Hopp til innhold

- Tror ikke på bestikkelser, men kan ikke utelukke det

Tidligere UEFA-president Lennart Johansson tror ikke på ryktene rundt tildelningen av fotball-EM i 2012, men han utelukker det ikke.

Lennart Johansson

Tidligere UEFA-president Lennart Johansson

Foto: Andrey Lukatsky / AP

- Dette er nyheter for meg, men med alt som skjer i verden nå for tiden, så skal man aldri utelukke noe. Det er derfor veldig bra at UEFA etterforsker dette og vil til bunns i saken. Jeg har imidlertid ikke tro på at de finner at det skjedde noe galt da Ukraina/Polen fikk Euro 2012, sier Johansson som satt som UEFA-president under tildelingen i 2007.

Han får støtte av tidligere visepresident i UEFA, Per Ravn Omdal, og president i Norges Fotballforbund, Sondre Kåfjord.

Kypriotiske Spyros Marangos har hevdet at fire UEFA-representanter mottok bestikkelser på til sammen 100 millioner kroner for at Ukraina/Polen skulle vinne avstemningen mot Italia og Kroatia/Ungarn. Marangos hevdet at penger ble skjult inni store teddybjørner, og at pengene ble "vasket" på Kypros.

Les også: - Pengene ble gjemt i teddybjørner - UEFA slår tilbake

- Det er veldig mange som kommer med mange merkelige påstander, men det er få eller ingen som legge fram skikkelig bevis når det blir stilt krav om det, sier svensken videre til NRK.

EURO 2012 LOGO

Lederne viser stolt fram logoen til EM i 2012

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Stoler på UEFA

Norges tidligere UEFA-topp, Per Ravn Omdal, tror heller ikke noe på Maragos og stoler på at UEFA vil rydde opp i ryktene.

Per Ravn Omdal

Per Ravn Omdal

Foto: Nilsen, Per-Tormod / SCANPIX

- Jeg har ikke hørt noe annet en det jeg har lest i avisen. Dette er bare noe rykter som en kar på Kypros har framsatt, og UEFA gjør bare de eneste rette når de nå trekker han for retten, sier Per Ravn Omdal til NRK.

Så du kjenner ikke denne Spyros Marangos?

- Nei, det gjør jeg ikke. Når denne personen fremsetter disse ryktene uten å legge fram bevis, er det omtrent det samme som da det for et par år siden ble framsatt dopingrykter om norske utøver på Lillehammer-OL som det heller ikke ble framlagt bevis for, sier Ravn Omdal som var visepresident i UEFA under Johansson.

Ikke forsøkt bestukket

Ingen av de tidligere UEFA-toppen opplevde ikke noen som helst forsøk på bestikkelser før avstemningen i Cardiff i 2007.

- Nei, sier Johansson kontant.

- Nei det gjorde jeg ikke, sier en kategorisk Ravn Omdal.

Går som planlagt

Kypriotiske Maragos hevder at agendaen hans for å gå ut med saken er for at sannheten skal komme fra og at Italia likevel skal få mesterskapet, men det tror ikke de tidligere UEFA-toppene vil skje.

Er det noen fare for at Ukraina/Polen kan miste mesterskapet ?

- Nei, det kan jeg aldri tenke meg. De har kommet for langt i forbredelsene og jeg er ganske sikker på at UEFA kommer til å finne ut at korrupsjonsanklagene er totalt grunnløse. I alle fall tror jeg ikke at det var noen fra søkerlandene som kan ha vært innblandet i noe galt, sier Lennart Johansson.

Ravn Omdal deler hans syn.

- Nei, det er en fullstendig hypotetisk problemstilling, sier han.

Alt i orden

Tildelingen av mesterskapet til Ukraina/Polen vakte en del oppsikt i 2007 ettersom de aller fleste trodde det skulle gå til Italia, men Lennart Johansson er overbevist om at alt gikk riktig for seg i tildelingen.

- Det ble en del oppmerksomet da vi valgte Urkaina/Polen, men vi så bare ut fra hvem som hadde den beste søknaden og som vi trodde kunne arrangere mesterskapet på best måte, sier han.

- At Italia ikke fikk mesterskapet er jo også et godt tegn på at det ikke var korrupsjon inne i bildet, sier Johansson humoristisk videre.

Uenig med Kåfjord

Tidligere fotballpresident og medlem av FIFAs etiske komité, Sondre Kåfjord, tror heller ikke noe på ryktene om bestikkelser i UEFA.

Sondre Kåjord

Sondre Kåjord sitter i FIFAs etiske komiteé

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Når det gjelder tildeling av fotball-EM til Ukraina/Polen i 2012 har jeg ikke noe grunnlag for å tro at det har vært snakk om noen bestikkelser. Det jeg husker fra den prosessen var at dette var en politisk beslutning ettersom et mesterskap før eller siden måtte gå til Øst-Europa, sier Sondre Kåfjord til NRK.

Det er en holdning den tidligere UEFA-presidenten ikke deler.

- Jeg mener bestemt at det ikke var slik. Vi har bevisst jobbet for å ta avgjørelser uavhengig av politikk og bare tatt hensyn til hvem vi mener er best til å arrangere mesterskap. Dermed har vi ikke vært veldig bundet av geografiske hensyn, sier Lennarth Johansson.

Tror mer på FIFA-ryktene

Sunday Times avslørte for to uker siden av to FIFA-delegater skulle være villige til å garantere for at sin stemme går til USAs søknad om å få fotball-VM i 2018, mot at de fikk godt betalt for det. De to har nå blitt suspendert inntil videre, men det er lite trolig at de er blant delegatene som avgjør hvem som får mesterskapene. Kåfjord tror det er mer hold i disse besikkelses-spekulasjonene av FIFA-ledere rundt tildelelsen av VM i 2018 og 2022, enn rundt tildelsen av EM.

- Jeg tror det er mer i de ryktene angående VM enn det som nå har kommet opp rundt EM. Der er det ting som trenger å gås etter, og det kommer sikkert en avklaring før 2. desember når man offentliggjør hvem som skal ha mesterskapet i 2018, sier Kåfjord.

- Jeg sitter som medlem i FIFAs etiske komitee, men jeg vil ikke si så mye mer om dette før formannen i komiteen, Claudio Sulser, har uttalt seg. Vi er 12 stykker fra hele verden som sitter i denne komitten, og det vil være helt feil om alle de skulle gå ut med dette uavghengig av hverandre, sier Kåfjord videre.

England favoritt

Det er ikke kjent hvor lenge FIFA vil jobbe med granskingen. Forbundet har heller ikke sagt noe om noen søkerland blir kastet ut før avstemningen.

England går for å være favoritt til å få mesterskapet i 2018, men får sterk konkurranse fra Russland, Spania/Portugal og Nederland/Belgia. I 2022 er USA blant favorittene, men de må kjempe med Japan, Sør-Korea, Qatar og Australia.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden