NRK Meny
Normal

Dette brasilianske landslaget forbløffer motstanderne

De satser på lynraskt spill langs bakken og får sitte på hverandres skuldre når det er frispark mot. Kortvokstlaget The Gigantes do Norte er blitt så populære at de drar titusenvis av tilskuere på kampene sine.

– Ofte hører vi motstandernes supportere si «å nei, vi kommer til å tape mot dverger», sier Max Goinao.

Han er treneren til The Gigantes do Norte (gigantene fra nord), som tilsvarer Brasils landslag for kortvokste.

De spiller stort sett mot lag med fullvokste spillere, med standardstørrelse på bane, mål og ball. Og ikke sjeldent rundspiller de sine mer høyreiste motstandere.

Den eneste fordelen de får er at de får lov til å klatre opp på hverandres skuldre for å danne en høy nok mur når motstanderne får frispark.

30.000 tilskuere på kamp

Den siste tiden har flere fått øynene opp for laget, som stadig oftere figurerer media og har fått en relativt stor fanskare i hjemlandet. De samler nå ofte opp mot 30.000 tilskuere på kampene sine.

Grunnen er at de ganske enkelt spiller strålende underholdende fotball, med en spillestil som minner mye om Brasils a-landslag.

– Flere på laget er så gode at de fleste ville ha spilt på toppnivå dersom de var høyere. Jeg sammenligner dem med hvilke som helst andre lag, sier treneren.

Han forklarer at laget prøver å gjøre høydeforskjellen til deres fordel.

– Vi fokuserer på spill med ballen langs bakken og liker å sende flotte pasninger. Det gir mening, ettersom det ikke er mulig å spille lange, høye baller på grunn av høyden deres, sier han.

Kom seg ut av isolasjon og skam

Stjernespilleren på laget, som har tatt kunstnernavnet Wagner Love, er den store publikumsfavoritten på grunn av sine lynkjappe finter og målteft.

Han forteller at å få spille for The Gigantes do Norte har gitt ham et bedre liv.

– Livet mitt forandret seg. På et tidspunkt slet jeg med å takle at jeg ble stresset av forhåndsdømming fra andre. Nå får jeg derimot kompelimenter, nydelige kompelimenter når jeg spiller, sier han.

Og nettopp då få bukt med fordommer mot kortvokste i Brasil var formålet da laget ble startet i 2006. Treneren forteller at fotballen har fått flere kortvokste ut av isolasjon og unødvendig skam.

– Jeg er så stolt over guttene og over bare å få være her med dem. Jeg ser på dem som mine brødre, og jeg er alltid lykkelig når jeg kommer hit for å spille fotball med dem, sier Goinao.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.