Heiberg: - Det passer oss forferdelig dårlig

IOC-medlem Gerhard Heiberg liker dårlig at et av FIFA-styremedlemmene som en beskyldt for korrupsjon også er medlem i IOC.

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg liker ikke de nye korrupsjonsanklagene mot IOC-medlemmer

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

- Det passer oss forferdelig dårlig hvis dette som BBC omtaler stemmer. Det kan vi ikke akseptere. Vi har nulltolleranse for alt som har med bestikkelser, korrupsjon og doping å gjøre, sier det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg til NRK.

Den internasjonale olympiske komite (IOK) ber BBC om å gi sine angivelige beviser for korrupsjon i FIFA-styret videre til de rette myndigheter.

- Vi må undersøke dette øyeblikkelig. Vi har en egen etisk kommisjon som ble grunnlagt etter at vi hadde betikkelser og korrupsjon i forbindelse med Salt Lake City i 2002. Så nå må de ta denne saken og rapportere til styret hvor jeg sitter og så få vi i styret bestemme hva vi da gjør, sier Heiberg videre.

I det britiske kringkastingsselskapets Panorama-program mandag ble det rettet beskyldninger om korrupsjon mot tre FIFA-styremedlemmer hvorav den ene også er IOK-medlem.

Nett-TV: Store pengesummer har blitt overført

Video FIFA anklaget for korrupsjon

Ricardo Teixeira

Ricardo Teixeira

Foto: Eugene Hoshiko / Ap
Issa Hayatou

Issa Hayatou

Foto: FETHI BELAID / Afp
Nicolas Leoz

Nicolas Leoz

Foto: Jorge Saenz / Ap

Ricardo Teixeira fra Brasil, Issa Hayatou fra Kamerun og Nicolas Leoz fra Paraguay skal på 1990-tallet ha tatt imot penger fra ISL, det senere konkursrammede markedsfirmaet som solgte TV-rettigheter til fotball-VM.

«IOK har merket seg beskyldningene i BBCs Panorama-program og vil be dem som har laget programmet om å gi beviser de sitter inne med videre til de rette myndigheter. IOK har nulltoleranse for korrupsjon og vil gi saken videre til vår etiske kommisjon, heter det i en uttalelse fra OL-komiteen.»

FIFA sier derimot at man ikke vil etterforske påstandene.

«Dette er gamle beskyldninger som allerede er etterforsket av myndighetene i Sveits. Saken er avsluttet, heter det i en uttalelse fra det internasjonale fotballforbundet.»

Sondre Kåfjord

Sondre Kåfjord

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Det blir feil av meg å kommentere korrupsjonsanklagene, sier Sondre Kåfjord som nå sitter som styremedlem i FIFAs etiske råd.

Millioner

Ifølge Panorama-programmet mottok Brasils fotballpresident Teixeira 9,5 millioner dollar fra ISL via et firma i Liechtenstein. Leoz, som er president i det søramerikanske fotballforbundet Conmebol, skal ha mottatt 600.000 dollar til
sammen, mens Hayatou skal ha fått 20.000 dollar.

De tre er blant 22 FIFA-styremedlemmer som torsdag skal avgjøre hvem som får arrangere fotball-VM i 2018 og 2022. Det er også Jack Warner fra Trinidad og Tobago, som ifølge Panorama var involvert i omfattende kjøp av billetter til VM i 2010 for svartebørssalg.

Også Warner

Programmet hevder at Warner sto bak svartebørssalg i forbindelse med VM i 2006, men at planen om svartebørssalg i 2010 måtte skrinlegges fordi svartebørsselgerne syntes prisen hans var for stiv.

Det skulle vært 24 stemmegivende styremedlemmer torsdag, men Amos Adamu og Reynald Temarii er utestengt etter at Sunday Times avslørte at de hadde sagt seg villige til å selge stemmene sine.

Antikorrupsjonsvakthunden Transparency International oppfordrer FIFA til å utsette valget av VM-vertsbyer inntil korrupsjonsbeskyldningene er etterforsket fullt ut.

Bør utsette valget

Antikorrupsjonsvakthunden Transparency International oppfordrer FIFA til å utsette valget av VM-vertsland i 2018 og 2022 inntil korrupsjonsbeskyldningene er etterforsket fullt ut.

- Om de skal velge å forskyve litt på beslutningstagningen eller ikke får FIFA bestemme, men dette er er forferdelig uheldig for all internasjonal idrett, sier Gerhard Heiberg.

Tidligere fotballpresident i Norge, Sondre Kåfjord, tror ikke at det er mulig å utsette valget av vertsland.

- Jeg tror torsdagens avstemning vil bli gjennomført, sier Kåfjord til NRK.

- Det ligger så mye prestisje i en slik avstemning, og i tillegg har FIFA veldig mye på agendaen i tiden som kommer, så jeg er ganske sikker på at avstemningen vil bli gjennomført som planlagt, sier han videre.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp