Brasils landslag møtt av illsinte demonstranter

RIO DE JANEIRO (NRK.no): Det brasilianske landslaget fikk selv smake på protestene mot sommerens fotball-VM da de ankom Rio de Janeiro i dag. Spillerne ble møtt med rop som «Utdannelse er verdt mer enn Neymar».

Brazil WCup Protest

Militærpoliti, streikende lærere og journalister omringet Brasils spillerbuss da de var på vei fra Rio de Janeiro til Teresópolis mandag formiddag.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Det brasilianske landslaget fikk ikke helt den mottagelsen de hadde ønsket seg da de ankom Hotel Linx rett utenfor Rio de Janeiros internasjonale flyplass Galeão mandag formiddag.

Istedenfor heiarop og brasilianske flagg, ble de møtt av sinte, streikende lærere som bar på plakater med noe helt annet enn lykkønskninger til spillerne.

«Det blir ikke noe VM. Det blir streik» og «Utdannelse er verdt mer enn Neymar» sto det på skiltene til de rundt 150 lærerne som hadde møtt opp.

Video: Se demonstrasjonene de brasilianske spillerne ble møtt med (artikkelen fortsetter under videoen)

Det ser ut til at lønnsoppgjøret for lærerne i Norge er i havn. Det er det ikke i Brasil. I dag brukte brasilanske lærere VM-laget i fotball sin base til å vise sin misnøye mot myndighetene over lave lærerlønninger.
Reporter: Morten Stenberg
Redigerer: Willy Hage

Ifølge avisen Terra skal stemningen ha vært svært anspent da landslaget forsøkte å kjøre bort i spillerbussen.

Demonstranter og journalister omringet bussen, som fikk problemer med å forlate området. Etter mye manøvrering, klarte bussjåføren å lirke kjøretøyet ut av folkemengden.

Deretter satte bussen med de brasilianske spillerne kursen mot Teresópolis, hvor laget skal trene fram mot første VM-kamp mot Kroatia 12. juni i São Paulo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brazil WCup Soccer Protest

Det var amper stemning blant demonstrantene. Landslagstreneren Luiz Felipe Scolari tror ikke protestene som feier over Brasil, vil påvirke spillernes prestasjoner.

Foto: Hassan Ammar / Ap

– Vil ikke påvirke spillerne

Lærerne har streiket siden 12. mai, og det har vært arrangert store demonstrasjoner i flere av Brasils største byer. Senest torsdag forrige uke, ble trafikken i Rio de Janeiro totallammet på grunn av lærere som tok til gatene.

Også i São Paulo, hvor åpningskampen skal være 12. juni, har det vært større demonstrasjoner den siste tiden. Sist uke demonstrerte 15.000 i VM-byen.

På sosiale medier har det vært anmodninger om en større demonstrasjon i Teresópolis, hvor treningsområdet for det brasilianske landslaget ligger. Men politiet har gjort det klart at området vil være sikret, og at kun journalister med akkreditering vil få tilgang til treningsområdet.

I et intervju med avisen Folha de São Paulo sier landslagstrener Luiz Felipe Scolari, populært kalt Felipão, at protestene ikke vil ha noen påvirkning på spillerne.

Felipão gjorde det også klart at det ikke er Brasils fotballspillere som har ansvaret for landets utvikling.

– Det er myndighetene som må bygge veier, ikke fotballspillerne. Vi må gjøre det klart for den brasilianske befolkningen at funksjonen til landslaget er å spille fotball, uttaler han til avisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL-WORLDCUP/ Brazilian national soccer team goalkeeper Julio Cesar arrives at a hotel where the team has gathered, in Rio de Janeiro

Brasils keeper Julio Cesar uttalte til pressen mandag formiddag at landslaget trenger den støtten de kan få før VM, siden forventningene til laget er så store.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

Dyreste VM noensinne

Lærerne krever blant annet 20 prosents lønnsøkning, færre arbeidstimer per uke og mer tid til å planlegge undervisningen.

Samtidig protesterer de mot pengebruken på sommerens fotball-VM, som koster Brasil 7,5 milliarder dollar – 44 milliarder kroner.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, fortalte Simone Lima da NRK spurte henne om hva hun syntes om fotball-VM under en demonstrasjon 15. mai.

– Vi mangler utdanning, helse, hus og infrastruktur. Denne turneringen gjør ingenting godt for Brasil, VM er kun for at FIFA skal tjene penger.

Da VM ble arrangert i Tyskland i 2006, var den offentlige prislappen på 9,5 milliarder kroner, ifølge International Business Times.

Uferdige og halvferdige prosjekter

De 44 milliarder kronene er blant annet blitt brukt på 56 større infrastrukturprosjekter i Brasil, inkludert oppgradering av flyplasser og transportsystem.

Men som NRK.no tidligere har omtalt, er flere av prosjektene uferdige når VM starter, mens andre har havarert. Kun syv av de 56 prosjektene vil være ferdige når VM starter.

Mesterskapet, som varer fra 12. juni til 13. juli, ser ut til å bli det dyreste fotball-VM noensinne med en prislapp på rundt 11 milliarder dollar, tilsvarende 65 milliarder kroner, skriver International Business Times.

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Gullballen til Zlatan for 12. gong

  Zlatan Ibrahimovic (39) har fått den svenske Gullballen for 12. gong. Chelsea-spelaren Magdalena Eriksson fekk Diamantballen for aller første gong under ein seremoni i kveld.

  Zlatan, som no spelar for AC Milan, har ikkje fått denne utmerkinga sidan 2016, året då han gav seg på landslaget.

  Eriksson (27) er kaptein på Chelsea, som tok ligagull i England i år. Ho har også 60 landskampar bak seg.

  Prisane er det Aftonbladet og det svenske fotballforbundet som står bak.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Ciro De Luca / Reuters
 • Chelsea avanserte i mesterligaen

  Chelsea og Sevilla kvitterte ut de to første billettene til mesterligaens cupspill med hver sin borteseier tirsdag. Begge avgjorde på overtid.

  Rennes utlignet til 1-1 mot Chelsea fem minutter før slutt og så ut til å utsette feiringen både for London-klubben og Sevilla iallfall en uke. Men på overtid nikket innbytter Olivier Giroud inn vinnermålet og ordnet avansement for begge tetlagene i gruppa.

  France Soccer Champions League
  Foto: David Vincent / AP
 • Får 7,9 millioner i tapte inntekter

  Norges Fotballforbund fordeler 7,9 millioner kroner på klubbene i 2. divisjon og 3. divisjon som følge av at årets fotball-NM måtte avlyses på grunn av koronaviruset.

  Pengene kommer fra Kulturdepartementets andre krisepakke til idretten og frivilligheten. Fotballforbundet søkte der om kompensasjon på vegne av klubbene som skulle deltatt i cupen.

  3SG-aAIA8ng
  Foto: Audun Braastad / Braastad, Audun
 • Cup-erstatning til fotballklubber

  Fotballklubber i 2. divisjon og 3. divisjon får i alt 7,9 millioner kroner fordeler fordi årets fotball-NM måtte avlyses. 89 klubber får utbetalt 88.800 kroner hver fra Kulturdepartementets andre krisepakke til idretten og frivilligheten, ifølge NFF.

 • NFF flytter kamper i Eliteserien

  De siste serierundene i Eliteserien i fotball for menn skal spilles på hverdager, slik at kamper som utsettes på grunn av karantener kan spilles i helgene. Norges Fotballforbund er enig med klubbene om at målet er at serien skal være ferdig før jul.