NRK Meny
Normal

Lager bruksanvisning for NFF-kritiske bannere

Klanen mener fotballforbundet skyter seg selv i foten om de forsøker å stoppe NFF-kritiske bannere.

Klanen

Vålerengas supporterklubb Klanen mener Norges Fotballforbund er nødt til å tåle kritikk fra tribunene.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Graff

Informasjonssjef Svein Graff mener Norges Fotballforbund skal og må tåle kritikk.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Med tittelen «Gjør Yngve grinete!» har Vålerengas supporterklubb laget en bruksanvisning på sin hjemmeside om hvordan du kan lage det de mener er humoristisk kritikk av Norges fotballforbund og fotballpresident Yngve Hallén.

Slik begrunner Klanen stuntet:

– For det første er det veldig gøy når folk blir så sinte, og for det andre mener vi det er god grunn til å kritisere forbundet. Det har vært mange dårlige avgjørelser i det siste som gjør det kjipere å være på kamp, og det ønsker ikke vi. Da sier vi fra, sier Erling Rostvåg i Klanen til NRK.no.

Gudfaren-sammenligning

Etter søndagens eliteseriekamp mot Sogndal reagerte NFFs delegat på et banner som fremstilte fotballpresident Yngve Hallén som mafiabossen i Gudfaren-filmene.

Delegat Geir Tjervåg omtalte hendelsen i sin rapport etter kampen.

En overreaksjon, mener Klanen.

– Jeg mener det banneret er innenfor fordi vi kritiserer en demokratisk styrt organisasjon for arbeidsmetodene deres på en litt humoristisk måte og det bør være langt innenfor hvor ytringsfrihetens grenser går i Norge, sier Rostvåg.

Nå bruker Klanen nettopp dette Gudfaren-banneret som eksempel på hvordan andre supporterklubber kan følge i deres NFF-kritiske fotspor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hallén

Klanen hadde med dette banneret til bortekampen mot Sogndal, og nå varsler supporterklubben flere NFF-kritiske bannere.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

– Siden Klanen er ledende på TIFO-arbeid i Norge føler vi at vi har et ansvar med å hjelpe resten av fotball-Norge videre på tribunekulturen, sier Rostvåg.

TIFO er ordet som brukes om tribunearrangementer utført av supportere, det kan være alt fra bannere til pyroteknikk. Rostvåg er Klanens TIFO-leder.

– Skyter seg selv i foten

Han oppfordrer NFF til ikke å reagere.

– Det eneste de kan gjøre er å stoppe bannerne fra å komme inn på stadion, men gjør de det, skyter de seg selv i foten, sier Rostvåg og utdyper:

– De kommer ikke til å klare å stoppe alt, men de kommer til å understreke poenget med banneren, nemlig at det er en sentralstyrt organisasjon som tar liten eller ingen hensyn til andre interessenters meninger.

– Stor takhøyde

Informasjonssjef Svein Graff i Norges Fotballforbund er klar på at ytringsfriheten skal gjelde på fotballkamper som på alle andre områder.

– NFF må og skal tåle kritikk, og at det har vært mye av det den siste uken, har vel ingen unngått å legge merke til. Når det gjelder bannerytringer, vil det være en vurdering fra sak til sak hva som er innenfor og utenfor regelverket, sier Graff, og understreker at regelverket først og fremst setter grenser for rasistiske, krenkende og diskrimenerende budskap.

– Blir Gudfaren-sammenligningen hindret av dette regelverket?

– Jeg kjenner ikke til hvilke vurderinger som ble gjort av delegaten. Hvis den var i strid med regelverket, blir det forkart i kamprapporten. Om det var grunlag for det eller ikke, vil ikke jeg mene noe om. Men jeg er opptatt av at det skal være takhøyde for meninger på fotballarenaen, sier Graff.

NFF-delegat Geir Tjervåg ønsket ikke å gi en kommentar til NRK.no søndag kveld.

Fotballnyheter