NRK Meny
Normal

Innbytterne sikret gruppeseieren for Nederland

To mål av to innbyttere ble fasiten for Nederland. Dermed fortsatte trenden med innbyttermål i VM.

1-0 til Nederland

Se Leroy Fer sette inn 1-0.

Laster innhold, vennligst vent..

Leroy Fer og Memphis Depay ble målscorerne da Nederland slo Chile 2-0, begge to etter å ha blitt byttet inn.

Det er ikke noe nytt i dette VM. Hittil har 19 av 98 mål blitt scoret av innbyttere. Det gir en prosent 19,3. Det er nesten en dobling fra VM i 2010, der kun 15 av 145 mål, eller 10,3 prosent, ble scoret av innbyttere.

Fotballmagasinet FourFourTwo har sett nærmere på fenomenet, og peker ut tre hovedgrunner til endrigen:

Bredden i den gjennomsnittlige VM-troppen er bedre enn den var for fire år siden, flere spillere er gode nok til å påvirke kampen nå enn før. I tillegg har analyse underveis i kampene blitt bedre, og spillerne som kommer inn har fått klarere instrukser på hvordan de skal spille. Den siste faktoren er Brasils nådeløse klima, ekstra tunge bein hos forsvarerne gir bedre forutsetninger for innbytterne.

Med 2-0 er Nederland videre som gruppevinner, og møter andreplassen i gruppe A i åttedelsfinalen. Chile møter vinneren av samme gruppe, der Brasil er storfavoritt. Den gruppa avgjøres senere i kveld.

Robben-raid

Ingen av lagene virket interesserte i å risikere noe i første omgang. Tempoet var svært lavt, og de få avslutningene som kom var tafatte. Chile hadde ballen mest, og ropte to ganger på straffe, uten å bli bønnhørt.

Chiles trener Jorge Sampan var lite imponert over Nederlands taktikk.

– Vi prøvde å vinne, men klarte ikke å trenge gjennom et lag som bare forsvarte seg. De prøvde bare langskudd og forsøkte ikke engang å kontre, sa Sampan etter kampen.

Tilskuerne på Arena de São Paulo måtte vente hele førti minutter på kampens første store sjanse, da Arjen Robben visste hvorfor han regnes som en av VMs farligste.

Robben fikk ballen på egen banehalvdel og satte full fart mot mål. Flere chilenere var nær ham på veien, men Robben holdt seg oppreist og fikk avsluttet fra innenfor sekstenmeteren. Dessverre for Nederland gikk ballen like utenfor stolpen.

Raid av Robben

Se Robbens soloraid.

Like før pause fikk Chiles Felipe Gutiérrez stå alene i feltet etter et frispark, men stussen gikk like til side for mål.

Lavt tempo

Andre omgang begynte i samme takt som den første. Lavt tempo og få sjanser. Louis van Gaal prøvde å mane sine spillere til kamp, uten at det så ut til å ha noen stor effekt.

Etter 63 minutter ropte Chile på straffe for tredje gang. Denne gangen var det Cillesen som felte Alexis Sanchez på vei gjennom. Reprisene viste at Cillesen akkurat fikk en finger på ballen før han taklet Zanchez, men dommeren ga utspill fra mål.

Etter 65 minutter noterte Sanchez seg for kampens første skudd på mål. En frekk tunnel på Jeremain Lens ga Sanches muligheten, og han klemte til fra kort hold. Skuddet gikk imidlertid rett på Cillesen i Nederland-buret.

Depay punkterte

Wesley Sneijder måtte ut etter 75 minutter, og inn kom Leroy Fer. Det viste seg å være et lurt bytte av Louis van Gaal.

Kun to minutter senere headet Fer knallhardt i hjørnet etter en kort corner og påfølgende innlegg av Nederland. Det var Fers første involvering i kampen.

Og på overtid fastsatte Memphis Depay, også han innbytter, resultatet til 2-0. Robben kom på et nytt herlig raid langs venstrekanten, og fant Depay foran mål. Fra kort hold satte Depay inn sitt andre mål i VM.

Nederland øker til 2-0

Se Memphis Depay punktere kampen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.