / SCANPIX

Laget fra Sunnmørs-bygda Ulsteinvik hadde allerede i 1965 markert seg med å lande med de små marginene på sin side.

Da var de i datidens 2. divisjon, og møtte storheter som Brann og Rosenborg. I siste runde slo de Kvik Trondheim 8-2 på bortebane - akkurat nok til å slå Rosenborg på flere scorede mål.

Også Brann hadde samme poengsum, forøvrig etter å ha slått Rosenborg 2-0 i siste runde.

Tilbake i toppen

Nå ble det retur for Hødd etter bare én sesong den gangen. Men allerede i 1969 var Hødd tilbake i det gjeveste selskap.

Men Hødd klorte seg fast. 3-1 over Sarpsborg var akkurat nok til å holde plassen - på samme poengsum som Lyn og Start, og flere scorede mål enn sørlendingene.

Da siste serierunde i 1970 opprant, lå Hødd i denne posisjonen igjen. - Selvfølgelig klarer de det ikke én gang til, sa ekspertene.

- Få dem ned, mente klubbene som okket seg over kronglete buss- og ferjeturer til øysamfunnet på vestlandskysten.

Nett-TV: Da Hødd scoret 6 mål og reddet plassen

Hødd lå nest sist, to poeng og sju mål bak Skeid. Fordelen - sett fra Hødds side - lå i at de skulle møte allerede nedrykksklare Pors, som hadde tapt 10 kamper på rad. Skeid skulle møte et Strømsgodset-lag som måtte vinne for å ta sitt første seriegull.

SIF var nervøse hjemme på Marienlyst, og produserte få sjanser mot Skeid. Joda, de fikk ledermålet, men de store sifrene var de aldri i nærheten av.

Derfor måtte Hødd sette inn turboen. De ledet med ett mål ved pause. Så lenge Skeid lå under med bare ett, manglet sunnmøringene fem scoringer.

Det betød at de måtte ta saken i egne bein. Utover i andre omgang begynte det å løsne, og scoringene rant inn. Og noen få minutter før slutt satte de inn 6-0 - akkurat det som skulle til.

Ulidelige minutter

De siste minuttene ble ulidelige for alle med Hødd-sympatier. Kampen ebbet ut med 6-0, og så gikk det nye uutholdelige minutter før meldingen kom fra Drammen: Skeid hadde tapt 0-1.

For tredje gang: Samme poengsum og samme målforskjell - men Hødd reddet seg på flere scoringer.

Året etter hadde Hødd meget klar margin ned til nestsisteplassen - hele to plussmål. Og dessuten hadde de ikke rykket ned uansett, fordi serien ble utvidet. Men det er en annen historie.

Fotballnyheter