Hopp til innhold

Brasils landslag møtt av illsinte demonstranter

RIO DE JANEIRO (NRK.no): Det brasilianske landslaget fikk selv smake på protestene mot sommerens fotball-VM da de ankom Rio de Janeiro i dag. Spillerne ble møtt med rop som «Utdannelse er verdt mer enn Neymar».

Brazil WCup Protest

Militærpoliti, streikende lærere og journalister omringet Brasils spillerbuss da de var på vei fra Rio de Janeiro til Teresópolis mandag formiddag.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Det brasilianske landslaget fikk ikke helt den mottagelsen de hadde ønsket seg da de ankom Hotel Linx rett utenfor Rio de Janeiros internasjonale flyplass Galeão mandag formiddag.

Istedenfor heiarop og brasilianske flagg, ble de møtt av sinte, streikende lærere som bar på plakater med noe helt annet enn lykkønskninger til spillerne.

«Det blir ikke noe VM. Det blir streik» og «Utdannelse er verdt mer enn Neymar» sto det på skiltene til de rundt 150 lærerne som hadde møtt opp.

Video: Se demonstrasjonene de brasilianske spillerne ble møtt med (artikkelen fortsetter under videoen)

Det ser ut til at lønnsoppgjøret for lærerne i Norge er i havn. Det er det ikke i Brasil. I dag brukte brasilanske lærere VM-laget i fotball sin base til å vise sin misnøye mot myndighetene over lave lærerlønninger.
Reporter: Morten Stenberg
Redigerer: Willy Hage

Ifølge avisen Terra skal stemningen ha vært svært anspent da landslaget forsøkte å kjøre bort i spillerbussen.

Demonstranter og journalister omringet bussen, som fikk problemer med å forlate området. Etter mye manøvrering, klarte bussjåføren å lirke kjøretøyet ut av folkemengden.

Deretter satte bussen med de brasilianske spillerne kursen mot Teresópolis, hvor laget skal trene fram mot første VM-kamp mot Kroatia 12. juni i São Paulo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brazil WCup Soccer Protest

Det var amper stemning blant demonstrantene. Landslagstreneren Luiz Felipe Scolari tror ikke protestene som feier over Brasil, vil påvirke spillernes prestasjoner.

Foto: Hassan Ammar / Ap

– Vil ikke påvirke spillerne

Lærerne har streiket siden 12. mai, og det har vært arrangert store demonstrasjoner i flere av Brasils største byer. Senest torsdag forrige uke, ble trafikken i Rio de Janeiro totallammet på grunn av lærere som tok til gatene.

Også i São Paulo, hvor åpningskampen skal være 12. juni, har det vært større demonstrasjoner den siste tiden. Sist uke demonstrerte 15.000 i VM-byen.

På sosiale medier har det vært anmodninger om en større demonstrasjon i Teresópolis, hvor treningsområdet for det brasilianske landslaget ligger. Men politiet har gjort det klart at området vil være sikret, og at kun journalister med akkreditering vil få tilgang til treningsområdet.

I et intervju med avisen Folha de São Paulo sier landslagstrener Luiz Felipe Scolari, populært kalt Felipão, at protestene ikke vil ha noen påvirkning på spillerne.

Felipão gjorde det også klart at det ikke er Brasils fotballspillere som har ansvaret for landets utvikling.

– Det er myndighetene som må bygge veier, ikke fotballspillerne. Vi må gjøre det klart for den brasilianske befolkningen at funksjonen til landslaget er å spille fotball, uttaler han til avisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL-WORLDCUP/ Brazilian national soccer team goalkeeper Julio Cesar arrives at a hotel where the team has gathered, in Rio de Janeiro

Brasils keeper Julio Cesar uttalte til pressen mandag formiddag at landslaget trenger den støtten de kan få før VM, siden forventningene til laget er så store.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

Dyreste VM noensinne

Lærerne krever blant annet 20 prosents lønnsøkning, færre arbeidstimer per uke og mer tid til å planlegge undervisningen.

Samtidig protesterer de mot pengebruken på sommerens fotball-VM, som koster Brasil 7,5 milliarder dollar – 44 milliarder kroner.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, fortalte Simone Lima da NRK spurte henne om hva hun syntes om fotball-VM under en demonstrasjon 15. mai.

– Vi mangler utdanning, helse, hus og infrastruktur. Denne turneringen gjør ingenting godt for Brasil, VM er kun for at FIFA skal tjene penger.

Da VM ble arrangert i Tyskland i 2006, var den offentlige prislappen på 9,5 milliarder kroner, ifølge International Business Times.

Uferdige og halvferdige prosjekter

De 44 milliarder kronene er blant annet blitt brukt på 56 større infrastrukturprosjekter i Brasil, inkludert oppgradering av flyplasser og transportsystem.

Men som NRK.no tidligere har omtalt, er flere av prosjektene uferdige når VM starter, mens andre har havarert. Kun syv av de 56 prosjektene vil være ferdige når VM starter.

Mesterskapet, som varer fra 12. juni til 13. juli, ser ut til å bli det dyreste fotball-VM noensinne med en prislapp på rundt 11 milliarder dollar, tilsvarende 65 milliarder kroner, skriver International Business Times.

Fotball

 • Nusa og Vetlesen ligamestere i Belgia

  Landslagsspillerne Hugo Vetlesen og Antonio Nusa kunne til slutt juble for seriegull med Club Brugge etter 0-0 mot Cercle Brugge.

  Det ene poenget var nok for å holde seg foran Union Saint-Gilloise som vant sin kamp mot Genk 2-0.

  Vetlesen startet kampen og ble tatt av helt på tampen. Nusa kom inn de siste 20 minuttene. Jesper Daland spilte hele kampen i gjestenes midtforsvar.

  Ronny Deila startet sesongen som Brugge-sjef, men han fikk sparken etter en lang rekke med skuffende resultater. Nicky Hayen har overtatt ansvaret.

  t2co-ep70oM
  Foto: NTB
 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB
 • The Guardian: Ten Hag får sparken etter FA-cupfinalen

  Uavhengig av hvordan det går i lørdagens FA-cupfinale mot byrival Manchester City, så skal Manchester United ha bestemt seg for å sparke Erik ten Hag som manager.

  Det skriver The Guardian fredag.

  Fremtiden til ten Hag har vært diskutert i lang tid. Denne sesongen ledet han Manchester United til åttendeplass i Premier League, deres svakeste ligaplassering siden 1990.

  Uniteds siste håp for å få en europaplass er ved å vinne FA-cupfinalen på Wembley lørdag. Selv ikke det vil redde ten Hag, skriver The Guardian.

  På torsdagens pressekonferanse ble ten Hag spurt om fremtiden, og begynte da sitt svar med at han hadde ingenting å si.

  – Jeg fokuserer bare på jobben jeg må gjøre. Det er først og fremst å vinne kampen på søndag, og deretter å fortsette å jobbe med prosjektet, sa ten Hag.

  Den nederlandske 54-åringen har vært manager for Manchester United siden sommeren 2022. På sine to år i klubben har han så langt vunnet ett trofé: ligacupen i fjor.

  The Guardian skriver at United har sett på Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino, Kieran McKenna, Graham Potter og Thomas Frank som kandidater som potensielt kan ta over for ten Hag.

  FILE PHOTO: Premier League - Manchester United v Newcastle United
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Xavi sparket i Barcelona

  Xavi får ikke lede Barcelona ut kontraktstiden, og er allerede ferdig som manager i klubben etter sesongen.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider fredag.

  Barcelona skriver at Xavi fikk beskjeden av klubbpresident Joan Laporta fredag ettermiddag. Xavi hadde en kontrakt som først går ut neste sommer.

  Allerede i januar sa Xavi at han hadde bestemt seg for å slutte som Barcelona-manager etter sesongen, men for en måned siden gjorde han helomvending og ville fortsette i jobben likevel.

  – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi da.

  Nå er klubblegenden med 767 kamper for Barcelona likevel ferdig i jobben han har hatt siden høsten 2021. Forrige sesong ledet han klubben til LaLiga-tittelen.

  Flere medier skriver at tyske Hansi Flick blir Barcelonas nye manager. Klubben skriver at de vil offentliggjøre førstelagets nye struktur i løpet av neste dagene.

  Xavi
  Foto: Isabel Infantes / Reuters

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette