Hopp til innhold

Frykter flyplass-kaos under fotball-VM i Brasil

Mens politi og militære rykker inn for å sikre områdene rundt flyplassen Galeão før fotball-VM, er det lite som tyder på at selve flyplassen kommer til å fungere optimalt under turneringen.

Brazil WCup Air Travel Woes

Med et massivt inntog av nasjonale og internasjonale turister under sommerens fotball-VM i Brasil, er det mange som er bekymret over overfylte flyplasser og et trangt luftrom. Blant annet på den internasjonale flyplassen Galeão i Rio de Janeiro, som vist på bildet.

Foto: Daniel Basil / Ap

Avgangshallen i Galeão, rio de janeiro

Store skillevegger er satt opp i avgangshallen på flyplassen Galeão på grunn av konstruksjonsarbeid. Store deler av arbeidet kommer ikke til å være ferdig før tusentalls turister ankommer byen under VM i juni og juli.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Ødelagte trapper, heiser som ikke fungerer og stillestående rulletrapper. I ankomsthallen pågår byggingen for fullt, det er satt opp avsperringer i store deler av lokalet og lyden av et bor durer i hele lokalet.

Og når fotball-VM starter, kommer problemene fortsatt til å være der, skriver avisen O Globo.

For én uke siden begynte kommisjonærer å se på hvordan flyten av passasjerer og bagasje kan bli bedre. Men selve forbedringene vil ikke skje før etter fotball-VM. Nå jobbes det først og fremst med å få på plass skilt og informasjon for engelskspråklige.

– Kommer til å bli kaos

– Det kommer til å bli et kaos uten like, sier polskfødte Krzytsztof Rybek til NRK.no. Med tre kofferter på bæretrallen foran seg, står han og venter på heisen opp i avgangshallen. Det er bare én av heisene som fungerer, og køen er lang.

– Men brasilianerne er så vennlige, så alle problemene blir tatt med et smil. De finner nok ut av det, sier Rybek, som skal ta et fly videre til Florianópolis.

Flyplassene har vært betraktet som et av de største problemene i forkant av verdensmesterskapet, med 600.000 utenlandske turister og fotballfans som reiser rundt til 12 forskjellige vertsbyer i verdens femte største land.

Avianca er Latin-Amerikas nest største flyselskap og kommer også til å stå for mange av innenlands-flyvningene i Brasil. Selskapet har allerede advart om kaos under VM, og at dette kan føre til fotballfansen går glipp av kampene.

– Problemet er at flyene ikke kommer til å ha noe sted å lande, så man kommer til å fly i sirkel i tre timer, uttalte den brasiliansk-tyske sjefen i Avianca, German Efromovich, for én uke siden.

– Deretter flyr du til neste VM-by, 300 kilometer unna, setter passasjerene på en buss og de ankommer byen først når kampen er ferdig, uttalte han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krzytsztof Rybek

- Det kommer nok til å bli en utfordringen, sier Krzytsztof Rybek om hjemreisen fra Brasil, som skal skje under fotball.VM i juni.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

– Egentlig små problemer

Både president Dilma Rousseff og Moreira Franco, ministeren for sivil luftfart i Brasil, var på plass på Galeão under en pressekonferanse onsdag ettermiddag lokal tid.

Ifølge Franco kommer flyplassen til å være klar til VM starter i juni. Han benyttet også anledningen til å bagatellisere manglene ved flyplassen.

– Det som har blitt til store problemer, er egentlig små problemer. De virker som store problemer fordi man vender tilbake til dem hele tiden, uttalte Franco, som viste til klager på ikke-fungerende heiser og skitne toaletter.

Brasils president Dilma Rouseff var tilstede for å skrive under på en ny konsesjon som delprivatiserer flyplassen. De nye eiere inkluderer det private, brasilianske selskapet Odebrecht TransPort og flyplassen i Singapore, Changi.

Med de nye deleierne investeres det 880 millioner dollar i Galeão innen 2016, og nye og bedre fasiliteter skal være på plass før OL i Rio de Janeiro starter i 2016.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL/ Brazil's President Dilma Rousseff attends the signing ceremony of the Rio de Janeiro's international airport concession in Rio de Janeiro

Onsdag ettermiddag var Brasils president Dilma Rouseff på plass på Galeão for å signere en konsesjon som delprivatiserer flyplassen i Rio de Janeiro.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Unødvendig pengebruk

– Det er mange ting som ikke fungerer her. Rulletrappen for eksempel, den er ødelagt, forteller brasilianske Diana Novaes, mens hun peker mot ankomsthallen.

Hun er mindre begeistret over verdensmesterskapet, og føyer seg i rekken av brasilianere som ikke gleder seg nevneverdig til den månedslange turneringen i juni og juli.

– Jeg er «contra Copa», imot VM i Brasil. Jeg skjønner ikke hvorfor de skal bruke masse penger på å flyplasser og stadioner, når vi ikke har elementære helsetjenester, utdanning og infrastruktur i dette landet.

Fotball

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland