Politiet: Ingen mistenkte i kampfiksingssaken

GRØNLAND POLITISTASJON (NRK): Politiet har foreløpig ikke funnet sterke nok bevis til å sikte spillere eller klubber for kampfiksing i norsk fotball. Nå ber de om tips fra publikum.

Gro Smogeli

IKKE SKJELLIG GRUNN TIL MISTANKE: Gro Smogeli, sjef for miljø- og finansseksjonen i Oslo politidistrikt, er foreløpig usikre på om det foreligger nok håndfast informasjon å opprette straffesak etter at NFF mandag anmeldte mistanke om kampfiksing i norsk fotball.

Foto: NRK

– Sånn som vi ser det nå har vi en indisiesak, så får vi se hvor sterk den er. For at vi skal begynne å etterforske mot konkrete personer må det foreligge skjellig grunn til mistanke. Det gjør det ikke i dag, sier sjef for miljø- og finansseksjonen i Oslo-politiet, Gro Smogeli til NRK.

Tirsdag har flere ledere i de tre involverte klubbene og en spiller vært inne til avhør på politihuset på Grønland i Oslo.

Ifølge Smogeli er det foreløpig ikke noe som tyder på at det er grunnlag for å opprette en straffesak.

– Det er ikke spesielle ting som har kommet frem, sier hun.

– Så langt er det ingen som er siktet i en kampfiksingssak. Vi vil fortsette å innhente vitneforklaringer. Vi oppfordrer folk som har hørt mye, og eventuelt har kunnskap om konkret kampfisking eller beløp som har skiftet hender, til å ta kontakt med oss.

Les også: Slik skal NFF stoppe kampfiksing

– Spekulasjoner

Smogeli sier det er for tidlig å slå fast at saken blir henlagt, men at politiet er avhengig av mer håndfast informasjon for å kunne opprette en straffesak.

– Det er tydeligvis mye spekulasjoner og tredjehandsopplysninger, som er for vage til å en bygge etterforskning på. Sånn som det er nå har vi ikke mye å bygge på. NFF har basert seg på kilder og tips. Vi prøver å avklare troverdigheten for opplysningene vi har. Så langt er vi i tvil om at det er riktig. Vi skal være overbevist om at det er riktig for å gå videre, presiserer hun.

– Har NFF gått til politiet for tidlig?

– Vi skjønner at de ønsket å anmelde en sak, fordi de hadde mistanke om kampfiksing, sier Smogeli.

Trener: – Overdrevet

Saken om mistankene rundt kampfiksing sprakk søndag da NFF stoppet en kamp mellom Ull/Kisa og HamKam.

Ull/Kisa-trener Arne Erlandsen mener saken er blåst ut av proporsjoner.

Han mener NFF, ved å stanse kampen søndag og utrope en Ull/Kisa-spiller til mistenkt, har bidratt til å mistenkeliggjøre en hel spillergruppe.

– Med bakgrunn i det vi har hørt nå, var det nok en forhastet beslutning å stoppe kampen. Jeg synes også at det er veldig synd at det rettes mistanke mot Ull/Kisa-spillere. Jeg kan nesten garantere for at ingen av våre spillere er involvert i noe, sier Erlandsen til NRK.

– Spilleren har det forferdelig

Han sier saken har skapt storm i form av ryktespredning på sosiale medier.

– Det skaper en haug med rykter, der andre fotballspillere navngir en av våre spillere, noe jeg syns er veldig utidig. Det har heller ikke rot i virkeligheten, sier Erlandsen.

– Når man går ut og mistenker noen, så må man ha noe håndfast. Det tror jeg ikke at man har her.

– Hvordan har spilleren som er navngitt det?

Arne Erlandsen

MENER SAKEN SKAPER UNØDVENDIG MISTANKE: Trener i Ull/Kisa, Arne Erlandsen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det har vært helt forferdelig for ham. Man har lov å spille på kamper i Norge, bare det ikke er sine egne kamper. Det er en forferdelig sak for denne spilleren, sier treneren.

Tidligere tirsdag sa Gro Smogeli til NRK at politiet må vurdere, og kvalitetssikre informasjonen før de kan avgjøre om det foreligger brudd på grove straffebestemmelser.

NFF har fortsatt tett dialog med politiet, og sier de er glade for at saken er under etterforskning.

– Vi har stor forståelse for at klubber og enkeltpersoner kan oppleve dette som et stort ubehag. Det er også derfor vi har gått til politiet, sier informasjonssjef i NFF, Svein Graff til NRK.

Les også: Spiller: – Jeg er uskyldig


Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • Pål Arne Johansen blir ny Odd-trener

  Styret i fotballklubben Odd besluttet mandag å ansette mangeårig G19-landslagstrener Pål Arne Johansen som ny trener, skriver klubben på sine nettsider.

  Morten Rønningen blir ny sportssjef. De to blir presentert på en pressekonferanse klokken 10 tirsdag.

  VG skrev i forkant av mandagens styremøte at Johansen og tidligere Ranheim-trener Svein Maalen var de heteste kandidatene til å etterfølge Jan Frode Nornes i trenerjobben.

  Jan Frode Nornes fikk ikke fortsette etter at Odd endte på 13.-plass i eliteserien sist sesong.

  Pål Arne Johansen har vært ansatt i Norges Fotballforbund med treneransvar for ulike aldersbestemte landslag siden 2017. Før den tid var han Henning Bergs assistent i den polske klubben Legia Warszawa.

  Han har også en fortid som assistenttrener for det norske kvinnelandslaget.

  I 2019 ledet han det norske G20-landslaget under VM-sluttspillet i Polen. Der ble det exit i gruppespillet. (NTB/NRK)

  Pål Arne Paco Johansen
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg
 • Balotelli-comeback på landslaget

  Den italienske fotballprofilen Mario Balotelli var overraskende med da landslagssjef Roberto Mancini offentliggjorde sin ferskeste tropp mandag.

  Det er mer enn tre år siden Balotelli sist var inne i landslagsvarmen. Nå er det duket for comeback senere denne måneden.

  Den italienske troppen skal samles til en tre dager lang treningsleir foran vårens viktige omspillskamper i kvalifiseringen til fotball-VM i Qatar. 31 år gamle Balotelli var en av flere overraskende navn som dukket opp i Mancinis tropp.

  Måltyven, som nå spiller for den nyopprykkede tyrkiske klubben Adana Demirspor, spilte sin hittil siste landskamp i september 2018. Han står med 14 landslagsmål i karrieren. (NTB)

  Italy Balotelli
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP
 • Komorene med utespiller i mål i Afrikamesterskapet

  Komorene sliter med koronasmitte i spillertroppen og er tvunget til å benytte en utespiller i mål i kampen mot Kamerun i Afrikamesterskapet mandag.

  Det er første gang Komorene har klart å spille seg fram til utslagsrundene i Afrikamesterskapet, men oppkjøringen til den historiske kampen har på ingen måte vært den beste. To av lagets keepere er smittet med koronaviruset de siste dagene, og den tredje er skadd.

  Dermed er det forsvarsspilleren Chaker Alhadhur som får oppgaven med å vokte målet i møter med turneringsvertene Kamerun.

  Komorene forsøkte i det lengste å få gjennom en søknad om at tidligere Kongsvinger- og Brann-keeper Ali Ahamada kunne spille kampen. Eliteserie-kjenningen testet negativt før kampstart, men fikk likevel ikke grønt lys som følge av at han testet positivt på viruset for kun to dager siden. (NTB)

  Africa Cup of Nations - Round of 16 - Cameroon v Comoros
  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
 • Bekreftet: Claudio Ranieri sparket som Watford-trener

  Trenerveteranen Claudio Ranieri er ferdig som manager i Premier League-klubben Watford, bekrefter klubben på Twitter mandag.

  Dermed ble etter alle solemerker 0-3-tapet for Norwich sist fredag dråpen som fikk begeret til å renne over for Watford-ledelsen.

  Watford har bare Burnley bak seg på Premier League-tabellen etter 20 spilte kamper. Tabelljumboen har i tillegg to kamper tilgode på Joshua King & co. Det gjør klubbens posisjon ytterligere utsatt.

  Opp til Norwich på trygg grunn skiller det samtidig bare to poeng.

  Claudio Ranieri ble hentet inn som ny Watford-manager i oktober i fjor. På det tidspunktet lå klubben på 15.-plass i Premier League.

  Den italienske trenerveteranen har ledet en lang rekke klubber i sin svært innholdsrike karriere. Han skapte store overskrifter da han førte Leicester til en særdeles overraskende Premier League-tittel i 2016. (NTB)

  Premier League - Watford v Norwich City
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Lumanza ferdig i Stabæk

  Midtbanespilleren Tortol Lumanza forlater Stabæk etter nedrykket fra Eliteserien.

  1. divisjonsklubben opplyser mandag på sine nettsider at det er enighet med spilleren om å avslutte samarbeidet.

  Kontrakten er dermed terminert med øyeblikkelig virkning. Videre heter det at partene har kommet til enighet om at dette er den beste løsningen nå.

  Lumanza kom til Bekkestua-klubben første gang i 2017. Året etter gikk ferden videre til tyrkiske Osmanlispor, før det ble comeback i Stabæk i 2019. (NTB)

  Eliteserien fotball, menn (16. Runde): Stabæk - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB