NRK Meny
Normal

Politiet: Ingen mistenkte i kampfiksingssaken

GRØNLAND POLITISTASJON (NRK): Politiet har foreløpig ikke funnet sterke nok bevis til å sikte spillere eller klubber for kampfiksing i norsk fotball. Nå ber de om tips fra publikum.

Gro Smogeli

IKKE SKJELLIG GRUNN TIL MISTANKE: Gro Smogeli, sjef for miljø- og finansseksjonen i Oslo politidistrikt, er foreløpig usikre på om det foreligger nok håndfast informasjon å opprette straffesak etter at NFF mandag anmeldte mistanke om kampfiksing i norsk fotball.

Foto: NRK

– Sånn som vi ser det nå har vi en indisiesak, så får vi se hvor sterk den er. For at vi skal begynne å etterforske mot konkrete personer må det foreligge skjellig grunn til mistanke. Det gjør det ikke i dag, sier sjef for miljø- og finansseksjonen i Oslo-politiet, Gro Smogeli til NRK.

Tirsdag har flere ledere i de tre involverte klubbene og en spiller vært inne til avhør på politihuset på Grønland i Oslo.

Ifølge Smogeli er det foreløpig ikke noe som tyder på at det er grunnlag for å opprette en straffesak.

– Det er ikke spesielle ting som har kommet frem, sier hun.

– Så langt er det ingen som er siktet i en kampfiksingssak. Vi vil fortsette å innhente vitneforklaringer. Vi oppfordrer folk som har hørt mye, og eventuelt har kunnskap om konkret kampfisking eller beløp som har skiftet hender, til å ta kontakt med oss.

Les også: Slik skal NFF stoppe kampfiksing

– Spekulasjoner

Smogeli sier det er for tidlig å slå fast at saken blir henlagt, men at politiet er avhengig av mer håndfast informasjon for å kunne opprette en straffesak.

– Det er tydeligvis mye spekulasjoner og tredjehandsopplysninger, som er for vage til å en bygge etterforskning på. Sånn som det er nå har vi ikke mye å bygge på. NFF har basert seg på kilder og tips. Vi prøver å avklare troverdigheten for opplysningene vi har. Så langt er vi i tvil om at det er riktig. Vi skal være overbevist om at det er riktig for å gå videre, presiserer hun.

– Har NFF gått til politiet for tidlig?

– Vi skjønner at de ønsket å anmelde en sak, fordi de hadde mistanke om kampfiksing, sier Smogeli.

Trener: – Overdrevet

Saken om mistankene rundt kampfiksing sprakk søndag da NFF stoppet en kamp mellom Ull/Kisa og HamKam.

Ull/Kisa-trener Arne Erlandsen mener saken er blåst ut av proporsjoner.

Han mener NFF, ved å stanse kampen søndag og utrope en Ull/Kisa-spiller til mistenkt, har bidratt til å mistenkeliggjøre en hel spillergruppe.

– Med bakgrunn i det vi har hørt nå, var det nok en forhastet beslutning å stoppe kampen. Jeg synes også at det er veldig synd at det rettes mistanke mot Ull/Kisa-spillere. Jeg kan nesten garantere for at ingen av våre spillere er involvert i noe, sier Erlandsen til NRK.

– Spilleren har det forferdelig

Han sier saken har skapt storm i form av ryktespredning på sosiale medier.

– Det skaper en haug med rykter, der andre fotballspillere navngir en av våre spillere, noe jeg syns er veldig utidig. Det har heller ikke rot i virkeligheten, sier Erlandsen.

– Når man går ut og mistenker noen, så må man ha noe håndfast. Det tror jeg ikke at man har her.

– Hvordan har spilleren som er navngitt det?

Arne Erlandsen

MENER SAKEN SKAPER UNØDVENDIG MISTANKE: Trener i Ull/Kisa, Arne Erlandsen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det har vært helt forferdelig for ham. Man har lov å spille på kamper i Norge, bare det ikke er sine egne kamper. Det er en forferdelig sak for denne spilleren, sier treneren.

Tidligere tirsdag sa Gro Smogeli til NRK at politiet må vurdere, og kvalitetssikre informasjonen før de kan avgjøre om det foreligger brudd på grove straffebestemmelser.

NFF har fortsatt tett dialog med politiet, og sier de er glade for at saken er under etterforskning.

– Vi har stor forståelse for at klubber og enkeltpersoner kan oppleve dette som et stort ubehag. Det er også derfor vi har gått til politiet, sier informasjonssjef i NFF, Svein Graff til NRK.

Les også: Spiller: – Jeg er uskyldig


Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.